06 februari 2006

Läget Just Nu - Vecka 6

Hyfsat speciell lista denna veckan…men det har ju bara varit massa film nu!

…och här är de tio bästa i rangordning…


Bra Saker Just Nu:

Brokeback Mountain Ny
Inte bara veckans bästa film – förmodligen också årets. Inte sedan 1996 har festivalens bästa film varit en film utanför festivalen. Då var det Sleep with Me av Rory Kelly…en glad bagatell jag glömt till stor del. Det har jag svårt att tänka mig att jag har gjort med Ang Lees mästerverk om tio år!
Mad Hot Ballroom Ny
Årets överraskning helt klart. Man bara sprudlade av energi och lycka efter att ha sett den här dokumentären. En kollega hade på ren chansning gett bort en biljett till denna filmen i födelsedagspresent åt en vän…snacka om fullträff!
George Michael: A Different Story Ny
Komma ut-processen blir inte lättare när man har miljontals kvinnliga fans. George Michael framstod som en riktigt kul snubbe med stort ego men som ändå var ganska bra på att skämta om sig själv. Och vilket liv han haft sen…katastrof på katastrof – allt till tonerna av fantastisk popmusik.
München Ny
Bland Spielbergs bästa. 70-talet har aldrig känts mera realistiskt på film än i detta intressanta drama om hämnd och öga-för-öga politik. Och (nästan) helt fritt från sentimentalitet och ställningstagande.
Look Both Ways Ny
Olika människoöden som vävs samman har vi sett alldeles för många gånger på bio efter Shortcuts... Så mycket konstigare (och roligare) då när det dyker upp en originell film i genren! Att se vad människor tänker genom animeringar visar sig vara ett genialt grepp och karaktärerna blir förvånansvärt levande.
Whole New Thing Ny
En söt queerfilm som lyckas överraska och inte gå i några upp-plöjda hjulspår.
C.R.A.Z.Y. Ny
Konventionell historia berättad med Amelie-lust och fantastisk musik…och en supersöt snubbe i huvudrollen. Klart man måste älska detta.
Junebug Ny
Storstad möter amerikanska söderns bibelbälte och kulturkrock uppstår – och gnistorna sprakar runt Oscarsnominerade Amy.
Good Night, and Good Luck Ny
Svartvitt, snyggt, intressant och intelligent. Clooney kommer bli en riktigt bra regissör vad det lider.
Keillers Park Ny
Att välja att inte berätta vad som är dokumentärt och vad som inte är det drar ned totalupplevelsen, men viljan att visa samkönad kärlek på svensk film applåderas.

Tveksamma Saker Just Nu:

Om Gud Vill
Snyggt visuellt men en ganska innehållslös historia och Nina Persson är bara…konstig.
The Producers
Många låtar är bara trista, men ibland blir buskishumorn så oerhört sjuk att man bara måste skratta. Och Uma är söt när Ulla dansar.

Dåliga Saker Just Nu:

Babas Bilar
Behöver vi Andreas Wilson som Åsa-Nisse 2006?
The Hamster Cage
Klart man kan göra absurda filmer, men det här var verkligen inte min grej.
Mater Natura
Hysteri som inte ger mig något alls. Sämst på årets festival. Slöseri med tid och pengar.

Ungefär så just nu.

Inga kommentarer: