31 januari 2006

Filmrecension: Mad Hot Ballroom

Mad Hot Ballroom
Marilyn Agrelo, USA

Varje år anordnas en danstävling (rumba, tango, merengue, foxtrot och swing) för eleverna på New Yorks Public Schools. Filmen följer elever (med en del tillhörande föräldrar) och lärare på tre skolor under deras förberedelser inför tävlingen, och vi får veta mera om deras liv, förhoppningar om tävlingen och inte minst förväntningar på livet.

Tävlingsdans är ju superhett just nu – och det här kan vara det bästa bidraget till den hypen. Men det här är långtifrån bara en film om dans med charmiga barn och besatta lärare. Det är också en rolig och intressant studie av könsroller (Vad tycker 10-åriga flickor om jämnåriga pojkar och vice verca? Är det bögigt att dansa bra och coolare att spela basket?) och av det amerikanska samhället (tävlingsinstinkten som finns där, många är rädda för att hamna i drogträsket (eller för att träffa en kille som "jobbar med droger"), de har ingen chans till annan kulturell verksamhet, de tillhör invandrargrupper och många har ensamstående föräldrar eller bor hos morföräldrar).
Filmen engagerar dessutom publiken något enormt, och jag kommer på mig själv med att bita frenetiskt på naglarna av spänning inför hur det ska gå för mina favoriter…och jag kan säga att hur det än går (dokumentären har ju inte alltid spelfilmens uppgjorda, givna (oftast lyckliga) slut – så lämnar man salongen full av glädje. Vad kan vara mera passande än en väl vald klyscha: Ett riktigt vitaminpiller!

Betyg: 8 färgglada sidenband av 10 möjliga
.

Inga kommentarer: