31 december 2008

Oswald Awards 2008 - ÅRETS FILMPRISER

2007 var ett riktigt uselt filmår. 2008 har varit mycket bättre – speciellt (som vanligt) under filmfestivalen i januari och nu under december – och därför blir det lite flera klasser i år än vanligt.

[ÅRETS FILM (DRAMA)]

1. Slumdog Millionaire
Kan man verkligen ha en sådan distans till en film som man bara såg för några dagar sedan – och inte ens har hunnit fått ut en recension på här i bloggen – att man vågar utnämna den till bättre än allting annat man sett under året? Jajamensan! Om den kommer från en av ens favoritregissörer, innehåller fantastiskt foto och musik, och har en rolig grundtanke i storyn som borgar för ett kul berättaregrepp för att få fram en historia som handlar lika mycket som Indiens utveckling som om en storslagen kärlekshistoria så är jag så säker på att man kan det att det är precis det jag gör. Nästa år kommer ni förmodligen också att förstå varför - men försök undvika hajpen och se den som den lilla filmpärla den är. Jag lovar att ni inte kommer att ångra er, och kanske ha den överst på era listor nästa år.

2. Lars and the Real Girl
Filmen som knockade mig på filmfestivalen ifjol får äntligen svensk premiär ett helt år efter det den 23 januari nästa går. Då bara måste ni gå och se den! Ryan Gosling är nämligen lysande som den smått efterblivne killen som blir kär i en docka i naturlig storlek, och som får hela byn att spela med i denna något bisarra historia. Ibland lite för indie för sitt eget bästa, men med ett så stort bultande hjärta att du inte kan låta bli att älska den..

3. Milk
Det blir ett stycke obligatorisk homohistoria (även lämpligt för heterosexuella) när Gus van Sant är rakare och mer dokumentär i sitt filmande än någonsin. Lysande skådespelare, intressant nutidshistoria och snygga sjuttiotalsmiljöer gör att man inte vill tro att det faktiskt måste sluta som i verkligheten.

4. Flyga Drake
5. The Dark Knight

6. Barnhemmet
7. Lust, Caution
8. Revolutionary Road
9. Eastern Promises
10. Ladrones

Nästan: No Country for Old Men, Into the Wild, Control, Frost/Nixon och Body of Lies.

[ÅRETS FILM (MUSIKAL/KOMEDI)]

1. Across the Universe
Det var ögonblicklig kärlek mellan mig och Julie Taymor färgsprakande musikal byggd på Beatlesfilmer. Jag såg den två gånger på filmfestivalen, jag tvingade alla jag kände att se den, jag beställde dubbel-DVDn dagen därpå från England och jag blev huvudlöst förälskad i Jim Sturgess och i alla de underbara musikalnumren som spände från fullständig psykotisk galenhet till lågmäld lesbisk kärlek. Trots att ingen gick och såg den och trots att vissa tidningar sågade den jämns med fotknölarna så tvekar jag inte en sekund att säga att det här var en av årets (om inte den) bästa filmer, och jag känner på mig att den kommer vara mitt filmtips när vänner behöver ett sådant ett bra tag framöver.

2. Sex and the City
Tja, vad ska man säga? Hur kunde filmbolagen inte tro att det här skulle bli en så stor succé som det blev? Självklart fyllde tjejer och bögar biograferna för att få se Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte igen – och då skadade det ju inte att filmen bjöd precis på allt det vi förväntade oss av den. Undra hur många gånger man hinner se igenom hela TV-boxen och långfilmen innan uppföljaren?

3. Les Chansons d'Amour
En av årets mest oväntade filmupplevelser. jag klev in i salongen på filmfestivalen utan att ha en aning om vad jag skulle se (mer än att det var en fransk, Cannes-rosad musikal) och lämnade salongen så lycklig att jag trodde bröstkorgen skulle spricka. Tänk att en klassisk snackig fransk film kan så fantastiskt mycket bättre om alla får sjunga det som små visor istället - och givetvis om huvudrollsinnehavaren plötsligt gör en 180-gradare efter att flickvännen dött och blir kär i filmens sötaste lilla fransman istället. Lovely.

4. Cristina Vicky Barcelona
5. Wall*E

Nästan: Son of Rambow, Mamma Mia!, Forgetting Sarah Marshall, Once och Sweeney Todd – The Demon Barber of Fleet Street.

[ÅRETS FILM (DOKUMENTÄR)]

1. Dixie Chicks: Shut Up & Sing
Nu när Bush är borta och alla jublar känns det kanske främmande att 2003 så fick man inte säga ett ont ord om den mannen utan att det ledde till förföljelse och pariastämpel. Inga vet dock det bättre än tjejerna i Dixie Chick, och den här dokumentären fick mig inte bara att rusa hem och köpa Not Ready to Make Nice utan också att bli smått avundsjuk över tjejernas otroliga sammanhållning och Girl Power.

2. Man on Wire
En dokumentärfilm om en snubbe som går på lina mellan Twin Towers på sjuttiotalet i New York -behöver jag säga mera för att ni ska förstå att det här är sevärt?.

3. The King of Kong
Vem kunde ha anat att det skulle vara så kul att se en film om vuxna män som spelar arkadspel. En maktkamp på liv och död i Donkey Kong-nördarnas kungarike.

4. My Kid Could Paint That
5. Får Jag Lov - till den sista dansen


[ÅRETS FILM (SVENSK)]

1. Patrik 1,5
Trots att det sägs ha varit ett bra svenskt filmår så såg jag ju varken Maria Larssons Eviga Ögonblick eller De Ofrivilliga (och var initialt väldigt besviken på Låt Den Rätte Komma In) så min svenska favoritfilm får helt enkelt bli Ella Lemhagens hyllning till Svensson-bögen i årets gulligaste homofilm alla kategorier. Gustav Skarsgård borde absolut vinna den Guldbagge han nominerades till igår.

2. Låt Den Rätte Komma In
3. Ping-Pong Kingen

Inga kommentarer: