19 juni 2009

Midsommarskivan 2009!

Oswald proudly presents (för TIONDE året i rad) Midsommarskivan!Vad är Midsommarskivan?
I exakt tio år nu har jag gjort en skiva varje år kring midsommar.
Det började som en present till en polare som fyller år (Grattis i förskott, Magnus!) och gick i början helt ut på att försöka gissa vilka låtar som skulle bli stora just den sommaren.

Utmaningen blev bara större och större varje år och mer och mera tid investerades i projektet och tillslut blev det ett så stort projekt - och beslutsångesten var så total - att det ibland blev en dubbelskiva och en massa stress kring hela projektet.

I år har jag tagit det rätt coolt - förra året var jag aptrött på alltihopa och mina idsomrar ser numera lite annorlunda ut med mängder av barn och inte så mycket musik - och inte lagt hälften så mycket tid på det som vanligt...men det betyder såklart inte att urvalet på något sätt inte matchar sina nio föregångare.

Vilka låtar hamnar på midsommarskivan?
Låtarna som vi kommer minnas från sommaren 2009, dvs låtar som redan är hits, låtarna som jag tror kan bli hits och låtar som kanske inte blir hits men som jag gillar just nu och kommer förknippa sommaren 2009 med för all framtid. Alltid en enda salig, tvångsmässig blandning.

Hur har tidigare midsommarskivor sett ut?
De senaste fyra åren har de funnits här i bloggen, så bara klicka på respektive omslag här nedan så transporteras ni till en värld av gamla sommarhits – och sådana som borde blivit det.
Vem gör en CD idag när det finns iPodlistor och Spotify?
En klart relevant fråga, och jag tror nog det här tioårsjubileumet blir spiken i kistan för Midsommarskivan på fysisk CD. Istället finns nu de flesta av låtarna på en behaglig Spotify-lista, bara ett klick borta HÄR (och längre ned på sidan) och där får man dessutom en massa bonusspår som kompensation för de som inte finns i applikationen. De låtar som finns med på Spotify-listan är markerade med lämplig logotype.

Samtidigt ska det erkännas att det är något visst med begränsningen som en "riktig" skiva ger. De ät trots allt bara ett visst antal låtar som får plats på 80min speltid – och det är de som är skivans stomme.

Nä, nu får det vara slutsnackat – här är årets låtar!

1. Benny Anderssons Orkester & Helen Sjöholm – Sommaren Du Fick
Jag gillar egentligen den engelska varianten bättre (den känns väldigt "tiden efter ABBA, tiden före Chess" i B&B-land) men visst kan inte en titel bli mera lämplig att ha med på midsommarskiva?

2. Le Kid – Mercy, Mercy
Låten släpps först i augusti, men jag är övertygad om att det här kommer bli årets sommarhit, ja åtminstone för mig. Det ekar både av Alphabeat och Girls Aloud, men hejaklacksramsa-hooken gör låten unik - inte minst på de svenska listorna. En självklar låt på skivan.

3. Pixie Lott – Mama Do
Midsommarveckans englandsetta är en av de få låtar på årets skiva som ekar av förra årets stora trend: Duffysoulpopen.

4. Alexander Rybak – Fairytale
ESC-vinnare har förkommit ganska ofta på Midsommarskivan de senaste åren, men ofta har låtens hitpotential börjat klinga av när det drar ihop sig till dans kring stången. Så är fallet inte i år som ni vet. Rybak och hans fioldänga är ett fenomen som jag inte riktigt förstår – men självklart måste han vara med här.

5. AySel & Arash – Always
Ännu mera ESC, men här har vi en låt jag sett sommarhitspotentialen i sedan första gången jag hörde den. den låt som var först klar på skivan.

6. David Guetta feat. Kelly Rowland – When Love Takes Over
Ännu en somrig danslåt som varit med en tag i min iPod, men som just gjort debut på Englandslistan och som ligger på de flesta svenska listorna. En låt som garanterat kommer att höras över hela Europa i sommar.

7. Freemasons ft. Sophie Ellis-Bextor – Heartbreak (Make Me a Dancer)
Mera somrig danspop som var självklar på den här skivan. Sophie Ellis-Bextors röst är helt enkelt för oemotståndlig för att inte förgylla var mans sommar.

8. Gathania - Blame It On You
En låt som kanske inte blir någon större hit, men som är precis den sortens September-pop som borde ligga på alla sommartoppar i juni, juli och augusti. Var inte på något sätt självklar, men passade helt enkelt för perfekt med resten av låtarna för att inte komma med.

9. Anders Fernette – Hungry Eyes
Den här Dirty Dancing-covern av den gamla Fame Factory-vinnaren (som då hette Johansson i efternamn) har plötsligt seglat upp som en reklamradio och iTunes-listfavorit de senaste veckorna. Fyller helt klart sin funktion på en sådan här skiva, trots människor i min ålder nostalgist minns originalet och vilket fenomen filmen var när den kom.

10. Cascada - Evacuate the Dancefloor
Funderade på att lägga Aqua på listan, men kvoten av "egentligen inte så bra europop den här sommaren" fylldes istället av Cascada och den här låten som har en grym poptext – men också en helt vedervärdig 90-talsrap.

11. Flo Rida feat. Ke$ha – Rigth Round
En snygg stöld från Dead or Alive, bristen på bra RnB/hiphop som jag tycker är okej och mängder av radiospelningar gjorde det här till ett av skivans mest självklara val.

12. Flipsyde – When it was Good
En låt jag nästan glömt bort efter att ha figurerat några veckor i min iPod i våras då Ronny (något oväntat – vanligen inte den typ av låttips han hostar ur sig - coolt) gjorde mig uppmärksammad på den. Stor radiohit nu och en genre som kändes lite underrepresenterad på årets skiva (och därför fick vara med).

13. Florence Valentin – Mitt Allt
Love Antell låter som Hellström men snor slingor från Christer Sandelin. Resultatet är den perfekta låten i radion på vägen till stranden.

14. Erik Hassle – Hurtful
Det här var en av förra årets mest lyssnade låtar i min iPod – och följaktligen känns den väldigt, väldigt hösten 2008 för mig - men låten är lite för bra för att inte plocka med nu när den äntligen slagit stort här i Sverige.

15. Mando Diao – Gloria
Bandet som är Trackslistans motsvarighet till Benny Anderssons orkester försöker följa upp sin egen motsvarighet till 'Du Är Min Man' (dvs Dance With Somebody) med den här sköna låten som jag gav titeln "skivans absolut bästa spår" när jag recenserade Give Me Fire i januari. Självklar på skivan.

16. The Veronicas – Untouched
Skön poprock-låt med australiensisk tjejduo som släpptes 2007 men som nu hittat till de europeiska listorna med sitt grymma driv och sitt fullständigt oemotståndliga stråkinto.

17. Jordin Sparks – Battlefield
Oväntat skön poprock från American Idol-vinnaren och skrivet av samma snubbe som skrev Leonas Bleedin Love.

18. Promoe – Svennebanan
Den här låten blev ju utnämnd till årets sommarhit innan vitsipporna tittar fram ur marken. Självklart är den med här – men visst är vi trötta på den intill döden just nu?

19. Röyksopp feat. Robyn – The Girl and the Robot
Okej. Klart den ska med fast jag lyssnade sönder den i april. Men kan vi bara enas om att Robyn inte får dyka upp på andras sköna elektropopsinglar mera nu, förrän hon spottar ur sig något alldeles eget?

20. La Roux – Bulletproof
La Roux känns tillsammans med Lady Gaga och Little Boots som själva essensen av den nya popelektrovågen som verkligen har exploderat i år, och som därför är självklar här. Nya singeln är snäppet ännu bättre än förra.

21. Cidhino & Doca – Rap Das Armas
En låt som spelas massa på radio, en låt som nämns som årets sommarhit när skivbolagsfolk ska välja en låt – och en låt som egentligen är en rätt outhärdlig "P3 vill verka alternativa när de väljer sommarhit"-grej som kommer varje år. Rapapapapapap papa papa papa.

22. Milow – Ayo Technology
Det sägs att Milow hatar den här låten och spelade in den för att folk skulle förstå hur pinsam texten och originalet var... Stackars Milow. Nu lär han få spela den här succécovern till döddagar - och han får även spela den på midsommarskivan 2009, trots att låten känns som den varit ute i en evighet.

Extraspår på Spotifylistan:

Paloma Faith - Stone Cold Sober
Möjligen skulle den här i Storbritannien flitigt spelade bruden sorteras in under samma fack som Pixie Lott. Passde så bra ihop med den i alla fall att den slank med för en lite souligare stund på midsommar.

Jonas Brothers – Paranoid
Varenda gång den här Disney-klubben drar igång sin senaste singel så tror jag det är Andreas Johnson som släppt nytt. Kanske inte rumsrent musiksmakmässigt, men jäkligt somrigt i mina öron.

Little Boots – Remedy
Brittiskans kommande sommarsingel är långt mycket mera Kylie, långt mycket dansvänligare och långt mycket bättre än trötta förstafloppsingeln New in Town. Lite för sönderlyssnad för att få plats på skivan tillslut.

Linkin Park – New Divide
Kanske inte riktigt min påse, men gör man ledmotivet till vad som förmodligen blir sommaren 2009s absolut största actionfilm så har man såklart förtjänat en plats på den här listan.

Kasabian – Fire
Ännu en britthit som jag lärt mig tycka om via lite för mycket lyssnande på BBC Radio 1.

Black Eyed Peas – Boom Boom Pow
Jag avskyr den här låten. Verkligen intensivt ogillar. men det är onekligen en av sommarens stora hits redan, och då tyckte jag den åtminstone kunde få dyka upp på Spotify-listan.

Yohanna – Is it True?
Japp, det är sant. Yohanna har fått en superballadhit med sin isländska ESC-låt i Sverige. Lite för sömnig och maj09 för att kännas "varma bilresor till stranden" och få en plats på den ordinarie skivan för min del dock.

Deadmau5 & Kaskade – I Remember
Skön suggestiv dancemusik från Nordamerika som jag kommer spela mycket, är perfekt att morgonpromenera till – men alldeles för sval för en sommarskiva.


Här klickar ni om ni vill ha (nästan) hela
Midsommarskivan som spellista i Spotify!Borde varit med på Spotify-listan om de funnits där:

Malena Ernman – Tragedy
Okej, det är typ jag och en handfull till som har hört den och den finns inte att få tag på ännu – men hade den här listan gjorts om några veckor hade den här superkitchiga Army of Lovers-hyllningen varit självskriven på en partylista från undertecknad.

Y.A.S – Get it Right
Förstår inte varför Mirwais fantastiska arab-dance med Midi, Maxi & Efti-vibbar inte går att få tag på på Spotify. Den kommer att gå varm i min iPod i sommar i alla fall.

Nä, nu får det räcka! Nu ska jag hinna med två olika midsommarfiranden, massa mat och mängder av champagne, jordgubbar och iskall öl. Men skriv gärna och berätta vad ni lyssnar på i sommar som inte är med på min skiva!

TREVLIG MIDSOMMAR!

Och ett supertack till FF för hjälpen med omslaget!
Mitt ritprogram jag gjort de tidiagre omslagen med försvann med förra jobbdatorn.

4 kommentarer:

Zacke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Zacke sa...

Tackar för Spotify-mixen och glad midsommar själv!

Anonym sa...

Åååhh Yohanna ligger överst på mest spelade låtar i min dator/i pod/ i phone.. // Jonas

Arne sa...

Jag saknar Mona Seilitz "Låt Mej Få Jojja"... haha... ;) Får vara ett extra bonusspår.