22 juni 2005

Midsommarskivan 2005

I ungefär sex år nu har jag gjort en skiva varje år kring midsommar.
Det började som en present till en polare som fyller år (Grattis Magnus!) och gick i början helt ut på att försöka gissa vilka låtar som skulle bli stora just den sommaren.
Utmaningen blev bara större och större varje år och mer och mera tid investerades i projektet.
Vissa år (som i fjol) var beslutsångesten total och det blev en dubbelskiva…men i år bestämde jag mig rätt tidigt för att:
A) vara ganska selektiv och bara göra en skiva
B) satsa mest (det finns undantag) på låtar jag själv gillar, före sådana som kan tänkas bli sommarhits

Ett ganska smart val visade det sig, då 2005 är ett jäkligt svårt år för sommarhits (i juni nu när skivan görs i alla fall) – tillskillnad från i fjol då ”Tröjan”/”Monica”/GylleneTider var redan släppta och klara vid det här laget…

Nåväl, här är årets skörd:

1 September/Satellites
Klassisk svensk sommar-pop i DaBuzz-skolan. Given inledning här på skivan och förmodligen också på alla landsortsdiscon i sommar.
2 Angel City/Sunrise
Lite gammal numera kanske...men sol-anknytningen, sommar-feelingen och att jag lyssnat på den hurmycketsomhelst ett bra tag nu gav den en säker plats på årets skiva.
3 Arash/Temptation
Arash bästa singel hittills är en omarbetad version av CD-versionen, och en låt som med lätthet skulle kunnat vinna Eurovision Song Contest de senaste åren…
4 Helena Paparizou/My Number One
...och självklart kommer den som vann ESC i år direkt efter. Största hiten just nu bland de låtar som finns på skivan.
5 Rob'n'Ras feat Lorén/The Snake
Idol-Lorén kan kanske bli något mer än fyra i Idol2004 och "Idol-Daniels flickvän" genom detta samarbetet med Rob'n'Raz. Svängig ”orient-R&B” som spelas mycket på P3.
6 Christian Walz/Hit'N'Run
Christians tredje singel från "Paint by Numbers"-CDn är minst lika bra som de förra. Passar kanon på en sommarskiva som denna.
7 Rigo feat Pauline/Say Say Say
Infinite Mass-Rodde kör solo och försöker skaffa sig en sommarhit med denna softa sommar-reagge. Kanske inte min favorit, men den knockade ändå ut Black Eyed Peas' "Don't Phunk with My Heart" från skivan i slutfasen...och tja...jag behövde nog bara en hyfsad ursäkt för att få göra det antar jag.
8 Amy Diamond/Welcome to the City
Den låt som kom in som näst sista låt på skivan och puttade ut Alcazars "Start the Fire". Amy sjunger lika jobbigt som innan, men den här låten är bättre än ”What’s in it for Me” (och den var ju toppliste-etta) och det är dessutom lite halvbisarrt med en 13-åring som verkar sjunga en text om prostitution....
9 Gwen Stefani/Hollaback Girl
This shit is bananas...B-AN-AN-AS!
Kommer förmodligen gå bra på sommartoppen...tills de kommer till Norrland. Speciellt bananpartiet är ju hyfsat...allsångsvänligt.

10 Robyn/Who's that Girl?
Robyns nya singel är en två år gammal låt som hon skrev tillsammans med The Knife, men som hon inte fick släppa förrän i år. P3 har spelat den så länge nu så man tror den varit singel i månader...men den har nu alla förutsättningar för att bli gigantisk överallt.
11 Kelly Osbourne/One Word
Kelly lämnade den trista punken på debutplattan och gick över till mera elektronisk (och bra) musik. Första singeln är grym och finns i en ännu bättre remix.
12 New Order Feat. Ana Matronic/Jetstream
Den här låten var skittrist på "Waiting for the Sirens to Call"-skivan - men till singelsläppet boostade New Order upp Ana Matronics (från Scissor Sisters) insats och allt blev bara så mycket roligare och bättre.
13 Kelly Clarkson/Since U Been Gone
Radiopop/rock från amerikanska Idol-vinnaren som hängt med ett tag nu, men som känns som idealisk bilmusik på vägen till och från stranden.
14 Kent/Palace & Main
Lite Kent måste jag ju ha med även om låten börjar bli lite gammal...men den är ju väldigt bra…och så passade den in så jäkla fint just här!
15 Daniel Powter/Bad Day
En av mina favoritlåtar under morgonpromenaderna senaste månaden. Given plats på skivan.
16 U2/City of Blinding Lights
I januari utnämnde jag den till en av förra årets bästa låtar. Äntligen på singel och snart även live på Ullevi.
Bra på riktigt...

17 Keane/Bend and Break
...precis som den här.
Keane slog ut Coldplays nya singel från skivan helt enkelt eftersom Keane är ett bättre band - enligt mig - och deras debutskiva är ett mästerverk. (Coldplay är bara ett engelskt Kent där sångaren ligger med Gwyneth.) En fantastisk låt. Favorit.

18 Hello Saferide/My Best Friend
I samma anda som förra årets "tröjlåt"...men inte lika hitigt, lika störigt eller lika plastigt. Detta är en söt liten visa av&med P3's Annika Norlin om hur bra det vore om tjejbästisen var lesbisk...och om man själv var det också.
19 Anna Ternheim/Shoreline
Bättre än så här har Broder Daniel aldrig låtit. Hela Annas cover-EP är fantastisk och hon har tunga Tracksframgångar i ryggen (flera veckor som tvåa) när hon nu försöker första veckan på Sommartoppen i midsommarhelgen.
20 Blue Lagoon/Do You Really Want to Hurt Me?
En ganska vidrig sak faktiskt...
Speciellt rapparen får mig att vilja slita av mig öronen och bara gråta. Men jag blev liksom inte av med den...det var nära flera gånger...men nja…den har nog en plats här på skivan ändå. Tydligen.
21 Akon/Lonely
Sista låten som kom med och som sparkade ut den genomvidriga grodjäveln (Crazy-Frog vs Axel F) från skivan. Älskar den uppspeedade rösten i början/refrängen, men resten är väl egentligen rätt ordinär mys-R&B. Fast den var ju Englandsetta i flera veckor och borde fungera kanon bland kidsen i sommar-Sverige. Kan faktiskt bli hur stor som helst i sommar. Årets stooora sommarlåt?
22 Hot Banditoz/Shake Your Balla
Spansk låt med sång på engelska och larm-rop på tyska? Eventuellt med dans? Och med ett så tvetydigt ord som "balla" i refrängen? Ett måste såklart. Även om man hatar det direkt och det förmodligen (förhoppningsvis?) aldrig kommer nå Sverige så var det ett för bra slut på skivan för att låta bli. =)

…och så lite om de som inte kom med…

Timbuktu/Det Löser Sej – Skulle gärna haft med den för jag tycker den är toppen…men den stack ut lite förmycket tillslut och fick stå över pga det.

Alcazar/Start the Fire – Jag brukar alltid ha med Alcazar, men den här låten är nog det sämsta de släppt på singel.

Shakira/La Tortura, Black Eyed Peas/Don't Phunk with My Heart och Crazy Frog/Axel F – Kan säkert bli hur stora som helst…men jag märkte att jag tryckte fram dem varje gång jag provlyssnade på skivan…och så kan man ju inte ha det.

BWO/Open Door, Sunset Strippers/ Falling Stars, Darin/Why Does it Rain on Me, Coldplay/Speed of Sound, Rob Thomas/Lonely No More, Anna Maria Espinosa/To Win My Love, Caesars/Paper Tigers, Håkan Hellström/De Kommer Kliva på Dig Igen, Daddy Yankee/Gasolina – Föll lite på ålders-strecket, men några av dem kunde lika gärna kommit med.

Rachel Stevens/So Good, Ann Winsborn/La La Love On My Mind, Max Graham vs Yes/Owner of a Lonely Heart, Röyksopp/Only This Moment – Var med i matchen ett tag, men kändes för anonyma i längden och inte tillräckligt somriga.

Denise Lopez/Tarzan Boy, Carlito/Who's that Boy, Carola/Genom Allt - Nä, nä, nä.

Dessutom:
Lars Winnerbäck/Stort Liv, Eskobar+Emma Daumas/You Got Me och ”LenaPh’s nya” är antingen inte släppta alls ännu eller så spelas de bara på radio. Tyvärr. För de hade legat bra till för en plats på skivan.

That’s it for this year!
Nu är det fanimej gjort i år igen!
Welcome back next year...om det nu blir något då...

Inga kommentarer: