23 juni 2006

Midsommarskivan 2006




















Oswald proudly presents (för sjunde året i rad) Midsommarskivan 2006.
Jupp, jag tar detta seriöst. Precis som allt annat jag håller på med och som alla tycker är onödigt…typ den här bloggen.
Vad man kan säga om skivan specifikt för i år är att det är andra gången det blivit två skivor (senast var 2004) – även om det i år är det mera en "riktig" och en med "låtarna som blev över + lite somriga favoriter" – och att den nog aldrig varit så laglig…
I och för sig var väl nedladdandet av låtar inte förbjudet innan i år (och det är ju inte så att jag säljer och sprider den här i 1000tals ex direkt), men vad jag menar är att iTunes jobbat hårt med att serva mig med låtar + att jag fått tillgång till en massa recensionsexemplar av olika artister det här året…vilket om inte annat höjt kvalitén på ljudet (och storleken på min kreditkortsräkning).
För er som är helt ointresserade – trevlig midsommar!
Hoppas ni får sol, sill och en jäkla massa blommor under kudden.
För er andra – speciellt ni som kommer få höra skivan, kanske – så kommer här lite motiveringar till varför det blev som det blev.

01 Elias feat. Frans - Who's Da Man
Zlatans ljumskar lär ha skadat den här låtens försäljningssiffror markant, men det är ändå den vi kommer minnas bäst av fotbolls-VM 2006. Som en åttaårig Peps Person sjöng sig Elias rakt in på Allsång på Skansen.
02 Paris Hilton - Stars are Blind
Få trodde väl att fröken Hilton skulle spotta ur sig en klassiskt somrig UB40-reagge som förstasingel. Videon är en hems klyscha, men låten får mig att vilja bli 17år och campa på Öland.
03 Shakira ft Wyclef Jean - Hips Don't Lie
Låten som vi lyssnade sönder i påskas har varit med ett tag, men är obestridligt försommarens största hit. Fortfarande klarar jag inte hennes röst. Fortfarande ljuger inte hennes höfter: det svänger ju. Vald till årets hittills bästa låt av Dagens Industri.
04 Bob Sinclar - World, Hold On
Min svågers stora favorit, även kallad "femman" från placeringen på min demoskiva (jag SA att jag tar detta seriöst) som vi spelade på repeat på förra veckans skärgårdsbröllop. Skulle funka fint även om Bob inte sjöng…mycket på grund av sin visslade slinga…
05 Peter, Bjorn and John - Young Folks
…som nästan bara knäcks av den här låtens dito. Laidback P3-låt som man gärna vill tro att man klarar av att vissla med i. Det gör man inte.
06 BassHunter - Boten Anna
Tja, vad ska man säga? Svenskarna verkar leta efter ljus och lykta för att hitta det absolut sämsta och pinsammaste varje år för att kunna göra det till en hit på semestern…och så använder man sommaren som ursäkt för sin fruktansvärt dåliga smak. "Men det är ju en sommarhit!" Kanske det, men vad det egentligen är är en smårolig bakgrundshistoria som någon lagt ett pinsamt, standardtechnobeat (ingår förmodligen i Windows XP) på. Fast självklart är det den låt 90% kommer förknippa med 2006, och självklart hamnar den då på skivan. Vad jag än tycker.
07 Cascada - Everytime We Touch
…och här har vi en låt till med exakt samma technobeat, så såklart att det också blir en megahit då… Fjortisfylla och sommardisco på landsbygden.
08 Kate Ryan - Je'Taore
Kate var årets mest oväntade fiasko i Eurovision, men på Tracks fick hon en hit som räcker ända in på Sommartoppen - och till reklamradions förmiddagssändningar som man hör på vägen till badstranden…
09 September - It Doesn't Matter
Ingen midsommarskiva utan September verkar det som. Hennes senaste skiva var oväntat en av förra årets bästa popskivor. Här är en kommande singel (säger ryktet) som borde passa sommar-Sverige alldeles perfekt.
10 West End Girls – Suburbia
Tjejerna som är så icke politiskt korrekta att de blivit det. "Surburbia" är senaste singeln och en av de låtar de lyckats bäst med att göra något hyfsat eget av.
11 Pet Shop Boys – Minimal
…och så originalet då, med sin kommande singel som är en av nya skivans bästa låtar. Funkade extra bra när den vävdes ihop med PSB-klassikern "Shopping" på konserten förra veckan.
12 Timo Räisinän - Fear No Darkness, Promised Child
Framvald här på bloggen till ett av skivans spår. Jag hade nästan glömt bort Timo, men alla andra kom ihåg att detta är en av årets bästa svenska poplåtar hittills.
13 Lordi - Hard Rock Hallelujah
Ett fenomen. Har stadigt legat etta på Tracks sedan sin förkrossande seger i Eurovision Song Contest. Har odiskutabelt en plats här (liksom många av de senaste årens vinnare haft).
14 The Pipettes - Your Kisses are Wasted on Me
Deras senaste singel som är somrig tjejpop i Motownskolan finns självklart med här. Skivan från mitt nya favoritband dyker upp i affärerna i mitten på juli och om någon månad med ett toppbetyg i en bögtidning nära er…
15 Nelly Furtado – Maneater
Låten jag först sågade – för att sedan inse att den är en av årets absolut bästa - ligger dessutom på en skiva som kommer bli en megasuccé för fröken Furtado. Det här kommer bli stort som fan i sommar.
16 Christina Aguilera - Ain't No Other Man
Christina är tillbaka efter fem år (jo, jag vet…det känns inte så länge när alla i Idol måste sjunga "Beautiful" – trots att bara grabbarna i "Little Britain" lyckats göra den riktigt bra). Och har snott idéer från James Brown and his brothers&bitches. Det låter coolt och oväntat och det ska bli intressant att se hur det går på listorna i sommar.
17 Regina Spektor – Fidelity
Riktig söt halvballad med fantastisk produktion som spelas mycket på P3 och som jag älskade från första gången jag hörde den…
18 Sandi Thom - I Wish I Was a Punk Rocker
…precis som den här Englandsettan. Även om jag inte vet vad det är för punkare som har blommor i håret så älskar jag hur Sandi sjunger, och visst…den tar kanske aldrig fart…men den känns därför behagligt ovanlig.
19 Eric Gadd - Meet Me Here
Kändes sommar redan när den kom och får därför hänga kvar ett tag till – det var ju ett bra tag sedan Eric Gadd släppte nåt riktigt bra. Versionen på skivan är radioremixen som har lite mera driv än albumversionen.
20 Robbie Williams - Sin Sin Sin
En låt vi misstänkte skulle bli singel redan på Flipp/Flopp-tiden i den engelska bloggen. Robbie kommer till Göteborg om en vecka och blir därför en självklar del av en sommarskiva 2006.
21 Sebastian – Indifferent
Blev kvar på skivan på FFs begäran. Idoltvåan har väl peakat för länge sedan med den här The Ark-doftande sköna låten…och i väntan på att Salo och grabbarna ska släppa nytt så fungerar den utmärkt som sommarlåt.
22 Snook - Längst Fram i Taxin
Jag avskydde truckerkepsen. Det här känns uthärdligare och refrängen får jag inte ur huvudet. Lite svensk hiphop kändes som ett bra avslut och Timbuktu har ju inte släppt något nytt…


Sen var det reservskivan då…
Den är en blandning av sådant som nästan hamnade på skivan (Da Buzz - Without Breaking, Juanes - La Camisa Negra, Jack Johnson - Upside Down, Cat5 - Stretch and Bend, Cosmo4 - Peek-a-Boo, Mihai Traistariu - Tornero & Mange Schmidt – Glassigt), några kul remixer (Velvet - Mi Amore (Topaz Reggaeton Remix), Robbie Williams - Sin Sin Sin (Chris Conos Radio Mix), Severine Ferrer - La Coco Dance (Strumming Mix Edit), Nick Lachey - What's Left Of Me (The Passengerz Radio Edit) & Pink - Who Knew (Bimbo Jones Radio Edit), sådant som kändes allmänt sommar (Günther - Like Fire Tonight, Helena Paparizou – Mambo, Amy Diamond - Don't Cry Your Heart Out & Lena Philipsson - Det Ringer på Min Dörr), lite blandade halvhits som passade (Sunblock feat. Robin Beck - First Time, The Attic - A Life to Live & Marie Serneholt - I Need a House), två kommande lite långsammare singlar (George Michael - An Easier Affair & Rihanna – Unfaithful) och en favoritlåt just nu som bara var en sådan perfekt slutlåt (Nelly (feat. Chris Martin) - All Good Things).

Sammantaget är jag nöjd med årets verk…och ganska nöjd med att lägga det bakom mig. Ha en fantastisk midsommar ni som orkade läsa ända hit. Samma som ovan gäller er.

Inga kommentarer: