11 januari 2011

Dags för Göteborg Filmfestival 2011!

Jag har aldrig riktigt kopplat människor som gillar film, älskar att gå på bio, bor i Göteborg - men som inte går på filmfestivalen? Jag hade förstått det om festivalen varit nån obskyr, undanskymd företeelse där introverta kulturkoftor sett konstfilm och det känns märkligt att kliva in i deras gemensakp...men GIFF är ju så långt ifrån det man kan komma. Kolla själva:

* Idag släpptes programmet på NK i samband med att deras filmfestivalskyltfönster hade premiär (bara en sån sak), biljetter bokas från lördag på festivalens hemsida (med ett system inte långt ifrån SFs (fast utan platsbiljett) och festivalens visningar sker som vanligt på samtliga av Göteborgs "vanliga biografer" med tillägg av fantastiska Draken (Sveriges snyggaste och bästa biograf) och ett gäng till. Biljetterna kostar dessutom bara 70 kronor (efter att man löst ett festivalpass för 30 kronor) vilket gör att även om man bara går på en enda film blir det lika billigt/dyrt som att gå på "vanlig" bio...

* En hel hög av filmerna som visas är sådana som kommer få Oscarsnomineringar om några veckor. Vad sägs om Darren Aronofskys grymma Black Swan (recension här), 127 Hours från Slumdog Millionaire-regissören Danny Boyle (recension här), superhyllade The King's Speech, Never Let Me Go, John Cameron Mitchells Rabbit Hole (recension här), Blue Valentine med Michelle Williams & Ryan Gosling, Clintans senaste Hereafter med Matt Damon och Banksy-dokumentären Exit Through the Gift Shop? Visst, de flesta kommer säkert upp på svenska biografer så småningom, men jämför en halvfull salong på Biopalatset med sms:ande tonåringar som kastar popcorn mot ett fullsatt Draken med människor som är där för att se filmen, så förstår du kanske vad jag väljer...

* Inget ont om konstfilm, den finns här också för den som önskar (exempelvis Cannes-vinnaren med den enormt långa titeln), men den som tror att all film som inte kommer från Hollywood är svartvit, långsam och svårbegriplig har aldrig varit på filmfestival. Här trängs publiksuccéer och festivalvinnare från hela världen, och som filmfestivalveteran (femtonde året i år) kan jag säga att det är oftast där jag fått några av mina allra bästa filmupplevelser. Vad sägs till exempel om en norsk mockumentär med Blair Witch-känsla som heter The Troll Hunter eller Italiens Oscarsbidrag The First Beautiful Thing?

* Missade du någon svensk film ifjol? Lugn. ALLA svenska filmer från 2010 går upp på festivalen. Japp, även Beck - Levande Begravd och Kommissarie Späck går alltså på GIFF.

* Dessutom blir det som vanligt nordisk tävling (där alla nordiska filmer du kommer höra ifrån 2011 lär dyka upp, ett gäng ryska westernfilmer, en special med anledningen av att det är tio år sedan 9/11, musikfilmer (bland annat en dokumentär från Way Out West 2010), massa animerat, en hel sjö av kortfilmer (bland annat min kompis David Färdmars nya film Getingdans och Gustaf Skarsgårds regidebut Människor Helt Utan Betydelse) och en hel hög med filmer från Rumänien (som är årets land i fokus).

* I år finns dessutom filmfestivalen på Facebook, som iPhone-app och det kommer finnas en sida där alla kan lägga upp sina recensioner så andra kan få tips på vad man ska se (eller undvika).

* Utöver detta ovan bjuds det på en hel hög med seminarier (för den som vill ta sitt intresse ytterligare ett steg) och en hel hoper events och fester (för den som bara vill bli full och ha kul). Bara kolla programmet som från och med i morgon kommer att finnas här. Nytt för i år är även att festivaltältet är borta och istället kommer allt party äga rum på nyrenoverade Lagerhuset ett stenkast från Draken!

Är det nu någon som fortfarande har en anledning att inte gå på Göteborgs Filmfestival (under förutsättning att man är på plats här eller kan ta sig hit...och att man älskar film) så får ni faktiskt förklara er! Vi ses på Draken!

1 kommentar:

StenR sa...

Du får gärna ge mer detaljer om iphone-appen till GIFF 2011, hittar ingen sådan på itunes...