21 augusti 2008

Lite OS-historia: München XX 1972

Spelen för den XX olympiaden arrangerades i München 1972 (26 augusti till 11 september).

München i dåvarande Västtyskland valdes framför Detroit, Madrid och Montréal att få arrangera tidernas största idrottsfest och vilken fest det bjöds på. Rekord slogs i antalet deltagare, deltagande länder, antal grenar och sporter, TV-tittare, intäkter, publik, ja allt i princip. Hela världen var i München när den 5 september grydde och den mörkaste dagen i de olympiska spelen historia började. Åtta palestinska terrorister kunde mer eller mindre obehindrat ta sig in i den olympiska byn och bryta sig in i den israeliska truppens lägenheter. Två israeler sköts ihjäl i kuppen och nio andra togs som gisslan och därefter följde ett gisslandrama som under eftermiddagen fick ett blodigt slut. Terroristerna krävde att få ta sig till Kairo med gisslan och på Münchens flygplats gjordes ett misslyckat fritagningsförsök som resulterade i att resterande gisslan dödades tillsammans med fem av palestinierna och en av de västtyska poliserna. I sorgens fotspår höll spelen upp i ett dygn och under en minnesceremoni dagen därpå bestämdes att spelen skulle fortsätta och den dåvarande ordföranden i IOK, Avery Brundage, uttalade de bevingade orden ”The show must go on!”.
För första gången i spelens i historia svor funktionärerna en ed och en maskot användes och bågskytte och handboll kom tillbaka i olympiska sammanhang.

Den amerikanske simmaren Mark Spitz som under spelen i Mexiko City fyra år tidigare simmade till sig två guld tog i München makalösa sju guld till att lägga till sin samling. Finländaren Lasse Virén föll mitt i 10 000-metersloppet men lyckades resa sig och springa i fatt motståndet och slå världsrekord. Liselott Linsenhoff från Västtyskland blev första individuella kvinnliga guldmedaljören i ridsportens dressyr och Olga Korbut från Sovjetunionen blev medias favorit när hon glänste i gymnastiken och tog hem guld lagtävlingen men sedan misslyckades i den individuella tävlingen för att sedan ta guld på nytt i fristående och bom och silver i barr. Tyvärr blev det bestående minnet av spelen i München terroristattacken som skulle bli ett av flera bakslag för den olympiska rörelsen under som skulle följa.

Medaljligan:
1. Sovjetunionen - 50 guld, 27 silver, 22 brons
2. USA - 33 guld, 31 silver, 30 brons
3. Östtyskland - 20 guld, 23 silver, 23 brons
4. Västtyskland - 13 guld, 11 silver, 16 brons
5. Japan - 13 guld, 8 silver, 8 brons
6. Australien - 8 guld, 7 silver, 2 brons
7. Polen - 7 guld, 5 silver, 9 brons
8. Ungern - 6 guld, 13 silver, 16 brons
9. Bulgarien - 6 guld, 10 silver, 5 brons
10. Italien - 5 guld, 3 silver, 10 brons
11. Sverige - 4 guld, 6 silver, 6 brons
14. Finland - 3 guld, 1 silver, 4 brons
21. Norge - 2 guld, 1 silver, 1 brons
25. Danmark - 1 guld

Island deltog utan att ta medalj.


Inga kommentarer: