20 augusti 2008

Lite OS-historia: Mexiko City XIX 1968

Spelen för den XIX olympiaden arrangerades i Mexiko City 1968 (12 till 27 oktober).

Staden valdes framför Detroit, Lyon och Buenos Aires och kom att bli de första spelen att arrangeras i Latinamerika och de första att arrangeras i ett utvecklingsland som Mexiko var vid tiden för spelen. Valet av staden var dock inte bara kontroversiellt av denna anledning utan idrottare världen över fasade för spelen eftersom de också skulle hållas på extremt hög höjd; 2 200 meter över havet. Luften på den höjden är tunnare än vad de flesta atleterna var vana vid och en annan risk som doldes på den här höjden var den speciella bakteriefloran som för ohärdade besökare brukade orsaka magproblem.
Att världens politiska kartor ändrats sedan andra världskrigets slut märktes inte minst under dessa spelen. 1961 restes Berlinmuren och 1964 deltog de båda tyska nationerna för sista gången som ett lag, från 1968 var detta omöjligt.
Mexiko City skulle för övrigt för världen visa upp ett par mycket väl utförda olympiska spel med ett inslag som markerade förändring i OS. För första gången sedan den olympiska elden börjat tändas inne på Olympiastadion tändes den nu av Enriqueta Basilio, en kvinna. Spelen var också de första som man började tillämpa obligatoriska könstester i efter att polskan Ewa Klubokowska som tog brons 1964 på 100 meter inte kunde fastställas som kvinna genom kromosomtest.

Amerikanen Bob Beamon kunde tack vare den tunna luften sätta ett världsrekord i längdhopp på 8,90 meter och som skulle visa sig vara omöjligt att slå de kommande 22 åren. De tre kvinnorna Eulalia Rolinska från Polen, Gladys de Seminario från Peru och Nuria Ortiz från hemmanationen blev de första kvinnorna att delta i sportskytte som nu öppnats upp för kvinnor och Wyomia Tyus från USA blev första kvinnan att försvara sitt guld på 100 meter någonsin i OS.
Al Oerter från USA tog i Mexiko City sitt fjärde raka guld i diskus och i höjdhopp för herrar chockerade en amerikan vid namn Dick Fosbury idrottsvärlden genom att med sin utdömda och fula hoppstil vinna guld. Stilen togs därefter upp av alla konkurrenter och är den som idag ger guld i mästerskap.
De båda amerikanska medaljörerna på 200 meter Tommie Smith och John Carlos lyckades få den stela olympiska världen att gunga när de vid medaljceremonin reste varsin svart handskbeklädd knuten hand till tonerna av den amerikanska nationalsången för att via black power demonstrera mot svartas förtryck i USA. De både stängdes av och skickades hem men fick behålla sina medaljer.
Vera Caslavska från Tjeckoslovakien blev spelens favoritkvinna efter att hon i gymnastik tagit hem fyra guld och två silver trots att hemlandet veckorna innan spelen invaderats av Sovjetunionen. En för Sverige otroligt pinsam händelse i Mexiko City är att den moderna femkamparen Hans-Gunnar Liljenwall blev den första olympiern att fällas för dopning.

Medaljligan:
1. USA - 45 guld, 28 silver, 34 brons
2. Sovjetunionen - 29 guld, 32 silver, 30 brons
3. Japan - 11 guld, 7 silver, 7 brons
4. Ungern - 10 guld, 10 silver, 12 brons
5. Östtyskland - 9 guld, 9 silver, 7 brons
6. Frankrike - 7 guld, 3 silver, 5 brons
7. Tjeckoslovakien - 7 guld, 2 silver, 4 brons
8. Västtyskland - 5 guld, 11 silver, 10 brons
9. Australien - 5 guld, 7 silver, 5 brons
10. Storbritannien - 5 guld, 5 silver, 3 brons
15. Mexiko - 3 guld, 3 silver, 3 brons
20. Sverige - 2 guld, 1 silver, 1 brons
22. Danmark - 1 guld, 4 silver, 3 brons
24. Finland - 1 guld, 2 silver, 1 brons
25. Norge - 1 guld, 1 silver


Island deltog utan att ta medalj

1 kommentar:

Anonym sa...

Greetings! I know this is kind of off topic but I was
wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
I'm using the same blog platform as yours and I'm having trouble finding one?
Thanks a lot!

my weblog: fat loss factor review