01 februari 2007

Filmrecension: Prag

Prag
Ole Christian Madsen, Danmark

Ett gift par reser till Prag för att hämta hem liket efter mannens (Sebastians) far, som han inte träffat sedan han var 15. Under de dagar de tillbringar i Prag kommer hemligheter upp till ytan, dels om Sebastians far och dennes liv, men också om Sebastian och Annas äktenskap som sakta krackelerar och faller sönder bit för bit.


Det är något speciellt med Mads Mikkelsen. Jag har säkert sett honom i 10-15 filmer de senaste åren och trots han inte är mannen med de många ansiktsuttrycken så köper jag hans karaktärer varenda gång (möjligen undantaget hans Bondskurk). Nåväl. Här är han i alla fall åter igen fullständigt trovärdig i en film som lika fullständigt trovärdigt behandlar ett slitet ämne: otrohet/"scener ur ett äktenskap del femtioelva". Dessa (i stort sätt endast) fyra skådespelare gör detta till ett kammarspel med en av Europas vackraste städer som kuliss.
Visst finns där kulturkrockar som leder till en hel del fniss i salongen och i bakgrunden bubblar också en lät absurd ton fram ibland (som tillexempel vid första besöket på bårhuset)…men mest är det seriöst, fängslande, trovärdigt, välspelat och riktigt bra.

7 beställda öl (som blir kaffe) av 10 möjliga
.

Inga kommentarer: