29 januari 2006

Filmrecension: Rent

Rent
Chris Columbus, USA

Musikalversionen av Puccinis "La Boheme" förlagd till sent åttiotal i New York. Ett gäng ungdomar har svårt att få ihop till hyran, problem med droger och har AIDS. Mark amatörfilmar och hans flickvän Maureen har lämnat honom för att bli tillsammans med Joanne. Roger är en AIDS-sjuk låtskrivare med skrivkramp som blir kär i den tillika AIDS-sjuke, strippan Mimi. AIDS har även transan Angel som blir ihop med Tom (Collins) när hon hittar honom nedslagen i en gränd...och så har vi Benjamin som svikit gänget för att gifta sig rikt med fastighetsägarens dotter och därför blivit en av fienden som kräver in hyran.

Så har då en av världens mest framgångsrika Broadwaymusikaler blivit film. Chris Columbus sliter stenhårt för att få Rent att bli "Hair" för en ny generation…men han är inte Milos Forman, det sena åttiotalet är inte lika tacksamt som sextiotalet – och framförallt; "Seasons of Love" (Rents enda stora hitlåt) är inte Aquarius/I Got Life/Hair/Let the Sunshine In (osv). Faktum är att Rent misslyckas totalt med att lyftas över till film. Där "Chicago" vann på att lägga låtarna separat som drömsekvenser, "Moulin Rouge" fläskade på med känslor och "Grease" trycker in klassiska dansnummer, gör Rent ingenting. Skådespelarna bara sjunger och gör sin favorit-pose (Jesusposen med rakt utsträckta armar) och verkar fortfarande tro att de befinner sig på en scen…vilket leder in på ett annat problem: Man har valt att använda (de flesta) skådespelarna från originaluppsättningen 96, vilket gör hela gänget ungefär tio år för gamla… sammantaget blir alltihopa väldigt mycket "Fame" (TV-serien), där alla försök att beröra bara slarvas bort eftersom folk hela tiden brister ut i sång. Jag brukar gilla musikaler och musikalfilmer – men har man ingen speciell Rent-besatthet ska man nog hålla sig borta från den här filmen och hyra "Hair" istället…

Betyg: 4 AZT-tabletter av 10 möjliga
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

konstigt hur 2 människor kan tycka så olika om en och samma sak! Jag personligen älskar denna filmen och kan se på den och lyssna på ALL musik (inte bara seasons of love)non stooop :D Ha det görtt från en göteborgare

Anonym sa...

Hur kan man rekomendera att gå och hyra "hair" istället? Jag älskar alla musikaler, men "hair" va KATASTORF! Alla som har sett orginal filmen måste hålla med! Dom har tagit bort allt roligt och töntat till det med fåniga sånger. "Hair" är nog den mest överskattade filmen som har gjorts!

Ps. du borde faktiskt skämmas!

Oswald sa...

Yeah, well.
Min åsikt är nog att du borde gå och skämmas som inte kan låta andra ha en annan åsikt än din egen...

"Alla" måste inte alls hålla med. Jag lovar.

Jag tycker Hair en fantastisk musikalklassiker. Och du får absolut tycka motsatsen. Däremot är det bara barnsligt att tro att ens egen åsikt är allmänt rådande.