31 december 2010

Oswald Awards 2010 - ÅRETS TVPRISER

Trots att den här bloggen är så mycket TV så känner jag att när jag sätter mig ned för att summera året så är TV-kategorin den jag är minst sugen på att ta tag i. Kanske för att jag skriver så mycket om det annars, eller också helt enkelt för att 2010 helt enkelt inte var något klang och jubelår för den amerikanska TV jag följer mest.

Brittisk TV imponerade dock stort på mig i år. Och svensk TV var också bättre än väntat. Så well, så här blev det i alla fall tillslut.

[BÄSTA TV-PROGRAM]

Här blandar jag alla kategorier,TV-underhållning, högt som lågt. Drama star mot komedi och reality och svenska, brittiska och amerikanska program blandas huller om buller. Mer specifika klasser följer därefter.

1. Sherlock
Årets bästa TV gick förvisso bara i tre avsnitt – men oj vilka avsnitt det var. När Steven Moffat bestämde sig för att stoppa Sherlock Holmes och Watson i dagens London skulle det ha kunnat bli en töntig, brittisk variant av CSI. Istället lyfte ett briljant, äventyrsfyllt manus och en spot-on-casting (Benedict Cumberbatch är som född att spela Sherlock och Martin Freeman lär efter det här och The Hobbit äntligen få den framgång han förtjänat sedan The Office) den här serien ljusår förbi Guy Richies succéfilm med samma karaktärer. Jag längtar ihjäl mig till nästa säsong och ingenting var bättre på TV 2010 än det de här tre avsnitten.

2. X-Factor
Världens största musiksåpa exploderade i år. Inte bara för att deltagarna var bättre än någonsin och turerna och skvallret och tittarsiffrorna större än någonsin. Nope Anledningen till att inget knuffar ner den här brittiska talangsåpa – predestinerad att bli världens största TV-program när Simon Cowell tar den till USA nästa höst – är såklart att jag och mina vänner (i både Göteborg och Stockholm) lyckades streama serien live och fick en hel höst med ”Melodifestival-lördagar” tillsammans. Briljant.

3. True Blood
Visst, Mad Men är ett mera intelligent och välskrivet drama, men om Dan Draper & Co är nobelfesten i TV-världen så är True Blood helt klart ett apsexigt, svettigt megaparty till fem på morgonen...och vem tycker inte om ett sådant? Efter en kul, men lite enformig säsong två, blommade säsong tre ut i alla möjliga riktningar, berikade persongalleriet, tog ut svängarna ännu mer och adderade två av årets hetaste hunkar till sin redan rätt gedigna samling heta karlar i päls eller med bra bett. Fantastiskt.

4. Glee
Jag kan kanske tycka att säsong två hittills haft några avsnitt för mycket där man bara fokuserat på artistteman och stora shownummer utan att man tagit till vara programmets styrka: att låtarna faktiskt när Glee är som bäst (á lá Mamma Mia) för handlingen framåt och utvecklar karaktärerna. När det väl händer råder det dock ingen tvekan om att serien är helt unkik och bland de bästa i klassen.

5. The Good Wife
Det som lyfter The Good Wife från en vanlig sk ”procedural” är inte den lite mer avancerade bakgrundshandlingen med en bedragen politikerhustru som får strata om sin karriär, utan att serien har världens bästa TV-casting just nu. Skådespelarna kan till och med vara bättre än själva serien stundtals. Det hindrar dock inte att TGW varje vecka är det bästa man sett i advokatgenren sedan The Practice låg på topp.

6. Mad Men
7. Downton Abbey
8. Misfits
9. Skins
10. Modern Family

Nära: Parks and Recreation, Being Human
Nästan: Så Mycket Bättre, Work of Art, Project Runway, Louie, Desperate Housewives, The Graham Norton Show


[BÄSTA SVENSKA TV-PROGRAM]

1. Solsidan
Under julhelgen såg jag igenom Felix Herngrens succéserie för tredje gången i år rakt igenom – och ja, den håller fortfarande. När kunde man senast (någonsin?) säga det om en svensk komediserie? Att TV4 lyckas leverera något som varken är plumt eller buskis, utan helt enkelt en kärleksfull och ironisk titt på villalivet i en rikare förort till Stockholm är lika förvånansvärt som beundransvärt, och det är skönt att någonting är precis så bra som det ryktas och ges priser för. Har ni inte sett det än är DVD-boxen ett hett tips för en tvåhundring innan säsong två drar igång i januari.

2. Så Mycket Bättre
Innan: ”Gud vilket plagiat på Stjärnorna på Slottet och vad gör September där?” Efter: ”Varför sjunger ingen i Stjärnorna på Slottet och vad gjorde den där Christer Sandelin i Septembers program?

3. Halv Åtta hos Mig
Har som bekant hållt på ett bra tag före 2010, men det var först i år som det här mysmatprogrammet med Helge Skoog blev en nödvändighet och en del i min vardag. Och det här är ju som bekant mina priser.

4. Melodifestivalen
5. Grotesco 2

Nära: På Spåret, Stjärnorna på Slottet (Körberg etc)
Nästan: Berg Flyttar In, Lite Sällskap, Drottningoffret


[BÄSTA NYA TV-PROGRAM]

1. Sherlock
2. Downton Abbey

3. Misfits
4. The Walking Dead
5. Solsidan


6. The Whole Truth
7. Blue Bloods
8. Work of Art
9. Covert Affairs
10. Boardwalk Empire


[BÄSTA DOCUSÅPA/REALITY]

1. The X-Factor
2. Work of Art
3. Project Runway


4. Top Chef
5. The A-list New York

Nästan: The Fashion Show: Ultimate Collection, Top Chef Just Desserts, I’m a Celbrity Please Get Me Out of Here, Americas Next Top Model


[BÄSTA KRIMINALSERIE/DECKARE]

1. Sherlock
2. Wallander (svenska versionen)
3. Blue Bloods
4. Covet Affairs
5. Identity

Nästan: CSI:New York, Wallander (engelsk version), Haven, Hawaii Five-0, Morden i Midsomer

[BÄSTA DRAMA]

1. True Blood
2. Mad Men
3. Glee
4. The Good Wife
5. Downton Abbey
6. The Walking Dead
7. Skins
8. Being Human
9. Desperate Housewives
10. Boardwalk Empire

Nästan: Survivors, The Pacific, House, Haven, Covet Affairs, Treme, The Tudors


[BÄSTA KOMEDI/SITCOM/SKETCH]

1. Modern Family
2. Parks & Recreation
3. Louis
4. How I Met Your Mother
5. The Inbetweeners

Nästan: The Graham Norton Show, 30 Rocks, Miranda, The Big C, Rasing Hope

Inga kommentarer: