31 december 2010

Oswald Awards 2010 - ÅRETS MUSIKPRISER

[ÅRETS TIO BÄSTA LÅTAR]

I kategorierna nedan får man bara förekomma en gång. Är man en ESC-låt får man alltså inte vara med och slåss om att bli årets bästa utländska låt. På den här lilla listan är dock alla välkomna, och då ser det ut så här.
För första gången på fyra år är alltså årets bästa låt inte en Melodifestivallåt. Precis som jag förutspådde precis här redan ifjol, faktiskt. Men jag trodde nog inte att det skulle vara så här "illa" att inte en enda ESC/MF-låt hittade in på top tio - men så här blev det!


1. Dancing On My Own - Robyn
2. Wonderful Life – Hurts
3. All the Lovers – Kylie Minogue
4. Invisible Light – Scissor Sisters
5. Love the Way You Lie – Eminem & Rihanna
6. Oh No! – Marina & The Diamonds
7. My Lonely Valentine (Radio Edit) - Dandy Andy Feat. Carmen Castro
8. Sex & Violence – Scissor Sisters
9. Telephone – Lady Gaga & Beyoncé
10. Girls – Marina & The Diamonds

Närmast utanför: Devotion – Hurts & Kylie Minogue, Mercy, Mercy (Stay the Mix) – Le Kid

[ÅRETS SKIVA]

1. Marina and the Diamonds – The Family Jewels
För den som läst mina recensioner i år i QX kommer kanske den här förstaplatsen som en överraskning; under ett otroligt Oswaldskt musikår har jag ju strösslat fyror och till och med en femma över de skivor jag skrivit om – men Marina Diamandis debut fick bara en tveksam trea. Otroligt dumt (jag skyller på att den kom mitt i schlagern) för ingen annan skiva har spelats så mycket i år – och spelas fortfarande – hos mig som den. I början tyckte jag om den, trots att personer jag alltid annars litar på när det gäller musiktips sa att jag borde älska den, men inför och (speciellt) efter Marinas konsert på Way Out West insåg jag vilken fantastisk samling popkarameller det här är (Shampain! Hollywood! Oh, no! Girls! Och självklart I’m a Robot som Lindex gjorde till en hit i hela Sverige) och framförallt vilken fantastisk artist Marina är. Precis som Robyn vågar hon blanda extremt kommersiella tongångar och videos i Lady Gaga-stil med en alldeles egen creddig särart, coola texter (”Hollywood infected your brain, now you want kisses in the rain” och typ hela feministeposet Girls) och en personlig röst. 2010 var ett alldeles fantastiskt musikår. Och bäst av alla var Marina and the Diamonds.

2. Hurts - Happiness
Åttiotalet kallade och Hurts kom rusande i raketfart. Redan innan vi skrek Gott Nytt År för ett år sedan i Majorna hade jag om och om lyssnat på Wonderful Life som då redan fanns med hemgjord video på YouTube – och sedan fortsatte jag hela 2010 att älska låt efter låt på Manchester-grabbarnas debutalbum. En magnifik uppvisning i hur mörka, vackra molliga ballader ändå kan kännas hoppfulla, och också en påminnelse om att det krävs så här bra låtar för att ett såhär nostalgiskt sound inte bara ska kännas unket efter tre lyssningar. Inget album jag någonsin recenserat har varit så nära en femma men inte fått någon – men så saknades också Kylie på den versionen av Devotion (a.k.a pop-duett-perfection) som var på mitt recensions-ex – men Hurts gjorde ändå i slutänden årets näst bästa skiva.

3. Scissor Sisters – Night Work
Skivan som fick en femma av mig i QX är alltså bara årets tredje bästa skiva? Märkligt? Inte alls. Night Work är fortfarande Scissor Sisters bästa skiva, titelspåret, Fire with Fire, Something Like This, Running Out, Sex and Violence och Invisible Light är fortfarande svettigt bögdisco med fjäderboa runt chapsen och glitter i skägget och gav jag Ta-Dah en femma så ska Night Work absolut ha en också. Att skivan bara hamnar treapå årets lista handlar nog egentligen bara om att jag överkonsumerade min favoritgrupp hela våren. Och så ställde de ju in konserten jag skulle sett i höst och sabbade därmed sin chans till comeback i Spotifylurarna. Men tredje bäst är ju inte illa det heller.

4. Mark Ronson & The Business Intl – Record Collection
Vad gör man om man är en geniförklarad producent och sitter på en bunt fantastiska och innovativa låtar som man gärna gör under eget namn…men om man samtidigt inte gärna sjunger själv? Tja, man samlar såklart ihop ett gäng sångare (Boy George, Simon le Bon, The Pipettes Rose Elinor Dougall) där varje individ passar perfekt till enskilda låtar och sen ger man ut årets fjärde bästa album, fullt av underskattade och fantastiska spår i helt olika stilar som ändå lyckas kännas som en nära nog perfekt enhet.

5. Kylie Minogue – Aphrodite
Kylies jämnaste och förmodligen starkaste album någonsin. Stuart Price tog den vanliga mixen av låtar från allsköns låtskrivare och sprinklade sin dansgolvsmagi över alltihopa och fick de tolv låtarna att låta som en enda lång kväll på Ibiza. Förödande för de som ville ha Kyliesque singelmagi (även om All the Lovers och Get Outta My Way var Minogues största hits i USA på år och da’r) men lycka för alla fans som rasade över förra plattans schizofreni.

Närmast: Goldfrapp – Head First

Nästan:Rihanna – Loud, Gorillaz – Plastic Beach, The Pipettes – Earth vs The Pipettes, Mumford & Sons – Sigh No More, Joe McElderry – Wide Awake, Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans, Kelis - Flesh Tone

[ÅRETS SVENSKA SKIVA]

1. Robyn – Body Talk
Den här kategorin var såklart ingen match i år. Ett svagare skivår då det bara delats ut en enda Oswald Award för bästa album oavsett nationell tillhörighet hade det förmodligen ändå hamnat en guldpokal i fröken Carlssons knä. Ingen annan definierade hur ett dansgolv ska låta 2010 än Robyn. Någonstans. Ingen annan blandade stilar hejvilt, kastade ur sig tre fullmatade EPs och gjorde så oemotståndliga hits som Dancing on My Own, Call Your Girlfriend, Fembot, Hang with Me, Time Machine och Indestructible.än hon. Jag var inte superförtjust i allt som fanns på de tre olika delarna av Body Talk – men den slutgiltiga samlingen är i det närmaste perfektion. Nä, det ÄR perfetion. Popperfektion 2010 var svenskt och hette Robyn.

2. Kent – En Plats i Solen
Tvärtemot Robyn som tidigt deklarerade att hon skulle ge ut tre skivor under 2010, slängde Kent ut sin turnéinspelade nionde album bara åtta månader efter sitt förra. Och vilket album! Det här var inget Roxetteskt Tourist-album med sorgliga ursäkter till hafsverk, utan här fanns några av bandets finaste stunder i Gamla Ullevi, Varje gång du möter min blick och Ismael, och bandet lyckades för första gången förena sitt nya elektroniska sound med sitt gamla mera gitarrbaserade dito. Resultatet blev den näst bästa svenska plattan i år.

3. Tove Styrke – Tove Styrke
Visst hade man förhoppningar om att det skulle bli något bra av Idol-Tove redan när hon så snäpligt åkte ut som trea ifjol i Malmö, men jag hade nog inte i detta rock- och RnB-dränkta land vågat tro att hon skulle välja elektrovägen, v¨ga gå indievägen likt Amanda Jensen före henne och samtidigt visa sig vara en riktigt duktig låtskrivare om hon lotsades av rätt personer. Toves debut är årets gladaste överraskning för oss som längtat efter att Idol äntligen på något sätt skulle få fram en duktig poptjej igen.

Närmast: Oscar Linnros – Vilja Bli

Nästan:CEO – White Magic, Håkan Hellström – 2 Steg från Paradise, Eric Saade – Masquerade, Magnus Carlsson – Pop Galaxy, Salem al Fakir – Ignore This, Orup – Född I November

[ÅRETS LÅT (Singel)]

1. Wonderful Life – Hurts
Förra året var Bad Romance gjuten här, men i år var det tuffare. Tillslut blev det dock tydligt att svaret hela tiden låg framför näsan på mig: Den här suggestivt fantastiska åttiotalsballaden med sin snygga video var med i iPoden från januari till december och kommer förevigt vara synonym med 2010. Precis som årets bästa låta skall vara.

2. All the Lovers – Kylie Minogue
Kylies comebacksingel med sin tillhörande människohögsvideo är en av de låt jag som tyckt absolut mest om i år – från om och om igen på morgonpromenaden till ett soligt Prideflak i Stockholm – och det är en låt som fortfarande får mig att må bra varje gång som jag hör den.

3. Invisible Light – Scissor Sisters
Släpps möjligen inte fysiskt förrän 2011, men hann få en video innan och fick fler radiospelningar och mer uppmärksamhet än den riktiga förstasingeln när den släpptes som första smakprov till Night Work i våras. Och helt rättvist så. Dunkel bögdisco med årets bästa prata.

4. Oh No! – Marina & The Diamonds
Låten och videon som fick mig att återupptäcka årets bästa album. Bara en sån sak.

5. Only Girl (In the World) - Rihanna
2010 tillhörde onekligen Rihanna och solo var hon aldrig bättre än i den här sköna dansgolvsvältaren.

6. Fire with Fire – Scissor Sisters
7. Just the Way You Are – Bruno Mars
8. On Melancholy Hill – Gorillaz
9. The Flood – Take That
10. Entre Nous Et Le Sol – Christophe Willem

Nära: Alejandro – Lady Gaga, Alors on Danse – Stromae , Bittersweet – Sophie Ellis-Bextor All Night Long/Start without You – Alexandra Burke, Get Outta My Way – Kylie Minogue, Time of My Life – Patrick Wolf, Where There Is Love (I'll Be There) – Numb3rs feat. Freddy Wexler

Nästan: I’m Not a Robot/Shampain/Hollywood – Marina & The Diamonds, Bang, Bang, Bang/Somebody to Love Me – Mark Ronson, Call Me/Stop the Music – The Pipettes, Acapella/Scream – Kelis, Alone, Together – Infernal, Believer – Goldfrapp, Stay/Better Than Love – Hurts, Fuck You – Cee Lo Green, Kick Ass – Mika, Let’s Go Surfing – The Drums, Monday Morning – Melanie Fiona, Selfmachine – I Blame Coco, Poison – Nicole Scherzinger, Promise This – Cheryl Cole, You'r Love is My Drug - Ke$ha

[ÅRETS SVENSKA LÅT (Singel)]

1. Dancing On My Own - Robyn
Om årets utländska låt var en svårknäckt nöt så hade denna typ inget skal. 2010 tillhörde Robyn, den här megahiten var det stora flaggskeppet och dominerade vartenda dansgolv från tidig sommar till juldagspartyt, och årets låt hade självklart varit svensk om det bara delats ut en enda Oswald Award i kategorin.

2. Religious – Gravitonas
Oerhört underskatta låt och grupp – både av mig och alla andra. Kites var bra, You Break Me Up fick radiospelningar – men det är Religious blandning av Army of Lovers, BWO och nåt helt eget som är gruppens största utropstecken hittills.

3. When We Where 10 – Viktorious
Viktor Norén gick solo från Sugaplum Fairy och skaffade sig ett alterego eftersom han ville göra larger-than-life popmusik istället. Helt rätt såklart. Och förstasingeln var följaktligen briljant.

4. DJ, Ease My Mind – Niki & The Dove
En snabb blick på topp tre i den här kategorin visar hur överlägsen och varierad svensk musik varit under mitt 2010. Bronsplaceringen blandar lika delar The Knife med Kylie och får på sätt något helt unikt och fantastiskt.

5. White Light Moment – Tove Styrke
Indieelektrons egna Idol-Amanda släppte en förstasingel som var okej, men det var med uppföljaren som hon visade att hon är beredd att axla Robyns matel när denne lämnar landet för utlandssuccé.

6. Come with Me - CEO
7. Gamla Ullevi - Kent
8. We Should Go Home Together – Le Kid
9. Indestructible – Robyn
10. Resuscitate Me - September

Nära: Ismael/Varje Gång Du Möter Min Blick - Kent

Nästan: Baby Hurricane – Vincent, Från och med Du – Oscar Linnros, Hang with Me/Fembot – Robyn, Jag Hoppar och Trampat på Ditt Hjärta – Little Marbles, Kites – Gravitonas, Kärleksvisan – Sarah Dawn Finer, Lover – Lisa Miskovsky, Microphone – Darin, One – Swedish House Mafia, Tiden Bara Gick – Orup, What’s the Point - Johnossi

[ÅRETS MF/ESC-LÅTAR]


En ironisk sak med att vara med i melodifestivaljuryn och välja ut nästa års låtar blir ju att de bästa schlagerlåtar jag hört i år inte får vara med här och slåss på listan. Det är ju först nästa år de blir allmängods och kan slåss om en första plats här. Så för nu blir det så här.

1. Lena - Satellite
För första gången sedan den här kategorin dök upp är det inte en låt från Melodifestivalen som vinner – vilket väl är hyfsat rättvist ett år då klassen på låtarna i MF var långt ifrån godkänt och när quirky Lena visade Europa att det inte behöver vara svårare än en riktigt skön och ordentlig poplåt för att vinna hela kalaset. Även om man är en av The Big 4. Min stora MF/ESC-favorit i år. Ohotat.

2. Timoteij - Kom
När jag och min kollega sammanfattade årets MF i Schlagerprofilerna-bloggen mitt under brinnande festival så kom tjejerna i Timoteij bara på femteplats. Inte superkass kanske, men det är först efteråt som Kom blivit lite av en guilty pleasure för mig. Tjejerna är okej, men för mig är det framförallt låten som jag älskar. Början, trycket…trummorna! Den låt jag alltid smäller på när jag vill få tillbaka glada minnen från årets festival…eller bara trumma lite.

3. Jenny Silver – A Place to Stay
Suggestiv, ovanlig, elektrisk, P3-hit, snygg, sönderspelad-i-min-iPod…det finns många ord att beskriva Jenny Silvers sköna sistaplats från Ö-vik med. Ett Oswald Award i brons är numera ytterligare ett.

4. Eric Saade - Manboy
5. Peter Jöback - Hollow


6. MaNga – We Could Be the Same
7. Salem al Fakir – Keep on Walking
8. NEO – Human Frontier
9. My Heart is Yours – Didrik Solli-Tangen
10. Ola – Unstoppable

Nära: Alcazar – Headline, Harel Skaat – Milim

Nästan: Hanna Lindblad – Manipulated, Erik Linder – Hur kan jag Tro på Kärlek, Paula & Ovi - Playing with Fire, Darin - You're Out of My Life, Eva Rivas - Apricot Stone, Jon Lilygreen & The Islanders - Life Looks Better In Spring, Milan Stanković - Ovo je Balkan, Tom Dice - Me And My Guitar, Giorgos Alkaios & Friends - Opa


[ÅRETS LÅT (Ej Singel)]

Egentligen en omöjlig uppgift...mycket eftersom jag knappt vet vad som är singlar eller inte längre. Vad jag vet är att det här är iallafall ett gäng sjukt bra låtar som ni ska leta upp om ni inte redan har gjort det!


1. Dandy Andy Feat. Carmen Castro - My Lonely Valentine (Radio Edit)
Modern dramadisco som hjälpte mig ur schlagerbubblan i våras. Jag vet inte vilka de är eller vart den kom ifrån – och numera finns den här versionen inte ens att finna på YouTube längre – men fruktansvärt bra är det i alla fall.

2. Sex & Violence – Scissor Sisters
Det finns otroligt mycket bra låtar som inte fick bli singlar på Scissor Sisters-skivan, men det här är odiskutabelt den bästa av dem. Genialt.

3. Girls – Marina & The Diamonds
Trots den flod av singlar Marina släppt från årets bästa album så återstår låten med några av årets absolut bästa textrader. Poptastic feminism när det är som mest roligt.


4. Time Machine - Robyn
Robyns kanske starkaste kort från Body Talk-eran har förmodligen en god chans att med Max Martins magiska fingrar ta sig hela vägen till USA-listans toppskikt.

5. Fahrenheit – Joe McElderry
Mera Rongedal än Scissor Sisters och Mika, men en otrolig guilty pleasure under hösten som jag inte riktigt kan förneka en plats här.

6. Glasäpplen - Kent
7. Closer – Kylie Minogue
8. Silver Lining - Hurts
9. Record Collection – Mark Ronson & The Business Intl
10. Not Gonna Be Dancing - Gravitonas

Nära: Annie Hall – Oskar Linnros, Sunday – Hurts, Maybe I'm Crazy – Monarchy

Nästan:Bla Bla Bla (On The Radio) – Ace of Base, Call Your Girlfriend – Robyn, Captain Rhythm – The Pipettes, Evelyn/The Water – Hurts, Passagerare/Skisser för Sommaren – Kent, Psycho – Sheela, S&M - Rihanna


[ÅRETS DUETT]


1. Love the Way You Lie – Eminem & Rihanna
Världens mest spelade och sålda låt (möjligen tangerat av The Bieber och Shakira) är också utan tvekan en av årets bästa och mest gripande. Tillskillnad från många vänner har jag absolut inget emot Eminems bitar och nånstans tror jag hans skiva är en av de jag borde lyssnat mera på 2010. Singeln kunde jag nog knappt ha lyssnat mera på för den har gått konstant. Magiskt.

2. Telephone – Lady Gaga & Beyoncé
Jag vet att jag använder duettbegreppet ganska brett just här, men den här låten (med de två sångerskor som personifierade 2009 och dominerade förra årets Oswald Awards) var ju bara tvungen att få en medalj någonstans. Klassiker.

3. Devotion – Hurts & Kylie Minogue
En av de tre bästa låtar med Kylie som dök upp under 2010 finns inte ens med på Aphrodite-skivan utan är förmodligen en kommande topp tio-hit med Hurts. Hennes snyggaste duett sedan Where the Wild Roses Grow.

Nästan:Love the Way You Lie, part II – Rihanna & Eminem, Vit som en snö – Måns & Pernilla Andersson, Caesa – I Blame Coco & Robyn, Just Good to Be Green – Lily Allen & Professor Green, When You Tell the World You’re Mine – Björn Skifs & Agnes


[ÅRETS CRAZY/TRUDELUTT/SKÄMMIS/BARNLÅT ]

Bara för att en låt hamnar i den här kategorin så behöver den inte vara dålig...den är bara mera tagen med en klackspark än låtarna i de andra kategorierna. I alla fall från min sida sett. Eller också så är den egentligen rätt dålig. Men jag har ändå lyssnat sönder den.

1. Rocket to Uranus - Vengaboys
Om jag – som aldrig var ett stort fan av den tyska plojgruppen på nittiotalet – berättade hur många spelningar den här låten har i min iPod i år så skulle jag få skämmas i all evighet – och ni skulle förmodligen fly bloggen allesammans. Gjuten etta här dock. Minst sagt.

2. Come and get Me Now – Måns/ Highlights & MiSt
En fruktansvärd låt såklart. Och trots att sångaren i Highlights är rätt lickable så hade den aldrig, aldrig hamnat här om inte detta varit den låt som Måns alltid körde innan det var dags att gå hem efter varje riktigt schlagerkalas värt namnet efter Sandviken 2010.

3. Barbara Streisand – Duck Sauce
”Oooh ohh ohh ohh ohh ohh ohh ohh. Barbara Streisand” – mer än så mina vänner behövs inte för en megadanshit i England eller en bronspeng i den här kategorin.

Nästan: We Speak No Americano – Yolanda Be Cool & DCUP, Työlki ellää - Kuunkuiskaajat, Fanta & Rosé – DJ Mangoo feat Deadline, Baby – Justin Bieber, That Sounds Good To Me - Josh Dubovie


[ÅRETS COVER]

1. Me and My Microphone/Mikrofonkåt - September
2. Mr Brightside – Le Kid
3. The First Time Ever I Saw Your Face – Matt Cardle
4. Kärlekens Tunga - September
5. Så Klart – Lill-Babs

Nästan: Just the Way You Are/When We Collide/Nights in White Satin/When Love Takes Over – Matt Cardle, Teenage Dream – Darren Criss, Stockholm i Mitt Hjärta/En Tuff Brud i Lyxförpackning – Petter, One Love to Give - Magnus Carlsson, Your Song - Ellie Goulding, The Rhythm of the Night/Hero - X Factor Finalist Performance, Martin Stenmarck - Everybody's Changing, Call Me - Samantha & Sabrina

[ÅRETS REMIX]


1. Mercy, Mercy (Stay the Mix) – Le Kid
2. What's the Point (Bassflow Remake) – Johnossi
3. Young Blood (The Sound of Arrows Remix) – The Naked & Famous
4. Split My Personality (Bassflow Remix) – Salem al Fakir
5. Mercy, Mercy (Seductive Baguette Mix) – Le Kid

Nära: The Silence (Almighty Radio Edit) – Alexandra Burke

Nästan: On and On (UK Radio Remix) – Agnes, Bittersweet (Freemasons Radio Edit) – Sophie Ellis Bextor, All Night Long (Single Version) – Alexandra Burke, Not Helpless (RINK's If Only You Knew Remix) - Rebound!

Inga kommentarer: