15 december 2010

Filmrecension: The Town

The Town
Ben Affleck, USA

Charlestown i Boston är tydligen känt för att ha genererat USAs högsta andel av bankrånare i generationer, och den här filmen utspelar sig just i detta område där två bästa vänner utför avancerade "heists" (har vi nåt bra svenskt ord?) på order av en gangsterledare. I centrum står Doug MacRay (spelad av regissör Affleck himself) som efter ett bankrån där en ung tjej i panik tagits som gisslan en kortare stund, råkar bli kär i samma tjej då han försöker hålla henne under uppsikt och hon vet såklart inte att han är en av de maskerade rånare som höll henne fånge. Parallellt försöker han hålla ordning på sin något mera våldsamma och stökiga kamrat (grymt spelad av The Hurt Lockers Jeremy Renner, som igår Golden Globe-nominerades för den här birollen), hantera ett slentrianförhållande med en nerkörd småbarnsmamma (riktigt bra spelad av Gossip Girls Blake Lively) och hålla sig borta från en nitisk FBI-agent (spelad av Mad Mens Jon Hamm) som är dem på spåren.
Jag gillar det här. Jag har alltid varit svag för snygga heist-filmer och här lägger Affleck till ett naturalistiskt, lite skitigt, klassperspektiv på det hela, samtidigt som Rebecca Halls Claire får chansen att skildra bankrånandet från ett brottsoffers sida, vilket lyfter det ett snäpp från mycket man sett i genren innan.
Addera dessutom till pärlbandet av skådisar ovan några smått geniala birollscastingar som (min personliga favorit) Pete Postletwaite, Victor Garber och Chris Cooper och ett riktigt bra tempo och toppa med spänning, snygg action (en riktigt schyst och realistisk biljakt för en gångs skull) och ett inte allt förväntat slut och ni får en film väl värd alla de priser den kommer nomineras till framöver. Ben Affleck bevisar ännu en gång att han inte ska räknas ut varken som skådis eller regissör. Rekommanderas!

Inga kommentarer: