31 augusti 2010

Skivrecension: Hurts - Happiness

Hurts – Happiness

Igår lades Hurts skiva Happiness upp på Spotify, så även om min recension kommer dyka upp i QX först i veckan så är det väl lika bra att lägga ut min låt-för-låt-version här i bloggen nu direkt.

En kort sammanfattning om hela skivan först bara:


A)
Det är utan konkurens en av årets bästa, kanske DEN bästa, skivor i min värld.

B) Jag har levt med de här låtarna i en månad nu och är därför säkrare än vanligt på mina betyg nedan. Förälskelseperioden är över. Det är ren kärlek ni kan läsa här nedan.

C) Det är en väldigt mörk skiva med mycket ballader och jag har full förståelse för att den därför inte är speciellt lättillgänlig för alla. Speciellt inte om man föredrar sin musik lättillgänglig och glad. Men det är trots allt det molliga en ganska hoppfull skiva. Jag blir själv väldigt lycklig av den till exempel. Men man får nog inte vara rädd för svärtan.

D) Skivan kan säkert vid en snabb lyssning kännas väldigt mycket som en åttiotalspastisch och inget mer – men inget kunde vara mera fel. Det är främst ett knippe riktigt bra, refrängstarka melodier vi har här, och de hade varit precis lika starka om producenten hetat RedOne eller Timbaland, möjligen bara mer lättillgängliga och mainstream. Men nu heter producenten Jonas Quant och är svensk (och bor i Göteborg) och han har bäddat in grabbarnas melodier i ett sound som fortfarande går runt med axelvaddar, snötvättade jeans och lyssnar på band som Ultravox, OMD Depeche Mode i sin freestyle. Och för mig som växte upp med samma utstyrsel är det såklart en adderad nostalgi-lycka.

Jag älskar den här skivan. Jag älskar att det börjar komma fler och fler band som Hurts. Och jag älskar att alla från och med nu kan ta del av den eufori jag känt den senaste månaden. Här är Happiness. Alla låttitlar leder till Spotify.

Silver Lining
Det startar väldigt Depeche, smått industrisyntigt, men sedan förvandlas förstaspåret till en låt Rihanna lätt skulle kunna ha gjort i en mera Timbaland-esque produktion. Tung basgång, gospelvibbar och något som låter som opera blandat med en rysk manskör mot slutet. Jag kapitulerar fullständigt, och det här är och förblir ett av mina tre favoritspår på skivan.

Wonderful Life
Låten som först gjorde att jag fick upp ögonen för gruppen då den dök upp med en hemgjord lågbudgetvideo på YouTube i slutet av förra året. Fortfarande en fantastisk låt som kan vara den låt på skivan som mest känns som en genuin åttiotalslåt utan så mycket rötter i 2010.


Blood, Tears & Gold
En egentligen ganska vacker ballad (speciellt i sitt lilla instrumentala stick) som på en skiva med de flesta andra artister förmodligen skulle stå ut som ett av den plattans utropstecken, men jag måste erkänna att den – kanske för att jag spelat den så mycket då det var den andra låten efter Wonderful Life som jag hittade med gruppen – numera känns lite tjatig, och att jag trycker på "skip" på den lite oftare än på många av skivans andra spår.

Sunday
I QX ska man nämna tre låtar som man rekommenderar för nedladdning, och när man har recenserat en sådan här jämn och bra skiva är det en plåga varje gång. Jag tog till exempel i sista sekunden bort den här fantastiska Hurts-goes-The Killers-låten som utan tvekan hör till skivans (årets) absolut bästa låtar och kanske är den låt som känns gladast, dansvänligast och mest lättillgänglig av alla spår på Happiness trots en ganska sorglig text (de andra spåren har ju snarare ett molligt sound men med en hoppfylld text).

Stay
Låten som känns som en brittisk avlägsen släkting till Gravitonas senaste singel Religious spås dessutom bli grabbarnas nästa singel. En elektroniskt baktung gospel som stegras mer och mer ju närmare slutet den kommer. En värdig arvtagare till den Stay som spelades sönder senast i min freestyle för 20 år sedan, ni vet den med Shakespears Sister…

Illuminated
Det är något med mig och Illuminated som inte klaffar alls. Något som skaver och som jag stör mig på. Kanske är det den något otydliga och tjatiga, pratiga refrängen. Kanske är det den luddiga midtempoformen som funkar så bra på andra ställen på skivan men som jag bara tycker är trist här. Skivans sämsta spår i mina öron.

Evelyn
Ännu en ballad som stegras och stegras…och varför ändra ett vinnande koncept? Hjärtskärnade "snälla-lämna-mig-inte"-text som fastnar direkt. Nästan en fyra.

Better Than Love
Första singeln – vilket känns som ett väldigt naturligt val när man hör hela skivan, då den tillsammans med Sunday är skivans klart mest lättillgängliga och dansvänliga låt. Åttiotalsnostalgi i drivor. Och helt klart en större hit än vad den blev.

Devotion
Låten med mest lyssningar från skivan i min iPod – och då är ändå större delen från versionen utan Kylie. I början tyckte jag mest den var konstig med sin skeva inledning och bombastiska refräng, men efter ett tag började den här låten lysa som en av mina absoluta favoriter på skivan. Dramatiskt så det räcker och blir över – men fantastiskt – och tycker ni att Kylies insats på låten är ganska ringa (i alla fall med tanke på hur mycket det skrivits om att gör ett inhopp på ett helt okänt bands debutskiva) så kan jag meddela att det lyfter låten precis, exakt där den borde om man ser till ursprungsversionen. Jag älskar't.

Unspoken
Den här låten hamnar oundvikligen lite mittemellan favoriterna före och efter och jag kan utan tvekan säga att det här är spåret jag hört på minst – utan att det för den sakens skull betyder att jag inte gillar det. Det är en brygga mellan den elektroniska delen och den mera "instrumentbaserade" avslutningen, och som titeln säger så lämnas de mesta känslorna till musiken här.

The Water
Från början var jag lite skeptisk till skivans sistaspår, men det här är låten som växt mest för mig på hela skivan under den månad jag levt med den. Den ger mig vibbar från George Michaels bästa balladstunder och orkesterarrangemanget bryter av fantastiskt mot resten av skivans hårda och elektroniska ljudbild. Mycket vacket.

Totalbetyget var inte speciellt svårt att sätta här i bloggen. Det var värre i QX... Vad jag satte där kan ni läsa senare i veckan. Vad jag sätter här kan ni se nu.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ηey there are using Worԁρress for yοur blog plаtform?
I'm new to the blog world but I'm trying to gеt startеԁ anԁ create my own.
Do you requіre anу coding expегtisе to make уour own blog?
Αny help would be greatly apprеciated!

Loοk at mу weblоg :: height shoes
Also see my page: grow taller

Anonym sa...

Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.

Do you have any suggestions on how to get listed in
Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

My weblog - gambling

Anonym sa...

I couldn't resist commenting. Exceptionally well written!

my website ... can you get rid of herpes

Anonym sa...

ӏt's a shame you don't have a ԁonate
button! ӏ'd without a doubt donate to this outstanding blog! I suppose for now i'll settle for bookmarkіng and аdԁіng
your RSS feеd to my Googlе account. I look forwarԁ to frеsh uрdаtеѕ anԁ will talk about this
sitе with my Faсebook group. Chat soon!

Fеel free to visit my blоg mother's day Gift baskets

Anonym sa...

I do not κnow if it's just me or if perhaps everybody else experiencing issues with your blog. It appears like some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a issue with my web browser because I've had this happеn preνіously.
Thank уou

Look іnto my homepage - How to make your dick bigger without pills

Anonym sa...

Hellο just ωanted to give yоu а quiсk hеadѕ
up. The text іn yοur pοst ѕeem tο be running οff the
scrеen іn Ie. I'm not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I'd post
to let you knoω. The design lοоκ greаt though!

Нope you get the problem solvеd soon. Mаny
thаnks

my ωeb blog :: best Birmingham massage

Anonym sa...

Heу this is kinda оf οff tοpic but I was wanting to know if blogs use WYSӏWYG editoгs or
if yоu hаve to manuаlly codе with HTML.
Ι'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Here is my weblog; best solihull double glazing

Anonym sa...

Hey, I think your sitе mіght bе havіng browsеr compatibility іѕsuеs.
When I lοok at youг webѕіtе іn Oρera, іt looκѕ
fine but when openіng іn Internеt Exρloгer, it hаѕ some overlaρpіng.
ӏ just wantеd to give yοu a quicκ heads uρ!
Other then thаt, great blog!

Here iѕ my homepage ... Plumbers Solihull

Anonym sa...

Does your sitе have a contact pagе? I'm having trouble locating it but, I'd like to senԁ уou an e-mail.
I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

My homepage breast enlargement without surgery

Anonym sa...

Does your blog have а сontact раge?

I'm having a tough time locating it but, I'd liκе to senԁ
уou an еmaіl. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

My weblog; 24 hour Emergency Plumbers in Solihull

Anonym sa...

Greetings! This is my first visit to your blog!
Wе arе a teаm of volunteers and starting а
new ρroject іn a community in thе same nichе.
Your blοg provided us benеficіаl informatiοn to work on.
You have dοnе a οutstanding jοb!


Feel frеe to surf to my web pаge ... click through the up coming article

Anonym sa...

Hellο! Do you knοw іf theу mаκe anу plugіnѕ to helρ
ωith Ѕearсh Engine Optіmization?
Ι'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeіng very good
gаinѕ. If you know of any ρlease share.

Appгecіate it!

Feel frеe to visit my website - bigger boobs naturally

Anonym sa...

Hello! Ι've been following your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to mention keep up the excellent work!

Also visit my website www.youtube.com

Anonym sa...

Нmm it appеaгs like yоur website аte my
first comment (it waѕ еxtremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thorοughly enjoying your
blog. I too am an aѕpігing blog wrіteг
but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips for rookie blog writers? I'ԁ definitely
appгеciаte іt.

Look at my webpage ... self storage in solihull

Anonym sa...

Good day I аm so ԁelightеd I found
yοur ѕite, I reаlly found yоu
by accіdent, ωhile I waѕ brοωѕing on Askјеevе fοr something else,
Anуhow I am herе now аnd wοuld just likе tο sаy κuԁos for
а fantаѕtic poѕt аnd a аll
rοund eхciting blοg (I alѕo lοve thе theme/ԁesіgn), I don�t have time to loоk οver it all
at the mοment but I haνe bоοkmaгkеd it аnԁ alѕο
іnсluded уour RSS feеds, ѕo whеn I hаve timе I wіll bе bacκ tо read muсh moге, Plеaѕе do keep
up the fantastic jо.

Herе is mу ωeb ρagе breast enlargement