19 januari 2012

Läget Just Nu – 2012 I

Som jag hintade om tidigare så kommer det inte bli några flera veckolistor här i bloggen. Att ha "måsten" uppmuntrar inte direkt till roliga blogginlägg när man är skriv-trött.

Däremot kan jag ju inte släppa att på nåt sätt informera om den popkultur jag konsumerar. Jag gjorde ju de där veckolistorna i nästan sju år, så det har på något sätt blivit en vana. Det kommer bara hända lite mera sporadiskt (och utan tvång på ett visst antal poster).

So. Here we go. 2012's första koll på Läget just Nu!
MUSIK

Laleh - Sjung
Laleh blandar som vanligt texter på engelska och svenska (ingen farsi den här gången dock) och de rör sig från fantasieggande historier om kometer av cirkusdamm till en väldig massa tankar om döden. De värsta fallen av "Cornelis-syndromet" som jag avskytt på tidigare skivor är borta, blandningen av språk funkar utmärkt, och även om några låtar tangerar gränsen för "mera märkligt än bra" kompenseras detta av Lalehs bländande förmåga att skriva fantastiska melodier till sina udda texter i andra. Jag älskar Some Die Young, What Do You Want, Elephant och Håkan Hellström-euforin i Vårens stora dag. Hitsen från TV-serien medföljer på en bonus-CD, men alla som köper Sjung för dessa covers lär inse att Laleh klarar sig galant utan Ledin och Dahlgren som låtskrivare. Hennes bästa skiva hittills. Och en mycket fin start på det svenska skivåret.

Scissor Sisters – Shady Love
Låten som verkar dela både popälskarna i allmänhet, och Scissor Sister-fansen i synnerhet, i två läger. Älska eller hata. Själv tillhör jag utan tvekan de förstnämnda, och jag kan inte sluta lyssna på den här. Fullständigt oväntat, och därför så fantastiskt.Donkeyboy – City Boy
Om all popmusik kunde få låta såhär under 2012 så vore jag en lycklig man hela året. Underbart!

Ditte Marie - Overflow
Schlagersäsongen har dragit igång, och det här är överlägset det bästa bidraget som tävlar med åtta andra om att få representera Danmark på lördag (även om jag såklart håller en tumme för Patrik Isaksson).

Uggla & Carola – Jag vill ha dig baby (Nicklas King remix)
Carola är aldrig så bra som när hon gör pop (här får man ju nästan en vibb av första skivan från 1983) och Uggla aldrig så bra som när någon får mixa om hans simpla svennebananlåtar till något lite roligare.

Nicola Roberts – Memory of You
Girls Alouds suveräna B-sida från The Loving Kind har blivit besida på Girls Alouds Nicola Roberts senaste singel Yo-Yo. Småkrångligt med megabra.
TV

Äkta Människor - SVT
Har tjuvkikat på SVTs nya stora scifi/dramasatsning som börjar på söndag, och det ser faktiskt riktigt, riktigt bra ut. I alla fall efter de första två avsnitten. Idén med mänskliga robotar är kanske inte superny, men det hela är så sjukt väl genomfört (robotarna är verkligen scary) och manuset så spännande och tankeväckande att det luktar succé lång väg. En amerikansk variant känns inte vara långt borta.Sherlock – BBC1
Första avsnittet var en bländande Moffat-uppvisning, medan det andra ett mera stilistiskt Morden i Midsomer (the early days) – det tredje har jag sparat för jag vill verkligen inte att det ska vara över igen. Jag tokälskar nämligen båda, och det är en stor sorg att det bara är tre avsnitt även denna gången.

The Story of Musicals – BBC4
En riktigt intressant dokumentärserie i tre delar för den som älskar musikaler i allmänhet och de brittiska West End-varianterna i synnerhet.

Sveriges Mästerkock – TV4
Sveriges variant av världsfenomenet Master Chef är en riktigt lyckad sådan, både på grund av en bra casting, men också på grund av en perfekt sammansatt jury.

Stjärnorna på Slottet - SVT
Varför gnäller folk på årets stjärnor? Kim Anderzon och Christer Lindarw är ju TV gold!

På Spåret
Fortfarande en besatthet. Sveriges bästa gameshow.


FILM


50/50
En film som, precis som TV-serien The Big C, lyckas göra dramakomedi av något så allvarligt som cancer. Ett förutsägbart manus vägs upp av fina insatser från Joseph Gordon-Levitt och Seth Rogen och helt rätt anslag.


ÖVRIGT

Semlor Ny
Välkommen tillbaka du ljuvliga bulle (och ni inte lika ljuvliga extrakilon).TV

Alcatraz
Lost for Dummies? En mystisk scifi-plot (alla fångar förflyttades inte från Alcatraz när det lades ned – de försvann spårlöst) med en procedural twist (och varje vecka kommer en tillbaka som vårt team med hjältar måste fånga in). Jag är inte övertygad efter de två första avsnitten av JJ Abrams nya TV-serie.

The Voice Sverige
Jurysammansättningen är ett genidrag, och Carola precis så galen som man hoppats (men jag trodde nog ändå fler skulle våga välja henne som coach), men de som tävlar är – med några undantag – fruktansvärt trista karaokesångare. Och efter första omgången betyder rösten plötsligt inte alls lika mycket längre.

Smash
Karaktärerna är lite för "formulär 1A" för att jag direkt skulle fastna för den här vuxenversionen av Glee, där några Broadway-producenter skall sätta upp musikalen Marilyn i New York. Några av musikalnumren kändes dessutom mer än lovligt mossiga. Men min nyuppväckta musikalådra lär fortsätta titta.
TV

Celebrity Big Brother 2012 – C5
Nä, jag är ledsen, men jag kan helt enkelt inte uppbåda något intresse för det här årets omgång. Här finns inga Jedwards, ingen Amy Childs, ingen Kerry Katona. Jag tappade lusten redan efter tre avsnitt.

FILM

Tinker Taylor Soldier Spy
Jo, jag vet att det här kan vara en av 2011s mest hyllade filmer, och visst är den otroligt vacker att se på, men oj vad jag är ointresserad av sådana här dammiga, gubbiga gamla spionhistorier. Jag vill ha mina spioner serverade som Sydney Bristow!


Ungefär så just nu.

14 kommentarer:

Jocke sa...

Jag somnade på Tinker Tailer... Boring!

Erik sa...

Kul att du fotsätter! Det blir till att köpa Lalehs skiva.

I tisdags twittrade du eller din kollega: ’Moa Lignell - ett momentum som snart passerat... "Soon" borde varit "A month ago"!’
http://twitter.com/#!/Schlagerprofil/status/159386669752123393

Det tycks ha gått rätt bra ändå. Det tog henne en förmiddag att erövra iTunes. :)

Gunnar sa...

Trodde inte att Laleh kunde bli bättre än hon redan visat förut men det kunde hon.........Sjung är ett fantastiskt album. Vi är bara i januari men vem skall kunna övertrumfa denna som årets album 2012?

العاب sa...

coooooooooooooool

العاب بنات sa...

coooooooooooooooooooooool

العاب سيارات sa...

wooooooooooooooooooo

العاب تلبيس بنات sa...

coooooooooooooooooool

العاب طبخ sa...

woooooooooooooooooooow

العاب فلاش sa...

coooooooooooooooooooool

العاب اكشن sa...

cooooooooooooooool

العاب تلبيس sa...

niceeeeeeeeeeeeee

العاب سبونج بوب sa...

coooooooooooooool

العاب بنات هاي sa...

cooooooooooooooooooooool

العاب قص الشعر sa...

wooooooooooooooooow