31 januari 2010

Filmrecension: A Single Man

A Single Man
Tom Ford, USA

Det är George sista dag i livet. I alla fall om han får bestämma själv. Har man nämligen som professor och bög i sextiotalets USA precis mist sin pojkvän sedan 16 år i en olycka så finns det inte mycket att leva för resonerar George, och ägnar sin dag åt att ta farväl, tömma bankfack och göra det enkelt för den som ska hitta kroppen.
Tom Fords filmatisering av vad som kallats den första bögromanen är självklart rasande snygg. Varenda bild känns som en målning, kameravinklarna är ljuvliga och sättet att använda starka respektive urvattnade färgskalor på bilderna för att visa skiftningar i George sinne är nästan naivistiskt enkelt men fungerar otroligt snyggt.
Julianne Moore är det komiska inslaget som smått överspelad trasig väninna och Nicholas Hoult är sjukt mycket snyggare än han var de två första säsongerna av Skins, men filmen tillhör (trots ytterligare välcastade biroller) helt Colin Firth som på pricken pendlar mellan hopp, likgiltighet och bottenlös sorg i en av sina absolut bästa rollprestationer hittills.
Precis så bra som man hoppats när man såg den ursnygga trailern, och det är bara att hoppas att Tom Ford fortsätter göra filmer i samma stil framöver.

Åtta nakenbad av tio möjliga.



Inga kommentarer: