31 januari 2010

Filmrecension: Life During Wartime

Life During Wartime
Todd Solondz, USA

En oväntad direkt uppföljare till regissörens suveräna Happiness, som inte når upp i originalets höjder, men som fortsätter och utvecklar historien och karaktärerna (som är exakt samma som tidigare men nu spelade av helt andra skådespelare). De tre systrarna fortsätter alltså sin jakt på ett lyckligt liv, men lyckas fortfarande sådär. Joy får ingen ordning på sin telefonflåsare Andy (och hemsöks av Allen som tog livet av sig i första filmen), Helen är framgångrik men olycklig och enormt sjävcentrerad och Trish som tror hon äntligen hittat en helt normal man får problem med sin grubblande tonåring. I bakgrunden finns också hennes pedofilmake som nyligen släppts ut ur fängelset.
Det är inte lika chockerande och svärtat roligt som i Happiness, och jag måste medge, trots att skådespelarna här gör bra ifrån sig, att jag saknar originalgänget för att få den där riktiga känslan av att detta är samma familj.
Sammanfattningsvis har en väldigt oväntad uppföljare m.a.p ettan blivit en märkligt väntad film nummer två m.a.p hur den förhåller sig till sin föregångare. Lite sämre. Lite mer förväntat. Men självklart ett måste för den som älskade ettan.

Fem heta armbågar av tio möjliga.

Inga kommentarer: