29 januari 2010

Filmrecension: Lebanon

Lebanon
Samuel Maoz, Frankrike/Israel/Tyskland

Under de första dagarna av kriget i Libanon på 80-talet så får vi följa fyra soldater i en stridsvagn med det på pappret ganska enkla uppdraget att köra in i en stad och så ut på andra sidan. Det låter lätt, men självklart är det inte så.
Filmen som vann Guldlejonet i Venedig har rättvist jämförts med Das Boot, och den första halvan här slår lätt det mesta, tex aktuella Hurt Locker, i krigsfilmsgenren på fingrarna. Andlöst spännande, galet gripande och man riktigt känner värmen och smutsen i stridsvagnen. Bilderna utanför vagnen levereras genom ögonen på den som sitter vid kikarsiktet, och det är ett grepp som blir väldigt snyggt och starkt. Som att se groteska diabilder (den här mannen är dessutom regissörens alter ego - han satt själv på den platsen under kriget - en tanke att ha i bakhuvudet som knappast gör filmen mindre stark).
Filmens andra halva är lugnare, pratigare, mera kammarspel och full av uppgivenhet och panik, och jag saknar lite, lite nerven från första halvan...men det är bara en detalj och det handlar mera om att den går från väldigt bra till mycket bra.
Dessutom går det inte att undvika det mest uppenbara: Fyra heta, smutsiga karlar på ett minimalt utrymme är verkligen my kind of movie.

Nio brinnande klänningar av tio möjliga.

Inga kommentarer: