31 december 2009

Oswald Awards 2009 - ÅRETS TVPRISER

Varför är det så tråkigt att sammanfatta TV-åren numera? hela utdelningen av Oswald Awards började ju med TV-priser? Skumt. Men sanning. Och kategorierna blir bara färre och färre... Här är TV-året 2009 in a box.

[ÅRETS TV-PROGRAM]

1. True Blood
Drog igång 2008, men då la jag ned det redan efter pilotavsnittet som jag tyckte sög (mer än blod). I år gav jag det dock en chans och hann se den första säsongen (som ju tillslut blev ganska bedårande) lagom till den helt geniala andra säsongen drog igång. Sexigt, galet, mörkt, snyggt, spännande – adjektiven räcker inte till när jag ska beskriva hur mycket jag gillar det här.

2. X-Factor
När Idol fullständigt tappat stinget så vände jag mig redan från början i år mot Storbritanniens megasuccé X-factor...och tur var väl det. Snart hade jag engagerat hela min bekantskapskrets och det vi fick se var en rafflande musiksåpa full med några av de bästa talangshow-talanger jag sett sedan konceptet uppfanns i början på 00-talet. Vilket sjukt bra program! X-Factor ägde höstern/vintern 2009 i min värld.

3. Skins
När de kastade ut hela gänget som säsong ett och två handlade om så var jag övertygad om att allt skulle falla platt och serien skulle bli helt meningslös – istället blev den tvärtom snäppet bättre. Fortfarande lika skruvad till extrema höjder, men fortfarande lika fullständigt fantastisk ungdoms-TV. helt egen i sitt slag.

4. Glee
I början visste jag inte om jag skulle sitta med skämskudde eller om jag skulle stå upp och applådera, men snabbt insåg jag att den här skruvade highschool-serien som korsar Grease med Popular lyckades med precis allt som den brittiska motsvarigheten Britannia High misslyckades med. Här finns fantastiska låtar, duktiga skådisar och ett manus fullt av hjärta och humor. Årets bästa nya serie...

5. Modern Family
...i konkurrens med den här geniala sitcomen som använde fejk-dokumentäridén från the Office, men gör något alldeles eget som jag är uppriktigt förvånad (och väldigt glad) över att det blivit en sådan stor succé i USA. Lillgamla Manny Delgado är en av årets bästa TV-karaktärer och homoparet kan vara TV-världens skönaste.

6. Mad Men
7. House
8. Desperate Housewives
9. Project Runway/Project Runway Australia/Project Runway Canada
10. Park and Recreation

Nästan: Being Human, 30 Rock, Top Chef, Lost, CSI:NY, 24, The Graham Norton Show, Brothers & Sisters, The Office, How I Met Your Mother, Grey's Anatomy, Beautiful Life och The Good Wife


[ÅRETS SVENSKA TV-PROGRAM]

1. Svenska Hollywoodfruar
Märk väl – priset går inte till årets BÄSTA TV-program, utan till vad som utan tvekan är det mest omtalade och omskrivna TV-programmet med hästlängder det här året (well, möjligen minus Melodifestivalen). Inte dåligt TV3! Men där media lyfte fram Anna Anka så vurmade jag och alla mina vänner för Maria Montazami. Hon om någon är den TV-personlighet jag plockar med mig från 2009.

2. De Halvt Dolda
Jonas Gardells TV-serie om ett gäng olika människor i olika tidsepoker (och hur dessa påverkade varandras liv utan att veta om det) var kanske det bästa svenska TV-drama jag sett på flera år. OK, jag ser inte så mycket, men jämför jag med utländska serier (vilket jag såklart gör) så höll det förvånansvärt hög klass.

3. Melodifestivalen
Fortfarande långt mycket mer än ett TV-program för mig – men som sådant var faktiskt duellvarianten 2009 långt mycket rörigare (och hade ett sämre finalfält) än triumfen 2008.

4. Ullared
5. Stjärnorna på Slottet

Nästan: Berg Flyttar In, Halv Åtta Hos Mig, Rent Hus


[BÄSTA DRAMA]

1. True Blood
2. Mad Men
3. House
4. Lost
5. Grey's Anatomy

Nästan:24, CSI:NY, The Tudors, Private Practice


[BÄSTA KOMEDI/SITCOM/SKETCH]

1. Modern Family
2. Park and Recreation
3. 30 Rock
4. How I Met Your Mother
5. Beautiful People

Nästan: The Inbetweeners, The Office, The Graham Norton Show, The United State of Tara


[BÄSTA SÅPA/UNGDOMSSERIE]

1. Skins
2.
Desperate Housewives
3. Brothers & Sisters
4. Gossip Girl
5. Melrose Place


[ÅRETS DOCUSÅPA/REALITY]

1. X-Factor
2.3. Top Chef
4. RuPauls DragRace
5. Americas Next Top Model

Nästan: Robinson (vårsäsongen), Hjälp, Jag är med i en japansk TV-show


[ÅRETS NYA TV-PROGRAM]

1. Glee
2. Modern Family
3. Park and Recreation
4. Being Human
5. V

Nästan: Melrose Place, The Good Wife, FlashForward, RuPauls DragRace

Inga kommentarer: