31 december 2009

Oswald Awards 2009 - ÅRETS ÖVRIGA PRISER

[ÅRETS LÄSNING]

Allvarligt... När kategorin Årets Bok fått byta namn till Årets Läsning bara för att jag läst så lite – då är det snart dags att ge sig själv ett Tomas Brolin/Linda Rosing-stipendie ("jag läser inte böcker...bara travtidningen") och skämmas ögonen ur sig i ett år. Fy fan. Men jag skyller på jobb och bloggande och lovar bättra mig till nästa år. 2009 fick ni lite bredare lästips. *host*

1. Filter
Min nya favorittidning dyker upp varannan månad och har alltid en hel massa kul läsning inom ämnen man inte visste att man var intresserad av. Faktiskt mitt kanske bästa lästips i år oavsett boktorka.

2. American Wife – Curtis Sittenfeld
Det här utmärkta boktipset från Mats Strandberg (vars bok som kom ut under året är ett typiskt exempel på något jag gärna hade hunnit läsa innan jag skrev denna listan) om en kvinna med en tragedi i bagaget som lite av en slump råkar bli USAs första dam 8det sägs bygga på fru Bush) kunde säkert legat etta om jag hade hunnit läsa ut den. Suck. Nu har den i alla fall fått förgylla både min sommar och min vinter (till mitt försvar är den över 600 sidor) och den är lite en sådan bok man gärna stannar kvar ett bra tag i så inte mig emot. Förhoppningsvis ska jag vara klar med den tills 2010 ska sammanfattas....

3. Fokus
Utan den här veckotidningen hade jag förmodligen tappat den lilla gnutta allmänbildning som jag fortfarande tycker jag besitter. Under Stockholmstiden när den var gratis känns det dock som jag paradoxalt nog hade mycket mera tid över att förkovra mig i varje nummer. Nu känns det som det hinner komma ett nytt innan jag hunnit halva förra.

4. Never the Bride – Paul Magrs
Riktigt mystrevlig fantasybok om hur Frankensteins brud dragit sig tillbaka till den engelska landsbygden och driver pensionat och löser knäppa mysterium med utomjordingar och vampyrer.

5. Lubiewo – Michal Witkowski
Jag har lite svårt att helt köpa konceptet "det var bättre under kommunicmen för då var alla så förtryckta så då fick vi ligga mer", men det är ändå en väldigt intressant läsning om hur livet kunde te sig i det kommunistiska bög-Polen och vad som har hänt med det efteråt.

[ÅRETS SCENHÄNDELSE]


Även om man plockar bort alla scenhändelser under MF-turnén så blir det rätt mycket kvar i år. Kul! Men hur jämför man fyra personer med endast ett bord som rekvisita som gör en stark pjäs om hatbrott med världens dyraste dragshow och en hitparad men fantastisk scenografi? Tillslut drog min första festivalupplevelse det kortaste strået – den där lördagsmorgonen med Patrik Wolf i ett tält känns bara för legendarisk för att inte ta upp, och adderar Glasvegas trummis till det...tja, då kan det bara gå såhär:

1. Way Out West
2. Pet Shop Boys på Circus
3. Stripped med Eddie Izzard
4. Priscilla – The Musical i London
5. No Tears for Queers på Pusterviksteatern

Nästan: Hairspray på Chinateatern, andra akten (vi såg inte första) av Sissela Kyle på Rival


[ÅRETS SPEL]


1. Rag Doll Kung-Fu – Fists of Plastic
Våra myskvällar med Little Big Planet på PS3an läckte in i 2009, men övergick gradvis till en långt mycket våldsammare herre-på-täppan/vem-lyckas-ta-fisken-lek med helt andra dockor. Otroligt roligt.

2. Cake Mania
Min Ericsson C905a visade sig vara ett "sådär" köp eftersom den tillbringade mera tid på verkstaden hos mig. Säg inget till någon, men ena resan kan ha berott ett aldrig avstannande, evigt spelade av cake Mania. maken till stressande – men samtidigt galet beroendeframkallande – spel har jag nog aldrig varit med om. Har inte vågat köpa det till iPhonen ännu...

3. Puzzle Quest: Challenge of the Warlords
Det första mobilspelet jag verkligen fastnade i. En ganska dum och otroligt enkel ripoff på Jewel Quest där man ska få fyra eller flera likadana juveler i rad i ett rutnät för att saker ska hända, men samtidigt otroligt skön förströelse. Skandal att ingen gjort en iPhone-variant. Vill ha!

4. Zum-Zum
En liten skalbagge knuffar färgade kulor framför sig i en ränna. Du ska skjuta kulor så det blir tre lika i rad och de försvinner innan främsta kulan når fram till änden av rännan. Enkelt, genialt och det första spelet jag köpte till PS3an (en variant som inte på långa vägar slår mobilvarianten, dock).

5. Ragdoll Blast
Min första spelförälskelse i iPhonen. Fysik-kunnande kombinerat med små slarvigt tecknade dockor. Charmigt och genialt.

Nästan: Absolut Överens, Facts of Five, Med Andra Ord, Canabalt, Bubble Town, Doodle Jump, ParaPanic, Geared, 7 Wonders

[ÅRETS INTERNET]

Klart att Oswalds Popcorn är etta på den här listan alla dagar. Men om jag bortser från det en kort sekund...ja då skulle det kunna se ut så här:

1. Twitter
2009 var året då bloggandet dock och det nya sättet att kommunicera var på 140 tecken. Alla gjorde det – annars fanns man inte.

2. FarmVille
Så löjligt vanebildande – och på något sätt terapeutiskt – att det nästan är pinsamt. Jag älskar att köpa prylar, bygga hus, odla tomater och leka landskapsarkitekt. Trist bara att alla på Facebook måste ta del av när jag hittar ett mystiskt svart ägg i hönshuset eller när en liten rosa kalv gott vilse och söker ett hem. Annars snudd på perfektion.

3. Schlagerprofilerna
Motiveringen från ifjol håller än: Hade jag varit fjorton år och suttit hemma i Karlskrona hade jag älskat den här bloggen i schlagertider. De är den finniga tonårsversionen av mig själv som sporrar vartenda inlägg och jag är numera helt tvärsäker på att vi har Sveriges absolut bästa Melodifestival-blogg utan att känna att jag behöver ha ett uns skam i kroppen för att säga det.

4. Aftonbladets Viktklubb
Sidan som hjälpte mig hela våren när jag verkligen var på väg att spränga alla barriärer viktmässigt. Enkel kalorimatematik som fungerar varenda gång jag verkligen tar tag i det – och snart är det dags igen.

5. Popjustice
Fortfarande en av världens bästa musiksajter om man som jag har en passion för ren pop, brittiska tjejband och allt som hade varit schlager om det skapats i Sverige.

Nästan:Spotify, Facebook, Watch with Kristin, The Ausiello Files, Labyrint, LeKid-blogg, Being Blogged


[ÅRETS HUNK]

Hunkbegreppet är som vanligt relativt just här. En hunk är ju vanligen en hunk – men just den här kategorin ska utläsas som "snygga och/eller sexiga snubbar som på något sätt utmärkt sig under året som gått och som jag blivit kåt på småförtjust i endast på grund av deras utseende" och ingenting annat.

1. Sam Worthington
Snygg på det där farliga lite smutsiga sättet som är så sjukt attraktivt och dessutom med i ungefär varenda storfilm under året. Inte illa.

2. X-Factor Ethan/Olly Murs
Cheryl Cole såg till att X-Factor inte blev lika snyggt att titta på i år som det kunde ha blivit. Fy! Lyckligtvis såg ju Simon till att Olly kom med så jag fick något ögongodis i programmet.

3. Allan Hyde
I USA ska man som True Blood-tittare förväntas tillhöra Team Eric eller Team Bill, men själv höll jag på Team Godric in till sista askflagan.

4. Matthew Morrison
Det är något med Will i Glee som gör att man bara vill ta hem honom och klappa på honom.

5. Luke Pasqualinos
En pojke. Visst. men pojken som det är svårt att ta ögonen ifrån när han visar sig i Skins.

1 kommentar:

Being Blogged sa...

Oh, jag fick vara med i samma inlägg som Twitter och Popjustice.
Stort!
Tack. =)