31 december 2009

Oswald Awards 2009 - ÅRETS MUSIKPRISER

[ÅRETS TIO BÄSTA LÅTAR]

I kategorierna nedan får man bara förekomma en gång. Är man en ESC-låt får man alltså inte vara med och slåss om att bli årets bästa utländska låt. På den här lilla listan är dock alla välkomna, och då ser det ut så här.
För tredje året i rad är alltså årets bästa låt en Melodifestivallåt. Skadad? Vem? Jag? Jag vågar nog så gott som lova att det inte kommer bli så nästa år… Nåväl. Här är 2009s bästa låtar i mina öron.


1. Stay the Night - Alcazar
2. Bad Romance – Lady Gaga
3. Mercy Mercy – Le Kid
4. Pandemonium – Pet Shop Boys
5. Halo - Beyoncé
6. Into the Clouds – The Sound of Arrows
7. Rise to the Occasion - BWO
8. The Girl and the Robot – Röyksopp & Robyn
9. When Love Takes Over – David Guetta feat. Kelly Rowland
10. I Gotta Feeling – Black Eyed Peas


[ÅRETS SKIVA]

1. It's Not Me, It's You – Lily Allen
Det kan kanske vid en första anblick tyckas konstigt att bara en enda låt (The Fear) från årets bästa skiva finns med på min lista över mina hundra mest lyssnade låtar i år – och då på en plats lägre än vad samma låt låg ifjol – men faktum är att det är precis det som utmärker en riktigt bra skiva numera: Det är när en skiva är så pass bra som Lily Allens andra som man inte riktigt kan välja en eller två låtar att köra sönder och behålla-medan-resten-ryker-från-iPoden, utan man kör hela skivan om och om istället, som man har en verkligt bra skiva. Med lekfulla musikaliska krumbukter, galet klistriga melodier och kluriga/arga/ironiska texter förgyllde Lily Allen hela mitt år ända från januari till december! Ett självklart val.

2. BWO – Big Science
Att jag placerar BWO högt kan kanske tyckas förutsägbart för de som känner mig, men jag fortsätter med en dåres envishet hävda att det här är den absolut bästa skiva BWO har gjort. Visst, de kanske borde ha väntat med Melodifestivalen och You're Not Alone, men Right Here Right Now, Rise to the Occasion och Shoot from the Heart trumfar det mesta som dykt upp ur den Bardska hitfabriken. Ge den här skivan en ärlig chans. Du kommer inte att ångra dig!

3. Kent - Röd
De direkta hitsen må vara färre än någonsin, men mitt favoritbands slutgiltiga transformation från buttra indiepoppare med gitarrer och kostymer till fullfjädrade elektrodeppare i svart skinnpaj är ändå nästan fläckfri. Krossa Allt, Hjärta, Idioter, Töntarna och (framförallt) det Finns Inga ord har alla fem stjärnor av fem möjliga i min iPod. Ett ganska svårslaget facit. Med en enda dansrökare a' la' FF eller Musik Non Stop så hade den knockat ut sina två föregångare här på listan.

4. Hassle – Erik Hassle
Med Hurtful slog Erik Hassle igenom stort i år, men den klarade jag av redan ifjol. Istället fick jag hans debutskiva för att recensera i QX i februari, men av någon anledning dröjde det oerhört länge innan den verkligen släpptes. Tiden däremellan var den lite som en skatt för mig och mina vänner. Det kändes som en oerhörd lyx att lyssna sönder en så här pass bra svensk skiva före alla andra. Konstigt nog blev den inte alls så stor som vi trodde – kanske för att Erik försvann till London och sögs upp av all liknande musik som redan fanns där. Nåväl; All That I Wanted Was You, Don't Bring Flowers After I'm Dead och Love Me to Pieces är låtarna ni kanske missat men som ni också borde ha kört sönder vid det här laget.

5. Alcazar – Disco Defenders
Jag har sagt det för och jag säger det igen: Alcazar har aldrig varit bättre och snyggare än i sin nuvarande konstellation. Följaktligen släppte de i år också ifrån sig sin bästa skiva någonsin. Visst, den spretar något otroligt, men i en värld av styckvist låtköpande är Disco Defenders som att ratta in världens skönaste discokanal full av guldklimpar som Stay the Night, Baby, Burning, My My Me and Mine, Harlem Nights, Inhibitions och Jump straight into the fire. Att klumpa ihop den med ännu en GreatestHits-samling måste dock vara ett av årets dummaste beslut.

6. Lady Gaga – The Fame Monster
7. Little Boots - Hands
8. Pet Shop Boys - Yes
9. Viva - Bananarama
10. The Bachelor – Patrick Wolf

Nästan: Don't Stop – Annie, Phrazes for the Young – Julian Casablancas, Walking on a Dream - Empire of the Sun, Amanda Jenssen – Happyland, Do You Want the Truth or Something Beautiful? – Paloma Faith, To Lose My Life – White Lies, One Love – David Guetta


[ÅRETS LÅT (Singel)]

1. Bad Romance – Lady Gaga
Ett fullständigt självklart val. Inte sedan Kylies Can't Get You Out of My Head har jag sett sådana tsunamis av lyckliga bögar vallfärda till dansgolvet när en låt kommer på. En enorm hit, en fantastisk låt, en suverän video och en artist som personifierar 2010. Gud så lätt.

2. Halo - Beyoncé
Jag avskydde (avskyr) If I Where A Boy, vilket fick mig att helt blockera Beyoncés Sacha Fierce-skiva ett bra tag. Ska sanningen fram så var det först via Glee som jag upptäckte storheten i Put a Ring on It och (framförallt) i den här underbara 00-talsuppdateringen av en så sliten musikstil som gospel. Fullständigt lysande. Och funkar bevisligen snyggt att mixa med Walking on Sunshine.

3. When Love Takes Over - David Guetta feat. Kelly Rowland
Varje år har sin låt som man alltid kommer förknippa den sommaren med (hur kall och regnig den än var). 2009 var det den här låten. och David Guetta blev plötsligt det hetaste heta som alla ville leka med.

4. I Gotta Feeling - Black Eyed Peas
Det bär mig emot, för jag har aldrig gillat Black Eyed Peas, men faktum är att när de lämnade det grötigaste RnB och hiphop-träsket för att satsa på dansbeats och elektrotoner...ja då blev det ganska oemotståndligt och en sorts anthem för hela 2009.

5. Heartbreak (Make Me a Dancer) - Freemasons ft. Sophie Ellis-Bextor
Dannii Minogue twittrade i julveckan om att hon börjat jobba med Freemasons till en kommande platta. smart drag om de kan fortsätta återuppliva gamla dansbrudar i den här stilen.

6. Keep Your Head Up - Girls Can't Catch
7. Bulletproof – La Roux
8. Love Etc - Pet Shop Boys
9. Remedy - Little Boots
10. Get It Right - Y.A.S

Nästan: I Remember - Deadmau5 & Kaskade, Rain – Mika, Love Comes – Bananarama, Hard Times – Patrick Wolf, Daniel – Bat for Lashes, Bodies – Robbie Williams, We are the People – Empire of the Sun, Bad Boys - Alexandra Burke ft Flo Rida, Boys & Girls – Pixie Lot, Put a Ring on It – Boyonce, Untouched – The Veronicas, Just Say yes – Snow Patrol, Method of Modern Love – Saint Etienne, E.S.T –White Lies, About a Girl – Sugababes, Fire – Kasabian, Julian Casablancas - 11th Dimension, Uprising – Muse, Battlefield - Jordin Sparks, Songs Remind Me Of You - Annie , Russian Roulette - Rihanna, She Wolf - Shakira

[ÅRETS SVENSKA LÅT (Singel)]

1. Mercy Mercy – Le Kid
Okej, tekniskt sett inte en singel förrän i början av nästa år, men eftersom den i alla fall har en video så fuskar jag lite här för att få stoppa in Le Kid överst på någon lista. Sanningen är ju att den bästa musiken jag hört i år, den musik som känts mest jag och den musik som fått mig att tro på att Sverige också kan producera lycklig, lättsmält kommersiell pop a' la' UK, den musiken har jag hört tillsammans med Felix & Märta i studion där det jobbas med storverk för gruppen Le Kid. Mercy Mercy är kanske inte en typisk låt för hur allt det andra jag hört låter, men det är en klistrig sommarhit som sätter sig efter en enda lyssning och vägrar släppa taget. Utan tvekan årets bästa svenska singel. Som aldrig fanns på singel.

2. Into the Clouds – The Sound of Arrows
Bara så sjukt vackert och suggestivt och elektroniskt och svenskt och fantastiskt jättebra. Föregångaren M.A.G.I.C är inte dum den heller, men i Into the Clouds så känner man verkligen vibbarna från de där rosa airbrush-målningarna med enhörningar som gruppen anger som sin främsta inspirationskälla på MySpace. Ljuvligt.

3. Rise to the Occasion - BWO
Märta Grauers andra placering på topp tre – för det är nämligen Le Kid-drottningen som står för den här sorgligt bortglömda BWO-singelns härliga O-ah-ah-aah-hook. Så här hade Ace of Bace kunnat låta idag om de varit bra. En hit i mina öron från första lyssningen på ett hotellrum i februari i Skellefteå till sista morgonpromenaden nyårsmorgonen 2009.

4. The Girl and the Robot – Röyksopp & Robyn
Jajajaja. Jag vet att de är norrmän. Och att det här kanske är fusk. Men va fan. Det är min lista. Och precis som hela världen tycker With Every Heartbeat är mera Robyn än Kleerup så tycker jag vi kan bestämma (i väntan på nya stordåd) att det här är Robyn 2009 och därmed svenskt. Och galet bra.

5. Töntarna - Kent
Kanske inte gruppens mest lättillgängliga singel, men en av deras få midtempolåtar som jag verkligen köpt med en gång.

6. Gloria – Mando Diao
7. I Need You Now (Uk Radio Edit) – Agnes
8. Story of a Heart – BAO
9. Falling – Name the Pet
10. Chain Reaction – Johan Krafman

Nästan: Can't Sleep – Adrian Lux, M.A.G.I.C. – The Sound of Arrows, Miss You - Adiam Dymott, Dance With Somebody – Mando Diao, Casey, Hold On – Marit Bergman, Happyland – Amanda Jenssen, Standing Strong – Sarah Dawn Finer, Right Here Right Now – BWO, Love Is My Drug - John ME, Mitt Allt - Florence Valentin, Teardrops - Emilia, Jag får liksom ingen ordning - Lars Winnerbäck

[ÅRETS MF/ESC-LÅTAR]

1. Stay the Night - Alcazar
Årets mest självklara placering. Schlagerprofilernas tredje bästa MF-låt på 00-talet, är förmodligen den jag själv skulle ha satt främst. Ett ultimat schlagerbidrag med extra allt, där varenda slinga, varenda trumma, varenda hook och varenda textrad når perfektion. Jag tröttnar verkligen aldrig på den här låten. Den är magisk.

2. Aysel & Arash
En klockren sommarhit från någon som självklart borde representerat Sverige och inte ett land som jag inte tänker ge mig på att försöka stava till fler gånger.

3. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng – Killing Me Tenderly
Fortfarande en av de bästa låtarna på hela 00-talet som helt oförklarligt bara försvann i årets melodifestival. I min iPod lever den dock kvar fortfarande – både i lite smutsigare demoform med Pauline och i fullskalig Bond-möter-Duffy-galore-version med Anna&Maria.

4. Lovebugs - The Highest Heights
MelodyClub från Schweiz lyckades inte imponera trots en fantastisk scenografi och en fantastisk låt. Kanske förväxlade ESC-juryn dem med Sverige?

5. Velvet – The Queen
Kärlek vid första öronkastet. Jag är ingens törre fan av velvet, men produktionen av den här Tony Nilsson-dängan väger upp både henne och den lite otydliga refrängen. Jag älskar hur det låter här.

6. Rändajad - Urban Symphony
7. Agnes - Love Love Love
8. Sarah Dawn Finer – Moving On
9. You're Not Alone - BWO
10. Malena Ernman – La Voix

Nästan: Carry Me in Your Dreams – Kejsi Tola, Show Me Heaven – Lili & Susie, Is it true? – Yohanna, Jag Ska Slåss i Dina Kvarter – Lasse Lindh, Patricia Kaas - Et s’il fallait le faire, Snälla, Snälla – Caroline af Ugglas, Baby Goodbye – EMD, Hope & Glory – Måns Zelmerlöw, Bistra Voda – Regina, Hora Din Moldova - Nelly Ciobanu

[ÅRETS LÅT (Ej Singel)]

Egentligen en omöjlig uppgift...mycket eftersom jag knappt vet vad som är singlar eller inte längre. Vad jag vet är att det här är iallafall ett gäng sjukt bra låtar som ni ska leta upp om ni inte redan har gjort det!

1. Pandemonium – Pet Shop Boys
Det börjar bli en liten dålig vana numera att Pet Shop Boys inte släpper sina bästa albumspår som singlar. Nåväl, sådan tur att jag finns här för er så ni kan hitta dem! Den här suveräna fanfaren med sina körer och sin snygga handklapp sorteras numera in under "en av de tjugo bästa låtar PSB gjort" i min bok.

2. Telephone/America – Le Kid
Som jag skvallrade om tidigare har jag hört ett helt gäng Le Kid-låtar i år – och jag kan väl avslöja att minst tre-fyra av dem hade kommit högre upp än Telephone och america på den här listan om jag bara fått skriva om dem... Nåväl, Telephone låten finns att lyssna på på kidsens hemsida och var det första jag hörde med dem, och America har Popjustice fått höra så den kan jag väl få säga att jag har hört också. Tillsammans och var för sig är de fantastiska och får dela på andraplatsen.

3. Tigerlily – La Roux
Elly Jackson och Ben Langmaids variant av hur en blinkning till Prince When Doves Cry kan låta år 2009, toppat nästan Saida-likt av en Michael Jackson-hyllning redan i våras då en Thriller-lik scary-voice kommer in och snackar mot slutet. Popgenialism.

4. Kent - Det finns inga ord
"Det här är Sverige, snälla gråt när ingen ser". sistaspåret på Röd följer Kents sedvanliga tradition med att vara en av plattans starkaste låtar och sällan har en Jockeberg-text träffat mig så direkt.

5. Outta My Head – Leona Lewis
När Leona gör Max Martin blir egentligen resultatet lite märkligt (hon tar sig an den som en ballad röstmässigt, vilket låter väldigt...udda minst sagt) men klart oemotståndligt.

6. Shoot from the Heart - BWO
7. All That I Wanted Was You – Erik Hassle
8. Memories – David Guetta feat Kid Cudi
9. Alejandro – Lady Gaga
10. Tragedy – Malena Ernman

Nästan:Krossa Allt & Idioter – Kent, Oblivion – Patrick Wolf, Teeth & Dance in the Dark & Telephone – Lady Gaga, Broken Doll – Paloma Faith, My My Me and Mine – Alcazar, Remember Me Young - Del Marquis, Forever & Home – Måns Zelmerlöw, Memory of You – Girls Aloud

[ÅRETS DUETT]

1. Symmetry – Little Boots & Phil Oakey
När Victoria Hesketh plockar in Human Leauge-sångaren för att addera ytterligare åttiotalsbriljans till sina blippiga hits blir det såklart magiskt. Och det är ju klart Little Boots ska ha minst en Oswald Award 2009!

2. Love Can Turn Us Blind - Julian Brandt & Kitty Jutbring
Den här otroligt sköna, suggestiva elektroduetten med NeverendingStory-vibbar hade två ynka spelningar mindre än Symmetry i min iPod i år så ni förstår det var jämt skägg om förstaplatsen här. Mycket bra.

3. Run to You (Radio Edit) - Fibes, Oh Fibes! & Kim Wilde
Jag var inte så imponerad av resten av Fibes, Oh Fibes! åttiotalshyllning till platta, men rotar man upp Kimman så är det klart att jag är med på noterna.

Nästan:Lost the Found – Leona Lewis & One Republic, Not That Kind of Girl - Linda Bengtzing & Kim Lian, Right Here Right Now (Cahill Radio Edit) – BWO feat Velvet


[ÅRETS COVER]

1. Scissor Sisters – Do the Strand
2. Leona Lewis - Stop Crying Your Heart Out
3. Zeitgeist – Neverending Love
4. Crazy in Love - Anthony & The Johnsons
5. Fame - Naturi Naughton
6. You've Got the Love – Florence + The Machine
7. Rapture - Bananarama
8. You Are Not Alone – X Factor Finalists 2009
9. The Climb - Joe McElderry
10. Jai Ho (You Are My Destiny) – Pussycat Dolls

Hedersomnämnande: Alla låtar som gjordes i Glee var oväntat snygga. Mush-upen på Halo/Walking on Sunshine och superhiten Don't Stop Believin' är bara två exempel.

[ÅRETS REMIX]

1. The Fear (Doctor Rosen Rosen Rx) – Lily Allen
2. Eh Eh (Nothing Else I Can Say) [Pet Shop Boys remix] – Lady Gaga
3. Killing Me Tenderly (Oscar Holter Remix) - Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng
4. You're not Alone (Skyylab Radio Edit) – BWO
5. Light Years (Steve Anderson Studio Version) – Kylie
6. Left My Heart in Tokyo (Pete Hammond Retro Remix) – Mini Viva
7. Come Into My World (Steve Anderson Studio Version) – Kylie
8. Dance With Somebody (The Salazar Brothers Remix) – Mando Diao
9. I'll Go Crazy if I Don't Go Crazy Tonight (Dirty South Remix) – U2
10. Right Here Right Now (Oscar Holter Extended Club Mix) – BWO

Nästan: Med hjärtat fyllt av ljus (Oscar Holter Remix) – Shirley Clamp, Show Me Heaven (Oscar Holter Remix) – Lili & Susie, Speakerphone (Steve Anderson Studio Version) med Kylie

Hedersomnämnande: Jag har hört små delar av två gudomliga mixar av Mercy Mercy med Le Kid som jag hoppas, hoppas ni (och jag) får höra mer av dem nästa år PLUS att det var faktiskt först i år jag hörde Freemasons grymma mix av Beyoncés Ring the Alarm (tack vare Edward).
Allt hade fått plats på denna listan om det gått att nominera.

1 kommentar:

FF sa...

Du är ett underverk som lyckades få ihop denna fantastiska sammanfattning. På pappret blev 2009 ändå ett ganska lyckat år, utöver filmåret då vill säga... och alla kända dö-ingar...