26 november 2008

Bögmjölk på GFF

Självklart hoppas jag att jag på något sätt ska kunna jobba från Göteborg under filmfestivalen i slutet på januari, eftersom jag inte missat en festival på väldigt, väldigt länge, eftersom lite nya polare blev rejält bitna ifjol och eftersom festivalen nu avslöjat att de återigen skall satsa på ett speciellt homotema.

Till exempel kommer den här i bloggen ofta nämnda Gus Van Sant-filmen Milk, med Sean Penn i huvudrollen få sin svenska premiär under festivalen, och än så länge innehåller gaysektionen sju filmer - men det ryktas att prognosen för tillväxt ser god ut.

Festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla säger följande:

"Vi hade en populär och mycket uppskattad gay-sektion för några år sedan och vi har aktivt letat film för att kunna upprepa den succén. Värt att notera den här gången är den fina bredden på filmerna, allt från dokumentärer om kampen för homosexuellas lika rättigheter i Turkiet och Italien till kärleksdraman i viktorianska fängelser och på franska stränder. Och det är extremt kul att toppa det hela med Milk av en av världens mest intressanta filmskapare, Gus Van Sant"

De filmer som hittills är klara för sektionen är:

One Day in a Life (Un altro pianeta) av Stefano Tummolini, Italien. En het dag på en strand utanför Rom.

The Other Side of Istanbul (Das andere Istanbul) av Döndü Kilic från Tyskland/Turkiet. Dokumentär om en folkrörelse i det fördolda.

Suddenly Last Winter (Improvvisamente l'inverno scorso) av Gustav Hofer och Luca Ragazzi, Italien. Dokumentär om homofobins Italien.

Private Lessons (Elève Libre) av Joachim Lafosse, Belgien/Frankrike. Privatlektioner i skolämnen övergår till undervisning av mer fysisk karaktär.

To Faro (Mein Freund aus Faro) av Nana Neul från Tyskland. Tysk Fucking Åmål med identitetsförväxlingar.

Affinity av Tim Fywell från Storbritannien
Spiritism och lesbisk kärlek i viktoriansk miljö.


Festivalen startar den 23e januari och avslutas måndagen den 2:a februari (or what we would like to call "första schlagerveckan 2009")

Inga kommentarer: