26 februari 2008

Tjugofemårsjubileum!

Det här borde kanske varit ett inlägg i schlagerbloggen egentligen - men där vet ju redan alla som läser det här. Så det får bli ett popcorninlägg istället!

Idag är det nämligen exakt 25 år sedan som Carola Häggkvist vann Melodifestivalen 1983 med Främling på biografen Palladium i Malmö. Tycka vad man vill om fröken Häggkvist (och det gör ju både jag och ni) men det är ett av de största ögonblicken i svensk populärhistoria vare sig vi vill det eller inte.

Inte bara det att fenomenet Carola föddes (efter Lill-Babs en av de första artister vars förnamn räckte för att ALLA skulle veta vem det var - och som är en av de få artister i Sverige som verkligen växt upp med superstjärnastatus, med allt var det innebär av divalater, framgångar, rubriker, motgångar och komplett galenskap) utan dessutom lades hela grunden till melodifestivalens första riktiga guldålder på 80-talet (japp, just nu är vi inne i den andra).

Att sedan Carola alltid varit långt mycket bättre än den låt hon slog igenom med är väl ingen hemlighet. on hade förmodligen brakat igenom med vad som helst där hennes röst kommit fram, och tyvärr blev det med en halvtam Lasse Holmare som är helt omöjlig att dansa till (bara det där musikaliska partiet i mitten - why?) om man inte är transa och köra hela Carolaprylen.

Förresten - skadad som man var så har jag faktiskt uppträtt med Främling i full kycklinggul mundering på en roliga timmen samma år. Man KAN säga att jag alltså firar 25 årsjubileum någon gång i år för mitt första offentliga queerframträdande.

I alla fall; ikväll står Carola åter på Palladium för en jubileumskonsert och nästa vecka ska hon återigen försöka ta sig till Globen via Andra Chansen för att få den där jubileumssegern i Melodifestivalen hon vill ha i år också. Vi får väl se hur det går, men hennes ikonstatus inom tävlingen och hennes plats på toppen som en av Sveriges största superstjärnor (utan att egentligen haft speciellt enorma skivframgångar - förutom med julskivorna - sedan succén med första albumet 1983) är fortfarande obestridlig. Grattis, grattis.HÄR hittar ni en liten år-för-år genomgång av Carola hos Expressen.

Inga kommentarer: