31 december 2007

Oswald Awards 2007 - ÅRETS TVPRISER

Trots att den här bloggen är så mycket TV så känner jag att när jag sätter mig ned för att summera året så är TV-kategorin den jag är minst sugen på att ta tag i. Kanske för att jag skriver så mycket om det annars, eller också helt enkelt för att 2007 helt enkelt inte var något klang och jubelår för varken svensk eller internationell TV. Så här blev det i alla fall tillslut.

[BÄSTA TV-PROGRAM]

1. Brothers & Sister
Vad ska man säga? Brothers & Sisters var under vårsäsongen utan tvekan en av de bästa serier som man kunder se på TV, och familjen Walkers äventyr fick mig att skratta och gråta varje vecka. Säsongsavslutningen var en av de mest perfekta (lagom med cliffhangers, lycka och misär) och när höstsäsongen körde igång var det avsnitten från denna serien jag kastade mig över först varje vecka. Den skamlöst rödvinsdrickande - men alltid så trygga och kärleksfulla - TV-familj som man helst av allt vill vara en del av...och Kevin var årets homokaraktär i konkurrens med Ugly Bettys Justin.

2. The Graham Norton Show
Ingen annan serie fick mig att skratta tills jag grät. Graham Nortons återkomst till talkshow-formatet var helt enkelt en mästare som kom hem, och hans "Rihanna, have you met Nigella...ella...ella...ella"-skämt skrattar jag åt fortfarande.

3. Project Runway
Jag har upprepat det så många gånger att det börjar bli löjligt: Världens bästa realityserie heter Project Runway.

4. 30 Rock
Vann välförtjänt en Emmy för bästa komediserie. Tina Fey och Alec Baldwin blandar Seinfeldt med Scrubs och känns både fräscht och klassiskt på samma gång.

5. Ugly Betty
Vårsäsongen var kanske något svagare än höstditon, men det är en ändå en av de succéserier som bäst klarat att ta steget in i en andra säsong. Jag älskar Amanda, Justin och Marc.

6. How I Met Your Mother
7. Grey's Anatomy
8. Lost
9. Party Animals
10. House MD

Nästan: Dexter, Skins, Gossip Girl, CSI:NY, The Tudors, Heroes

[BÄSTA SVENSKA TV-PROGRAM]

1. Melodifestivalen
Förutsägbart? Javisst. Men jag tror få kan argumentera emot att det här är svensk TVs absolut mest välproducerade och mest omskrivna TV-program som engagerar flest människor (både för och emot) varje år. Ett stycke TV-historia uppdelat på (från och med i år) sex veckor, där Andra Chansen numera är tävlingens mest spännande etapp.

2. I En Annan Del Av Köping
Roligt, intressant, hjärtvärmande...och dessutom informativt och en väckarklocka för de flesta.

3. Stjärnorna på Slottet
I elfte timmen...och kanske inte helt rättvist eftersom bara två avsnitt gått i år. Men det här är verkligen en helt genialt genomförd idé som fungerar alldeles toppen och är för bra för att ignorera.

4. Idol 2007
5. Ordförande Persson

Nästan: Mia & Klara, Babben & Co (minus den hemska "nuskavifårdigattskratta"-delen)

[BÄSTA NYA TV-PROGRAM]

1.The Graham Norton Show
Grahams BBC-show är i stort sett identisk med de program han körde på Channel 4 i början av 2000-talet...men vem bryr sig. Inte jag. För det är det här som han är bäst på och inget annat program såg jag fram emot lika mycket (och inget annat program fick mig att skratta så jag grät) som The Graham Norton Show.

2. Party Animals
Jag är så sjukt svag för sådana här brittiska This Life-kloner, och jag är grymt besviken över att den floppade i hemlandet och därför knappast lär få en fortsättning.

3. Gossip Girl
Hemligheten bakom den bästa ungdomsserien sedan The O.Cs första säsong är dels en fantastisk casting och dels att det är den första serien sedan Sex and the City som spelas in på plats i NYC.

4. The Tudors
5. Private Practice


6. Shear Genius
7. Skins
8. Pushing Dasies
9. Dirty Sexy Money
10. Reaper

[BÄSTA DOCUSÅPA/REALITY]

1. Project Runway/ Canada's Next Top Model
Jag klumpar ihop dessa programmen på guldplatsen, eftersom de i stort sett känns som två olika säsonger av samma program. Förkrossande mycket bättre än allting annat i genren.

2. Shear Genius
Hur skulle det vara möjligt att få in ännu flera fjollor i en serie än i Project Runway? Man tar samma koncept fast applicera det på frisörer såklart!

3. Idol 2007
Först var det en jättebra säsong med massa duktiga tjejer. Sen åkte i stor sett alla tjejer ut och kvar blev en trist månad med bara massa tråkiga killar. Och så till slut fick vi den bästa finalen i programmets (svenska) historia. Berg och dalbana, någon?

4. Americas Next Top Model
5. Hell's Kitchen

Nästan: Project Catwalk, Gordon Ramsay's Kitchen Nightmares

[BÄSTA KRIMINALSERIE/DECKARE]

1.Dexter
Jag har inte hunnit se klart hela säsong två ännu, men i den här klassen är det ändå solklart vem som är mästaren.

2. CSI:NY
Som en lyxig efterätt varje vecka. Inte alltid så näringsrik, men alltid, alltid vacker att se på.

3. Life on Mars
Den tappade mot (det inte helt perfekta) slutet, men fram tills dess (och särskilt säsong ett) var det en genial idé som var fantastiskt genomförd. Den amerikanska piloten blev för överigt aldrig en serie, men det ryktas att vi kommer få se den under 2008.

Nästan: CSI, Wire in the Blood , Morden i Midsomer

[BÄSTA DRAMA]

1. Grey's Anatomy
2. Lost
3. Party Animals
4. House MD
5. The Tudors

Nästan: Heroes, Private Practice, Elizabeth I, Skins

[BÄSTA SÅPA]

1. Brothers & Sisters
2.
Gossip Girl
3. Ugly Betty
4. Dirty Sexy Money
5. Weeds

Nästan: The Starter Wife

[BÄSTA KOMEDI/SITCOM/SKETCH]

1.The Graham Norton Show
2. 30 Rock
3. How I Met Your Mother
4. The Office
5. A Bucket O' French and Saunders

Nästan: Scrubs, Pulling, Mia & Klara

[TV-BESVIKELSE]

1. Stina
2.
Prison Break
3. Sex med Viktor
4. Mullvaden
5.Tim Gunns Guide to Style

Inga kommentarer: