31 december 2007

Oswald Awards 2007 - ÅRETS MUSIKPRISER

[ÅRETS TIO BÄSTA LÅTAR]

Nej, det är inte alls i synk med kategorierna nedan - men här är årets tio bästa låtar.

1. Cara Mia - Måns Zelmerlöw
2. The One – Kylie Minogue
3. Italy vs Helsinki – Laakso & Peter Jöback
4. The Worrying Kind – The Ark
5. Hot Lips – pacific!
6. Ingenting – Kent
7. Read My Mind (Pet Shop Boys Radio Edit) - The Killers
8. Don't Stop the Music – Rihanna
9. Bleeding Love - Leona Lewis
10. Värsta Schlagern – Markoolio & Linda Bengtzing

[ÅRETS SKIVA]

För första gången sen jag började med sådana här årslitsor så slår jag samman kategorierna 'Årets Skiva' och 'Årets Svenska Skiva' till en och samma. Jag skulle nämligen kunna rada upp en hel massa skivor jag lyssnat på i år - men jag skulle ljuga om jag påstod att jag på flertalet av dem lyssnat på mer än 3-4 låtar. Vi lever ju i styckvisköpandets tidevarv och man tar helt enkelt det man vill ha och struntar i resten. Här är dock de hela album som jag haft störst nöje av i år.

1. Life in Cartoon Motion – Mika
Just nu är jag egentligen så sjukt trött på den här skivan (Mika är väl inne på sin femte-sjätte singel från den vid det här laget) att det känns oerhört lockande att plocka upp något album med höstrelease i topp...men det skulle inte vara rättvist. För trots att jag skrev min hyllande Mikarecension (det i sär klass mest kommenterade inlägget i den här bloggens historia) för nästan exakt ett år sedan, så finns det ingen skiva som klår den här i antal lyssningar, antal låtar jag älskat eller spinnoff-effekter som konserter, blogginlägg eller samtal som den här i år.

2. Välkommen till Samtiden – Kent
Jag har alltid gillat Kent, men jag har långtifrån alltid gillat deras skivor - Du & Jag Döden var jag verkligen inte kompis med till exempel - men VtS älskade jag från första stund. Deras utveckling mot en mera elektronisk ljudbild, fast med bibehållet gitarrmangel och med samma underbara texter och grymma melodier och refränger, passade helt enkelt mig (och oväntat nog flera av mina Kentskeptiska vänner) perfekt. Dessutom innehöll albumet några av gruppens bästa låtar någonsin som Ingenting, Berlin och Columbus.

3. X - Kylie Minogue
Många verkar blivit bevikna på Kylies comeback-efter-cancer-album (för att inte tala om singeln 2 Hearts) men undertecknad jublade istället åt låtar som The One, Wow, In My Arms och Like a Drug. Jag ser redan fram emot konserten i Globen nästa år.

4. Människor som Du och Jag - Peter Jöback
Jag gillade Jöbacks förra popskiva (och jag kan inte sluta berätta hur mycket jag gillar hans julskiva i dessa helgtider) men med Människor som Du och Jag fick han (och Frisk/Mattson) till det ännu lite bättre och belönades med fyra smaskiga popcorn (eller QX snarare). Han är med Mig Nu, Balladen om det Angenäma Livet, Stockholm i Natt och Inget Vi Får Vill Vi Ha Kvar har spelats mycket under året...och live växer låtarna dessutom ytterligare ett snäpp.

5. Good Girl Gone Bad - Rihanna
Please Don't Stop the Music...behövde man knappast säga till Rihanna i år. Umbrella var förmodligen världens mest spelade låt, och därefter följde så många singlar att jag redan tappat räkningen. Breakin' Dishes, Shut Up And Drive, Hate That I Love You, Don't Stop the Music... Rihanna var helt klart årets motsvarighet till 2006s Nelly Furtado.

6. Fabricator – BWO
7. Spirit - Leona Lewis
8. Prayer for the Weekend – The Ark
9. Timbaland - Presents: Shockwalue
10. Pretty Scary Silver Fairy – Margaret Berger

Nästan: Mother Am I Good Looking? - Laakso, Though, I'm Just Me - Maia Hirasawa, The Tough Alliance - New Chance, Säkert! - Säkert!

[ÅRETS MF/ESC-LÅTAR]

Det här året har varit så fokuserat på Melodifestival och Eurovision för mig att det känns naturligt att börja med den här kategorin. Här (och oväntat nog i nya kategorin Årets Duett) hittar vi de låtar som kommer förknippas mest med 2007 för mig.

1. Cara Mia - Måns Zelmerlöw
Jag tycker fortfarande att rätt låt vann MF (det hade inte gått mycket bättre för Måns i ESC, men nederlaget hade varit desto större än för The Ark) men samtidigt finns det inget ögonblick i år som sammanfattar allt som är fantastiskt med schlager som det då Måns steg in i sin Tigerkostym framför sin snurrande fläkt och kickstartade sin karriär med årets största schlagerdansgolvshit. Redan klassiskt. Och även om Måns betydelse för framgången inte ska underskattas, så kan man inte heller överskatta Kempe och Wikström tillräckligt för det perfekta schlagerdiscobygget. Allt från mollverserna till dragspelet (och den där slingan som känns samplad från Army of Lovers Supernatural) i sticket som fortfarande ger mig gåshud. Årets låt alla kategorier!

2. Dancing Lasha Tumbai - Verka Serduchka
Fullkomligt omöjlig som låt och en totalaflopp i Sverige. Men för oss som var i Helsingfors under ESCfinalen går den omöjligt att ignorera. Det fullkomliga kaoset som utbröt varje gång den spelades på Euroklubb kommer för evigt vara förknippat med 2007 - och det ger mig alltid ett leende på läpparna.

3. Värsta Schlagern – Markoolio & Linda Bengtzing
En av årets bästa schlagerlåtar var inte ens med och tävlade i Melodifestivalen. Den dominerade däremot min iPod fullständigt i fem, sex veckor och såg till att Linda Bengtzing kunde hålla igång sin karriär och samtidigt hoppa över MF ett år. Många borde se och lära.

4. The Worrying Kind – The Ark
5. Rainbow Star – Regina Lund


6. Live Forever – Magnus Carlsson
7. För Att Du Finns – Sonja Aldén
8. The Arrival – The Attic & Therese
9. Trying to Recall – Marie Lindberg
10. La Musica – Verona

Nästan: What's Your Name – Cosmo 4, Molitva - Marija Šerifović, Salvem el Món – Anonymous, Song #1 – Serebro, Rocket Ride - Jannicke Abrahamsen, I Remeber Love - Sarah Dawn Finer

[ÅRETS LÅT (Singel)]

Faktum är att jag hade ganska svårt att göra den här listan...till skillnad från alla andra år så saknade jag en sådan där internationell megahit jag älskat under året (och det är därför "Årets Låt" alla kategorier för ovanlighets skull är svensk...och ännu ovanligare en schlager). Nog för att det fanns mycket bra och många stora hits - men något toppår var det inte.

1. Don't Stop the Music – Rihanna
När alla andra inte kunde sluta sjunga ella...ella...ella så var jag redan störtkär i spåret som kom så fort paraplyet fällts ned på succéplattan Good Girl Gone Bad. Handklappen, basgången och Michael Jackson-samplingen - allt sitter som en smäck och man vill verkligen aldrig, aldrig stoppa den.

2. About You Now - Sugababes
Resten av skivan var en stor besvikelse, men sockerbejbsens förstasingel älskade jag från första Kelly Clarkson-gitarren.

3. Paper Planes – M.I.A
Bara så sjukt genial och udda att man måste älska den ovillkroligt. 'All I wanna do is go BANG BANG BANG and cashplingplong take your money' var årets refräng alla kategorier.

4. Gimme More - Britney Spears
It's Britney bitch! Alla hade räknat ut Brittan och så kommer hon tillbaka med en dunderhit och ett klart godkänt album. Tyvärr kom hon aldrig tillbaka rent mentalt. Synd på så rara ärtor.

5. Call the Shots – Girls Aloud
Det bästa med den här låten är inte den klistriga a-aaa-a-ah-hooken i refrängen, utan att den har det perfekta tempot för en Girls Aloud-låt: soft utan att vara en ballad.

6. Umbrella – Rihanna
7. Samantha – Margaret Berger
8. Way I Are - Timbaland & Keri Hilson & DOE
9. Uninvited - Freemasons feat. Bailey Tzuke
10. Song 4 Mutya (Out of Control) - Mutya Buena feat. Groove Armada

Nästan: Amazing - Seal, Sexy No No No - Girls Aloud, I Won't Be Crying - Infernal, Destination Calabria - Alex Gaudino, Stronger - Kanye West Feat. Daft Punk, Potential Breakup Song - Aly & AJ, Give It To Me – Timbaland & Justin & Nelly Furtado, Kiss You Off – Scissor Sisters, The Grid - To My Boy, If That's OK With You - Shayne Ward, White Diamond - Kylie Minogue, Beautiful Girls - Sean Kingston, Here (In Your Arms) - Hellogoodbye

[ÅRETS SVENSKA LÅT (Singel)]

Återigen - när schlagern trycker i sin egen kategori (och det gör den ju just för att jag skall vara tvungen att släppa fram lite annan musik år som det här) och jag dessutom valt att göra en ny duettkategori (där väl de tre svenska låtar som var bäst utanför schlagern egentligen hamnar) så blir listan därefter.

1. Hot Lips – pacific!
En (exakt 3.03 minuter lång btw - so schlager) genial poplåt i all sin enkelhet som lyfter ytterligare ett snäpp med hjälp av kören och Daft Punk-stölden. Så snyggt att man baxnar...och jag tröttnar aldrig. Överlägset mest spelad i min iPod sen jag köpte den i april.

2. Ingenting – Kent
Jag vet hur fånigt det låter, men jag började verkligen gråta av glädje första gången jag hörde handklappningarna akompanjerade de där sköna syntljuden i början. FF-Kent korsat med Depechslingor. Mitt favoritband fast ännu ett snäpp mera kommersiellt...och jag älskar fortfarande att vakna till det där plonkljudet som ringsignal.

3. With Every Heartbeat med Kleerup & Robyn
Jo, jag vet att jag hade med den här låten på mina listor ifjol också...men då hade inte singeln släppts ännu...och ingen kan väl påstå annat än att det var i år den slog på riktigt. Först som minihit med Kleerup som front...och så plötsligt som megahit med Robyn efter att den legat etta i UK.

4. (Lack Of) Love Will Tear Us Apart – Honeydrips
"Du har inte nå't från nå'n konstig Göteborgsk syntgrupp som vanligt?" brukar redaktör Larsson allt som oftast fråga numera när det är dags för QX-speldosa. Och efter ett år med grupper som Pacific, TTA och den här skönt somriga saken från Honeydrips så är fråga alltid befogad. Göteborgs musikliv är fantastiskt.

5. Colombus – Kent
I den här kategorin får ju balladerna vara med och kämpa på samma villkor som de andra svenska låtarna och då är det ju självklart att Kent tar ännu en topplacering med den här underbara låten som kan vara den bästa lugna låt de gjort sedan Utan Dina Andetag.

6. Stockholm i Natt - Peter Jöback
7. Subtle Changes - Sambassadeur
8. Little Dysfunk You – The Ark
9. Play it for the Girls - Danny
10. Where Does the Unused Love Go? - Helena Josefsson

Nästan: Let it Rain - BWO, Brother Oh Brother - Måns Zelmerlöw, Absolutely No Decorum – The Ark, Snö & Call on Me – Laleh, First Class Riot - The Tough Alliance, Sunset Blvd – pacific!, Gothenburg - Maia Hirasawan, Varje Litet Steg - Lasse Lindh

[ÅRETS LÅT (Ej Singel)]

Egentligen en omöjlig uppgift...mycket eftersom jag knappt vet vad som är singlar eller inte längre. Vad jag vet är att det här är iallafall ett gäng sjukt bra låtar som ni ska leta upp om ni inte redan har gjort det!

1. The One – Kylie Minogue
Ögonblicklig kärlek. Så mycket Kylie och så mycket jag som en låt kan bli.

2. We Should Be Dancing - BWO
Också kärlek vid första öronkastet. Om Lay Your Love On Me är lika bra som det här så lovar jag bli Melodifestivalens bästa BWO-maskot.

3. Heaven on Earth - Britney Spears
En fantastisk poplåt med eko från forna glansdagar från årets trasigaste artist.

4. Berlin - Kent
Mäktigt - och ännu mäktigare live.

5. Inget Vi Får Vill Vi Ha Kvar - Peter Jöback
Mäktigt - och ännu mäktigare live.
(och nej. Det är inget kåppypäjst fel)

6. Breakin' Dishes - Rihanna
7. Between My Legs - Rufus Wainwright
8. Whatever it Takes - Leona Lewis
9. Like a Drug - Kylie Minogue
10. Miss America - Måns Zelmerlöw

Nästan: All I Want is You - The Ark, Surrender – Sanna Nielsen, Take a Bow - Leona Lewis, , Girl Overboard – Girls Aloud, You – Magnus Carlsson, Gomenasai - BWO, Magnetic Electric - Kylie Minogue, , We Love To Entertain You - Take That, Sensitized - Kylie Minogue, Loneliness – Sanna Nielsen

[ÅRETS DUETT]

Det har ju varit ett sådant roligt duettår så jag var bara tvungen att plocka med den här nya kategorin, och fast den är öppen för utländska låtar så blev det en helt svensk affär tillslut.

1. Italy vs Helsinki – Laakso & Peter Jöback
Jöback och Krunegård i årets mest oväntade, och samtidigt största, duett-succé. Dessutom en av årets största överraskningar när jag ramlade över den helt ovetandes på Laakso-skivan jag blivit satt att slentrianrecensera (trodde jag - jag kom att älska den skivan) och med årets kanske snyggaste video. Klassiker!

2. Han är med Mig Nu - Peter Jöback & Säkert
För att man känner sig lite som en stolt homoföälder när Mr Jöback nu gått från ett liv i garderoben till att ha skrivit Sveriges första öppna bögtexthit på två soloplattor.

3. If Only You - Danny & Therese
En sådan där genial sammansättning av två människor som man bara vill stå upp och applådera åt. Årets danslåt.

Nästan: Värsta Schlagern – Markoolio & Linda Bengtzing, Det Kommer Bara Leda Till Ngt Ont - Säkert & Markus Krunegård, Paul Sahlin & Anne Kihlström - Ung & Evig,

[ÅRETS CRAZY/IDIOT/SKÄMMIS/BARNLÅT ]

Bara för att en låt hamnar i den här kategorin så behöver den inte vara dålig...den är bara mera tagen med en klackspark än låtarna i de andra kategorierna. I alla fall från min sida sett.

1. Lucky – Lucky Twice
Årets i särklass värsta klisterrefräng. Har man hört den en gång är man hjälplöst fast. Dessutom är jag sjukt svag för låtar som börjar som om de var inspelade på en knastrig vinylskiva och kördes på en gammal vevgrammfon.

2. (Åh) När Ni Tar Saken i Egna Händer - After Dark
Hade jag inte plockat med den här låten någonstans på listan så hade jag förmodligen inte haft någon kompis att schlagerblogga med mer... Men trots att jag är lite småallergisk mot skämttexter i schlagersammanhang så har jag ju såklart också skrikit mig hes till den där handtrallan på torpet i år. Alla tillsammans nu: Onani...

3. (I'm So) Happy Happy (You're Mine) - The Sheilas
Låten som på grund av sin parentestitel ligger först av alla spår i min mp3spelare (och som jag därför hör varje gång den drar igång av misstag) var ett försök till en återkomst för 80talssuccéproducenttrion (det ordet!) SAW - men det var bara jag som brydde mig. Och jag gillar den fortfarande.

Nästan: My Hair Looks Fierce/My Pussy - Amanda Lepore, Sun Trip (Summer Holiday) - Günther & the Sunshine Girls, Nu Kommer Det Tomtar - Fronda, Nu Svärord är det Sommar - Wekanderz Danzbanderz, My Boobs are OK – Lene Alexandra, Emma, Emma - Markoolio & Tilde Fröling

[ÅRETS LÅT (Ballad)]

Jag brukar ju alltid ge balladerna en egen kategori, och i år var det inte så svårt att hitta varken en etta eller tvåa här... Men därefter skulle det nog varit en lång rad schlagers eller svenska låtar om de inte haft en egna kategorier... Jag säger bara För att Du Finns, Colombus, I Remeber Love, Stockholm i Natt, Molitva och Trying to Recall. Hm. Jag kanske ska tänka om med mina kategorier till nästa år.

1. Bleeding Love - Leona Lewis
2.
Apologize - Timbaland feat. One Republic
3. Rule the World - Take That
4. Any Other World - Mika
5. White Diamond (Ballad Version) - Kylie Minogue

Nästan: Happy Ending - Mika

[ÅRETS REMIX]

Med tanke på att det görs så många sjukt dåliga slentrianremixer så är det nästan ett under att upptäcka att det faktiskt finns några briljanta undantag.

1. Read My Mind (Pet Shop Boys Radio Edit) - The Killers
2.
Umbrella [Lindebergh Palace Radio Edit] - Rihanna
3. Molitva (Jovan Radomir Mix) - Marija Šerifovic
4. With Every Heartbeat (Almighty 7" Anthem Mix) – Belle Lawrence
5. Work Your Magic (Deep Zone Project Dance Remix) - Koldun

Nästan: Song #1(Blue) - Serebro, Sweet Misery (Laid Remix) – Lisa Miskovsky, White Diamond (Ballad Version) - Kylie Minogue, Dancing # 1 - Verka Serebro, Go for the Soul (Sound Factory Radio Edit) - Andreas Johnson, Italy vs Helsinki (SoundFactory Radio Edit) - Laakso

[ÅRETS COVER]

1. Stop Me – Mark Ronson
2. Umbrella - Scott Simons
3. Get the Party Started - Dame Shirley Bassey
4. Look What They've Done to My Song - Amanda Jensen
5. Tomas Andersson Wij - Evighet

Nästan: With Every Heartbeat (Almighty 7" Anthem Mix) – Belle Lawrence, Amanda - D'NASH. Since U Been Gone - Robyn, Fast Car - Mutya Buena, Hallelujah - Amanda Jensen, Teardrop - Jose Gonzalez, Beautiful Girls - JoJo

Inga kommentarer: