18 mars 2007

Filmrecension: En Obekväm Sanning

En Obekväm Sanning
Davis Guggenheim, USA

Ett i stort sett avfilmat föredrag av USAs förre vicepresident Al Gore om klimatförändringarna på jorden. Fakta, siffror och diagram om befolkningstillväxt, växthuseffekten, orkaner och smältning av polarisen, varvas med bilder från katastrofområden och några animerade sekvenser. Dessutom en hel del personliga bilder och berättelser från Al Gores uppväxt, skolgång och politiska liv.

Självklart är det intressant. Som en av de där få föreläsningarna under universitetstiden då man verkligen inte ångrade att man inte legat hemma och sovit (eller bara gjort något annat och läst veckobladen istället) utan istället rycktes med av föreläsarens entusiasm och engagemang. Problemet här är bara att man inte kan få ställa frågor - som den om det verkligen sett annorlunda ut om Al Gore blivit president (eller varför visar han annars de där sekvenserna om hur allt spårade ur när George Bush vann över honom med hjälp av ett domslut) eller vilka forskare det är han hela tiden nämner (inte för att jag inte tror honom, men referenser är ju alltid trevliga har jag fått lära mig) – eller att man kan få himla med ögonen när några av hans väldigt tillrättalagda skämt missar målet.
Men utöver det är detta helt klart en snyggt utförd och fängslande väckarklocka som de flesta borde se och ta lärdom av…även om dess underhållningsvärde som hyrfilm en fredag med en påse popcorn kanske kan diskuteras.
.

Inga kommentarer: