28 januari 2007

Filmrecension: Se Upp för Dårarna!

Se Upp för Dårarna!
Helena Bergström, Sverige

Se upp för dårarna! Dårarna stängs! Yasmins pappa är egentligen hjärtkirurg men tvingas köra tunnelbana i Sverige, hennes mor har flyttat till en ny man och hennes lillasyster mobbas i skolan. Själv söker hon till Polishögskolan och träffar där Elin. Elin har pojkvän och en komplicerad relation till sin pappa som är kriminalprofessor. De blir vänner och framför dem väntar en tuff period med intagningsprov, kärleksproblem, rasism, familjedramatik och lite deckar-göra.


När ridån år ner på premiärvisningen av Helena Bergstöms regidebut står publiken upp och applåderar och jublar…och jag förstår verkligen ingenting. Kanske är de bara artiga eftersom Helena och alla skådespelarna är där…och Bergström innan filmen bet tom att få uppleva samma stämning som när Änglagård premiärvisades på festivalen 1992…eller så har 700 människor sittandes i samma salong som jag (och min polare) sett en helt annan film. För det här är inte bra. Inte ens "bra, men kanske inte min typ av film" utan helt enkelt dåligt. Manuset är nog det värsta…historien håller inte ihop utan spretar åt alla håll (relationsdrama, snubbelhumor, integrationsproblematik, rasism, föräldrarelationer) och tappar på vägen bort vissa trådar i farten. Den är dessutom aldrig speciellt spännande eller intressant och slutet är så förutsägbart att den stora frågan snarare är hur de ska fylla ut filmen till dess.
Lägg till detta att Bergströms regi också svajar, och resultatet är att nästan inte en enda replik känns äkta (fast försök säga saker som "han har nog deletat dig ur sin mentala mailbox" och få det att låta trovärdigt), att man inte riktigt förstår vad det är för film hon velat göra och att samspelet mellan skådespelarna känns olika scen för scen.
Kontinuitetsproblem är förövrigt ännu ett problem med filmen…vårträden slår ut…är lövlösa…och är sedan gröna igen…allt beroende lite på vilken scen det är. Och på allt detta kommer sen ett superskumt musikval och Stockholmsmiljöer som ibland känns så klyschiga att man får svindel.
Nä. Det är inte mycket jag gillar med den här filmen, och det som räddar den från totalt betygshaveri är dels den goda ambitionen att vilja skildra en mängd aktuella samhällsproblem ur flera kvinnors ögon och dels en jäkligt snygg pojkvän till en av huvudpersonerna som jag inte riktigt kan slita blicken ifrån.
Mycket mera så är det inte.
Blir det här en succé (och en publik på premiären som går fullständigt berzerk verkar av någon för mig outgrundlig anledning tyda på det) så beror det långt mycket mera på Colin Nutleys rykte än Helena Bergström och hennes bästa polares (det är hon som skrivit manuset…mind note to self: gör inte en film med din bästa polare!) debutfilm.


4 T-baneresor mellan Slussen och Gamla Stan av 10 möjliga =

8 kommentarer:

Peter-75 sa...

På pressvisning i Stockholm i veckan var det dock ingen som stod upp och applåderade, men några skatt hördes under filmens gång.

Kul i alla fall att se Korhan Abay, programledare för Eurovision Song Contest 2004 i Istanbul, spelar en av tjejernas pappa i filmen, han som var tunnelbanenförare!! :-)

Anonym sa...

Tyckte att det var mest trams och flams. Allt för klyschig för min smak!

Anonym sa...

Kunde inte sagt det bättre själv. Spretig och orealistisk med en dialog som bara finns på film - eller i Bergströms vokabulär.

Anonym sa...

JA det var skönt att läsa. Hyllningarna i pressen måste bero på att recensenterna är personliga polare med Helena och Colin och man vill ju inte förstöra stämningen på middagen. Usel klichefylld film med det sämsta manus på mannaminne.

Anonym sa...

Varför går ni på en film som har en sådan titel om ni ändå inte vill se en klyschig film. vad trodde ni att den skulle handla om då? krigsrulle eller??????

Oswald sa...

Men ursäkta...vad menar du med det?

Att en film som har en titel med ordet "Dårarna" automatiskt måste vara klyschig, ha kasst manus och vara ointressant?

Att man inte ska förvänta sig att en svensk film ska vara bra?

Krigsfilm? Förstår inte var du menar. Jag har recenserat och sett så pass mycket film och så många år att jag vet vilka krav jag kan ställa på vissa genrer - och den här filmen lever inte ens upp till de genre-gemensamma basickraven!

Anonym sa...

It is ρerfесt time tο make ѕome plans
for the future and іt iѕ time to be happy.

I've read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

Take a look at my website; mouse click the up coming website

Anonym sa...

Hello there, I disсovered уour webѕitе bу the use of Goοgle at the sаme tіme as searchіng fог a compaгable matter, уour
site got here uр, it seems good. I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, simply was alert to your weblog thru Google, and located that it is truly informative. I am gonna be careful for brussels. I'll be
grаteful fοг thosе who cοntinue this
in futurе. Many other people can be benefited fгom your writing.

Cheers!

Alѕo νisit my page :: View Web Page