27 januari 2007

Filmrecension: Death of a President

Death of a President
Gabriel Range, Storbritannien

Under ett framtida turbulent och kravallfyllt (inte så lite likt Göteborg 2001) besök i Chicago i oktober 2007 skjuts George Bush ihjäl utanför sitt hotell. I denna dokumentär får vi händelsen beskriven för oss av människorna som var med den kvällen och dagarna som följde – och vad händelsen fick för större följder. FBI, Secret Service, presidentstaben och de mordanklagades historier bygger gemensamt upp en bild över några dagar som snart är här och som skulle kunna förändra vår historia.

Fejkdokumentärer har blivit ett allt populärare filmiskt grepp och sällan har det väl genomförts så kontroversiellt som här. Med hjälp av datorteknik har man nämligen stoppat in George Bush ansikte så det verkligen är han som blir skjuten…något som självklart ger en otrolig realism till filmen. Fram till skotten är det också riktigt bra; kravallerna känns otäckt realistiska, spänningen stiger och det är bra tempo. Men när skotten väl fallit och det mynnar ut i någon form av moralkaka med Morden i Midsomer-ambition så tappar jag intresset och filmen tappar fart.

Det känns lite som att ambitionen att göra en bra film överges så att filmmakarna istället kan ta i så de nästan spricker i sin ambition att visa hur paranoida alla amerikanare blivit sedan 9/11. Det är häxjakt på muslimer, rasistiska makthavare, blåögda politiker, oskyldigt dömda och givetvis massa om det onödiga Irakkriget. Vad man vill är främst att demonstrera hur lätt mänskliga rättigheter sopas under mattan i USA numera för att få igenom lagändringar i "kampen mot terrorismen"…och okej…jag köper det. Någon har gjort en film för att han avskyr George Bush och vill visa hur illa han styrt landet…och någon tar i så han kräks för att göra sin röst hörd i detta ämne. Fine. Säkert väldigt välbehövligt i USA…men för oss här känns det som allt som den här filmen är så ivrig på att vilja säga redan är sagt om och om och om och OM igen.
Kvar bli då bara en ganska långtråkig framtidsdokumentärfilm (som redan blivit inaktuell efter som Dick Cheney tar över som president i filmen) som drar ut en kul och välmenande idé alldeles för länge – och då är filmen ändå bara 90 minuter.

4 skott i George Bush av 10 möjliga =
.

Inga kommentarer: