23 januari 2007

Dreamgirls & Volver ut! Eastwood och Bier in!

CNN söp helt bort nomineringsdirektsändningen genom att efter två kategorier switcha till fel kamera så man bara hörde en snorande reporter sitta och viska.
Någonstans bland snörvlingarna lyckades jag ändå höra att kategorin för Bästa Kvinnliga Biroll och Skådespelerska var precis som jag förutspådde - men att Danmark (Grattis!! Såååå välförtjänt!) blev nominerade i Bästa Utländska Film-klassen och - hör och häpna - Dreamgirls missade sin nominering till förmån för Eastwoods Letters from Iwo Jima!

I herrklasserna hade jag dock inte många rätt (även om de som kom in tillhörde mina "varningar"): Ingen nominering till Jack eller Brad - men till Mark Wahlberg (hurra!) och Jackie Earle Haley. Ingen Oscar till Borat i år, utan chansen gick till Ryan Gosling som de flesta förutspådde.

Precis som jag trodde så blev inte förhållandet mellan Bästa Film och Bästa Regi 1:1...men då Dreamgirls missade sin Bästa Film-nominering (och befinner sig nu i den ovanliga sitsen att ha flest nomineringar - men inte Bästa Film, Regi eller Skådespelare (Huvudroll)!) så var ju Bill Condon inte aktuell och Clintan redan inne...vilket betydde att Little Miss Sunshine-paret ÄNDÅ missade sin chans...men till Paul Greengrass och United 96 (vilket ju faktiskt är en av 2006 allra, allra bästa filmer).

den stora, stora, stora chocken är väl ändå att Almodovars Volver/Att Återvända INTE blev nominerad i klassen för Bästa Icke Engelskspråkiga Film. INGEN hade trott det och det är en smärre skandal. Nu är fältet öppet för tyskarna, även om jag självklart säger GO DANMARK!!

Tre av Dreamgirls nomineringar är för övrigt för Bästa Originalsång...

Manusen var jag verkligen sämst på...men de animerade hade jag rätt på iallafall.
Men hur svårt var det?

Alla nomineringarna hittar ni här!

Inga kommentarer: