29 september 2005

TV-recension: "Prison Break"

Prison Break
USA, Måndagar FOX 21.00

Lincoln Scofield skall avrättas om 60 dagar - dömd för mordet på vicepresidentens bror - men han insisterar på att han är oskyldig. Hans bror Michael, som förgäves försökt få honom frikänd, tar till en något drastisk metod för att få honom fri: Michael begår själv ett brott för att hamna i samma fängelse som sin bror…och med sig i huvudet (och på kroppen) har han en minutiöst planerad plan för en rymning. Men det finns endel hinder på vägen, som tillexempel sura fängelsevakter, en misstänksam sjuksyster, en cellkamrat som också vill ut till vilket pris som helst – och inte minst maffialedaren John Abruzzi (spelad av Peter Stormare). Utanför fängelset försöker Lincolns son hitta en relation med sin fängslade far och Lincolns före detta flickvän, som är advokat, börjar inse att hennes ex förmodligen är oskyldig och att det ligger en gigantisk konspiration ledd av Secret Service bakom alltihopa.

Förra året startade en mängd nya serier på TV i USA som fängslade mig ögonblickligen; Desperate Housewives hade mig innan vinjetten, Lost tog andan ur en med sin flygkrasch, och CSI:NY var ett snyggare och mörkare alternativ till sina storebröder. I år har det också startat en hel hög med nya serier (har nog aldrig sett så många) – men ingen av dem har fått mig att längta efter nästa avsnitt så fort eftertexterna rullat så som de jag nämnde innan gjorde…tills nu. För finalen av Prison Breaks pilotavsnitt är verkligen precis så lysande som det ska vara - man bara måste se nästa avsnitt – och lite så fortsätter det i de första fyra avsnitten som jag sett hittills.
Även om man vid en djupare analys såklart skulle inse att handlingen är smått otrolig och omöjlig, så är det riktigt bra och påkostad tv-dramatik som knappast blir sämre av en så snygg snubbe som Wentworth Miller i huvudrollen som Michael.
Var lite rädd innan jag började kolla på Prison Break – främst av två anledningar: Givetvis måste man dra paralleller till HBO’s mästerverk OZ när man pratar fängelseserier och jag hade svårt att tänka mig att något kunde mäta sig mot denna fräcka, överraskande, snuskiga och grymma lågbudgetpärla - och i sanningens namn så gör väl inte Prison Break det heller...det är ju trots allt en serie på Fox och inte HBO (så man kan ju inte räkna med några obscena duschscener) - men Prison Break klarar sig genom att hänga upp sin story kring Michaels häftiga plan och på advokaten Veronicas kamp utanför fängelset, istället för att bara skildra det brutala fängelselivet. Dessutom har ju våld aldrig varit något problem att visa på amerikanska tv-kanaler, så den biten är i stort sett intakt från OZ… Den andra anledningen till min skepsis var Peter Stormare. Visst, han är svensk och det är ju lite skoj…men maken till typecastad skådespelare får man leta efter…alltid, alltid samma överspelade weirdo i alla filmer! Här fungerar det dock över förväntan och Stormare lyckas till och med få sin gangsterboss en bit utanför de vanliga klichéerna (om sedan det är hans eller manusförfattarnas förtjänst kan man ju diskutera).
Så trots ett världsrekord i förutsägbara karaktärer; den godmodige fängelsedirektören (spelad av Stacy Keach!) som tror på rehabilitering istället för straff, den elake korrumperade fångvakten, fängelsebutchen med sin lilla fjolla i släptåg, den svarta gängledaren, den förvirrade sonen, tjejen som hellre ställer in sitt bröllop än slutar nysta i sin ex-pojkväns fall etc etc, så fungerar alltså det här långt över förväntan för mig.
Höstens must-see-tv hittills!
Utan tvekan.

Betyg: 9 TV-pirater av 10 möjliga
.


Prison Break på epguides.com
Prison Break på imdb

Inga kommentarer: