28 september 2005

TV-recension: "Lost - 2.01 Man of Science, Man of Faith"

Detta hände i slutet av förra säsongen:
Vi såg en massa tillbakablicks-klipp från hur det såg ut när alla gick ombord på planet.
Jin, Sawyer, Michael & Walt gav sig av på flotten, men blev överraskade av pirater som sprängde den, tog Walt tillfånga och sköt Sawyer. Danielle försökte stjäla Aaron (Clairs nyfödde son). Efter diverse missöden med dynamit lyckades Locke spränga den mystiska luckan (trots att Hurley försökte stoppa honom när han upptäckt sin otursförföljda sifferkombination på den).
Under den dolde sig ett mörkt hål med en söndrig stege…

Handling i premiäravsnittet:
Det börjar med att vi ser en man vakna, lyssna på Mama Cass, injicera något i sin arm. Han befinner sig i ett fönsterlöst rum – och efter ett tag exploderar något i ett angränsande rum. Vi inser att den här mannen är någonstans djupt nere under den mystiska luckan…
…luckan som alltså öppnas av Kate, Locke, Hurley och Jack – som dock bestämmer sig för att låta den vara och återvända till lägret där resterande delen av gänget väntar nervösa för att "de andra" ska komma.
Shannon lyckas tappa bort Walts hund och då hon och Sayid letar efter den ser hon en genomblöt Walt i skogen ropandes på Walt…han försvinner dock innan någon annan ser honom och innan Shannon förstår vad han säger.
Locke och Kate bestämmer sig slutligen för att återvända till luckan och Kate börjar klättra ned, men repet går sönder och hon faller handlöst ned i mörkret.
Vi får i hela avsnittet dessutom i tillbakablickar se hur Jack träffade sin fru. Hur hon var på väg att bli förlamad efter en bilolycka, men hur Jack räddade henne som genom ett mirakel på operationsbordet. I ett mystiskt klipp ser vi också Jack möta en man som (liksom Jack) löper trappa upp och trappa ned i en stor stadion, och som berättar för Jack att man måste vara optimist, tro på mirakel, samt att mannen tänker resa jorden runt.
I nutid bestämmer sig Jack för att se hur det går för Kate & Locke vid luckan. När han inser att de ramlat i ger han sig ned i den och finner Locke under pistolhot av mannen som vaknade i början – samme man som Jack träffat på stadion.

Recension:
Jag får erkänna att jag var ganska trött på Lost någonstans i mitten/andra halvan av första säsongen. Alla tillbakablickar (som jag i och för sig oftast tycker är ganska kul) gjorde att handlingen i nutid i serien gick i snigelfart och dessutom blev det bara mer och mer mystifikationer a’ la’ X-files, utan att något kom till skott…
Lyckligtvis är den känslan helt bortblåst i säsong tvås första avsnitt!
Istället andas serien nyvunnet självförtroende, öppnar helt genialt (kanske bäst hittills) med den mystiske mannen som man först efter ett tag förstår är nere under jord…och planterar samtidigt en helt ny karaktär på ett naturligt (nåja) sätt.
Ett annat genidrag är att helt fokusera på "en halvan" av cliffhangern och helt strunta i personerna på flotten (man kan misstänka det blir mera av dem i program två). Det gör att man kan utveckla detta "luck-spåret" mera och ändå behålla massa spänning från första säsongens sista avsnitt ett tag till.
Mycket snyggt och jag är fast på nytt igen.

Betyg: 8 TV-pirater av 10 möjliga
.

Inga kommentarer: