04 juli 2005

Filmrecension: "Världarnas Krig"


Världarnas Krig
Steven Spielberg, USA

Ray Ferrier är en frånskild hamnarbetare i New Jersey som motvilligt förbereder sig på en helg med sina två barn som han har taskig kontakt med. Vad han (och ingen annan) vet är att marsianer i miljontals år bevakat oss och väntat på att ta över jorden och nu är tiden kommen. Plötsligt dyker gigantiska Tripods upp ur jorden och börjar effektivt förinta hela mänskligheten. Rays enda utväg är att fly handlöst för sitt liv tillsammans med sina barn, och målet blir Boston där barnens mor ska befinna sig.

Spielberg förenar allvaret, intensiteten och paniken från "Saving Private Ryan" med askmoln, förintelse och hopplösheten från Schindler's List", blandar med Jurassic Park-jakt och effekter och lägger till en dos Minority Report.
Ut kommer bland det bästa han gjort på flera år - mycket på grund av att han inte kompromissar utan flitigt spelar på amerikanarnas rädsla efter 9/11, kombinerat med budskapet om att all ockupation är av ondo och kan aldrig bestå. Tempot är enastående och filmen tappar bara fart under något enstaka tillfälle (som en lite för lång scen i en källare med en överspelad Tim Robbins) - annars är det fullt ös från att den första Tripoden kliver upp ur jorden.
Han får dessutom Tom Cruise att vara riktigt bra (man tänker inte bara "Tom Cruise") och Dakota Fanning att vara alldeles lysande (och faktiskt verka vara den ålder hon är) trots att de mest får springa om kring och vara skräckslagna hela filmen......men här finns också plats för några riktigt starka scener, bla en med en hel flod full av lik och några klastrofobiska panikscener. Fast visst...även solen har sina fläckar och här finns de i form av några små logiska luckor (alla tekniska apparater är utslagna utom EN kamera?) och *spoilervarning* ett extremt smörigt slut (även om vi slipper flaggor den här gången).
Men okej, jag kan motvilligt köpa ett sådant slut om nu både filmen och boken måste gå att sälja och jag får åtminstone ett logiskt handlingsförlopp in till sista bildrutan...och det är väl mer än vad man kan säga om de flesta amerikanska blockbusters nu för tiden?

Betyg: 7 Tripods av 10 möjliga
.

Inga kommentarer: