03 juli 2005

Filmrecension: "Sin City"


Sin City
Robert Rodriguez & Frank Miller, USA

Filmatisering av tre av Frank Millers seriealbum om den fiktiva staden Sin City. I första historien försöker detektiven Hartigan att skydda den lilla flickan Nancy från en elak (gul) pedofil, i den andra ska ex-fången Marv försöka rentvå sig själv sedan han vaknat upp bredvid den döda horan Goldie (som han dessutom är lätt besatt av) och i den sista historien försöker Dwight skydda Gail och hennes "Old Town Girls" från följderna av att av misstag ha dödat den våldsamme polisen Jackie Boy och hans män.

En teknikuppvisning ut i fingerspetsarna. Så här likt ett seriealbum har nog aldrig en film på bio varit tidigare och vissa bildlösningar är så vackra att man bara häpnar...
...synd bara att det inte finns tillräckligt med substans att backa upp de vackra bilderna med då...
Visst, det skall erkännas att jag alltid haft svårt för hårdkokta deckare och film noir...och här är det drivet så till sin spets att det nästan blir parodiskt...men bara nästan...och det kanske är synd att det aldrig blir det...iallafall för mig.
För visst, jag förstår att Miller är gud för många och att det i serieform säkert är fantastiskt och konst och hur bra som helst...men när serievåld överförs till film totalt utan (exempelvis Tarantinos) ironi blir det hela lite otäckt. Männen är coola och känslokalla, kvinnorna är våpiga och barbröstade - och över alltihopa ligger en ständigt monoton berättarröst som för handligen framåt i åtminstone en historia för mycket och en halvtimma för länge.
Då hjälper det inte att halva Hollywood är med, väldigt originellt eller att det är oklanderligt utfört...för mig blir det bara en ganska tjatig våldsuppvisning i svartvitt.

Betyg: 3 serie-smockor av 10 möjliga
.

Inga kommentarer: