29 december 2011

Oswald Awards 2011 - ÅRETS MUSIKPRISER

[ÅRETS BÄSTA LÅTAR]

Jag gör det här lite annorlunda i år. Ingen rangordning (olika låtar är ju årets bästa vid olika tillfällen), ingen skillnad på svenska och utländska, några med video, några med en förklaring, några utan. Inget försök att göra något statement, inget försök att visa upp en polerad bild av min musiksmak eller en bild av årets hits som inte är sann. Detta är helt enkelt ett knippe låtar (närmare bestämt 70 stycken) i bokstavsordning som för mig personligen alltid kommer symbolisera 2011.

Alive – Adrian Lux feat. The Good Natured
All Fired Up – The Saturdays

America – Le Kid
Min och mina vänners tre sekunder i rampljuset (inspelat under en suverän Valborgsmässoafton) är bara en av anledningarna till att ha med en av le Kids bästa låtar på den här listan. En annan är att de ju dessutom gjorde årets bästa svenska skiva.



Americano – Lady Gaga
Beat of My Drum – Nicola Roberts
Blinded by the Dark – The Pusher
Boom Boom Boom – Firefox AK

Born This Way – Lady Gaga
Kan man göra en årslista 2011 utan att ha med den här videon/den här låten? Jag tror inte det.



Breaking Out - Florence + The Machine
Call My Name – Tove Styrke

Call Your Girlfriend – Robyn
Robyn var ju väldigt mycket 2010, och nog gick den här låten som varmast för mig då. MEN. Videon, ett mästerverk och en av årets bästa, kom i år.



Criminal – Britney Spears
Dance with Me Tonight – Olly Murs
Doncamatic - Gorillaz
Don't Go Breaking My Heart - Agnes
Doubt – Amanda Mair
E.T – Katy Perry
Everybody Dance – Gravitonas feat. Roma Kenga

Everything's Fine – 047 – Lisa Pedersen
047s skiva Elva var full av bitpop, men bland alla datorljud skimrade tre pärlor med adderad sång…och allra klarast skimrade denna.



Faster – The Saturdays

Fear and Loathing – Marina and the Diamonds
Förra årets stora Oswald Awards-favorit släppte två låtar I år – och båda hamnade på den här listan. Radioactive var party, men det här var bäst.



Few and Far Between - Woman E
Glad You Came – The Wanted
Grenade – Bruno Mars

Hello – Martin Solveig feat. Dragonette
Om Prozack var en låt så är jag övertygad om att det skulle låta såhär. Älskar. Släppt 2010 förvisso, men det var 2011 den tog fart (och som jag upptäckte den).



Heart Skip a Beat – Olly Murs feat. Rizzle Kicks
Fantastiskt år för sköna Olly, mede två listettor och stor succé som programledare i Xtra Factor. Den här låten är det absolut bästa han gjort, och då gillar jag ändå det mesta han gör. Inklusive tar på sig för tajta brallor.



Heaven – Emelie Sandé
Suveräna Emelie, som tidigare skrivit låtar till Leona Lewis, Cher Lloyd och Susan Boyle, är tjejen ni ska hålla ögonen på 2012. Det här underbara Massive Attack-syskonet var utan tvenan en av 2011 års största överaskningar och bästa låtar.



Here I Go Again - Laleh
Higher – Taio Cruz feat. Kylie Minogue

House – Patrick Wolf
Hans konsert på Debaser var suverän (även om den inte slog den på Way Out west för några år sedan) och det här var den snygagste videon från vad som borde vara hans bästa skiva någonsin. Härligt livsbejakand, snygg homopop.



Hush Hush (Calhill Full On Remix Edir) – Alexis Jordan
Här Inne Hos Mig – Albert Gromer
I Wanna Go – Britney Spears
Jag Har Dig Nu – Peter Jöback

Jealousy – Will Young
Parallellt med Adels Somebody Like You förmodligen årets bästa låt om trasig kärlek.



Karma Karma – Same Difference feat. Alcazar
Let You Go – 047 feat. Tomas Halberstad
Lightning – The Wanted
Lucky Star - Gravitonas

Lucky Day – Nicola Roberts
Fantastiskt år för fina Nicola. Beat of My Drum var härligt innovativ med sin Diplo-produktion, men det är den här poppärlan som får äran att vara med video på den här listan.



Magic – The Sound of Arrows
Årets bästa video. Utan konkurrens. Och en alldeles briljant, ny mix av en av deras första låtar som fick verka som ledsagare till en av årets bästa skivor. Briljans.



Midnight City – M83
Helt enkelt för att den är så fantastisk.



My Crown – The Storm
The Saturdays - My Heart Takes Over
Nights Like This – Icona Pop

Notorious – The Saturdays
Den snyggaste videon med tjejerna som fått med flest låtar på årets Bästa Låtar-lista.



Ode to the Bouncer – Studio Killer
Fantastiskt underskattad klubblåt som borde legat på varenda lista under 2011.



One and Only – Adele
Over the Moon – Cher Lloyd
Papi – Jennifer Lopez
Pop Song - Hafdis

Popular - Eric Saade
Favoritlåtarna som tävlade i MF/ESC har som vanligt sin egna kategori längre ner, men Popular får såklart vara med här också. En av årets största hits med Sveriges mest säljande skivartist 2011 som dessutom får stå som symbol för Düsseldorfveckan som på så många sätt symboliserar 2011 för mig.



Radioactive – Marina and the Diamonds

Rolling in the Deep - Adele
Jag skrev I början att jag inte rangordnar låtarna i år, men OM jag skulle gjort det har jag svårt att se att någon annan låt än denna skulle ha varit etta. Ingen var större 2011 än Adele och ingen hit med henne var större än Rolling in the Deep.



Rumour has it - Adele

Sadness is a Blessing – Lykke Li
Majestätisk.



Save the World – Swedish House Mafia
Set Fire to the Rain (Moto Blanco Mix) - Adele

Somebody That I Used To Know – Gotye feat. Kimbra
I D¨sseldorf träffade jag geert. Han kom från Belgien, var besatt av ESC – och hade den mest makalösa indiepopmusiksmak jag träffat på hos en person. Resten av året försedde han mig med en tsunami av bra låtar från världens alla hörn, och det här var pärlan. Ens tor hit I stora delar av Europa (men inte i Sverige) som även dök upp i amerikanska storserier.



Someone Like You - Adele
Knappast oväntat att de enda med två videos i den här sammanställningen är Adele. Det här var låten alla älskade och som spred sig viralt innan det ens fanns tanke på video eller singelstatus – och nog är det en av de vackraste ballader om brusten kärlek man hört? Glöm dock inte bort att fantastiska One and Only på skivan är minst lika bra.



Shake It Out - Florence + The Machine
Sober - Loreen
Stay Away – Erik Hassle
Swagger Jagger – Cher Lloyd
Sweat – David Guetta feat. Snoop Dog
Titanium – David Guetta feat. Sia
The City – Patrick Wolf
The Moment I Met You - Vincent
Together – Patrick Wolf
Välkommen In – Veronica Maggio

Watch the World Go By – Johan Agebjörn ft. Lake Heartbeat & Le Prix
Jag vet inte vilka de är eller vart jag fick låten ifrån, men låten är en av de mest spelade i mina iPhonelurar i år i alla fall. Och därför gjuten här.



We are Young – Fun. Feat. Janelle Monáe
We Found Love – Rihanna & Calvin Harris
With your Love – Cher Lloyd
You Don't Want to Dance with Me – Monarchy feat. Britt Love
Ängeln i Rummet - Laleh



[ÅRETS SKIVA]


1. Adele - 21
Ett lite trött och säkert val kan man kanske tycka, men det här är inte århundrades bäst säljande skiva för inget. Jag föll inte för Adele förrän en bit in på 2011 när jag såg henne hos Graham Norton - jag fick av någon anledning för mig att hon var ännu en Duffy, och inget kunde intressera mig mindre - och blev helt tagen av hennes sköna personligt. Jag köpte skivan, och blev såklart, precis som halva världen med mig först knockad av Rolling in the Deep och Someone Like You, men sedemera allt mer besatt av Rumor has It och underskattade One and Only...och dessutom är ju Moto Blanco Remixen av Set Fire to the Rain årets bästa remix. Ett lätt val.

2. Nicola Roberts - Cinderella's Eyes
Jag kan inte säga att jag hade stenkoll på Nicola i Girls Aloud (jag hade ingen koll på nån av dem mer än Nadine (pga Popstars Irland) innan Cheryl hamnade i X-Factor) men med den här skivan seglade hon lätt förbi de andra fyra i popstar greatness. Innovativt, personligt, kommersiellt (eller mera konkret Beat of My Drum, sticks + stones, Lucky Day) - tre ledord som jag alltid faller för när det kommer till popmusik och som alla finns välrepresenterade här. Ska skivor räknas bland årets bästa ska de ha väldigt få låtar som känns onödiga eller som du kunnat vara utan. Det här precis en sådan skiva.

3. Patrick Wolf - Lupercalia
Min första riktiga Wolff-kick kom som bekant när jag såg honom live för några år sedan på Way Out West. Efter det har jag lyssnat ganska mycket på hans skivor, speciellt den förra, men om det var något som stoppade mig ifrån att till 100% ta honom till mig så var det hans eviga vemod. Missförstå mig inte nu, den bästa musiken är den bitterljuva, den som skaver och inte bara är glädje - men jag behöver lite, lite optimism för att helt ta mig an en skiva. Och det fick jag med Lupercalia. En förälskelseskiva späckad med kärleksförklaringar till livet, pojkvännen och staden är årets tredje bästa skiva!

4. Cher Lloyd - Sticks & Stones Konstant bespottad i hemlandet släppte förra årets klarast lysande solostjärna i X-Factor ett album som kändes mer 2011 än det mesta annat: RedOne, Max Martin, Busta Rhymes, rap, mördarrefränger, retrovibbar. Du fick annars allt var för sig - men hos Cher fick du allt på en gång.

5. The Saturdays - On Your Radar
De fyra första skivorna på listan var ganska självklara, men sedan var det väldigt öppet. Skivorna här efter hade alla en hög bra singlar, men också låtar jag fortfarande inte skulle känna igen om någon så hotade mig med kniv. Att det tillslut blev The Saturdays här beror på dels på min tjejgruppsfetish såklart (sorgligt undernärd i år) men också på tre fantastiska singlar och en av årets bästa låtar som aldrig blev singel (ja, Faster jag snackar om dig!).


Närmast: Lady Gaga - Born This Way

Nästan: Monarchy – Around the Sun, Britney Spears - Femme Fatale, Olly Murs - In Case You Didn't Know, Will Young - Echoes, Florrie - Experiments, , White Lies - Ritual

[ÅRETS SVENSKA SKIVA]


1. Le Kid - Oh Alright
Kanske inte så självklart som det kan verka - de flesta av de här låtarna lyssnade jag ju redan sönder 2009/2010 - men samtidigt så går det förmodligen inte att göra en popskiva som blir mera jag än så här. Från retrosoundet i min personliga favorit Kiss Me till elektron i Bigger Than Jesus, från gladexplosionen Oh My God till vemodet i Escape. Mitt liv har blivit så mycket roligare sen Le Kid dök upp i det, och jag väntar med spänning på hur de kommer låta 2012.

2. The Sound of Arrows – Voyage
Årets absolut snyggaste video fick låten Magic från den här minst lika snygga skivan. Sprängfylld med Vangeliskt drömska åttiotalsslingor uppfyllde den alla de högt ställda förväntningar jag haft på de här grabbarna sedan jag först hörde dem, och den öppnande fyrklövern av låtar är kanske årets starkaste skivöppning. Etta på listan vilket annat år som helst.

3. September – Love CPR
Efter att ha hört den här skivan under 2011s första skälvande dagar förutspådde jag att då brännheta September skulle äga det här året. Nu blev det väl inte riktigt så... Mycket på grund av en övertro på Mikrofonkåt som singel utomlands (och en ofattbart trist uppförlare - vad hände med Heat Rising) även utan Så Mycket Bättre, och en överhuvudtaget svag uppföljning av genombrottet på hemmaplan. Nåväl. Det gör inte den här skivan sämre ur ett Kylie-pop-perspektiv.

4. Erik Hassle – Mariefred Sessions
Bortslarvade Erik fick ny kraft och nytt liv i och med den här förtjusande sexspårs-EPn skriven av några av grabbarna i Kent. Tyvärr blev den minst lika underskattad som Eriks debut häromåret, men här får i alla fall en välförtjänt fjärdeplats bland årets svenska skivor.

5. Satan i Gatan – Veronica Maggio
Det här blev ju som bekant Veronica Maggios år istället. Tillsammans med Christian Walz hittade hon ett sound för sin skilsmässoplatta från Oskar Lindros som föll nästan varenda svensk på läppen. Sommaren bubblade av Jag Kommer och Välkommen In och mot slutet av året haglade Grammisnomineringarna över henne. Rättvist. För det är en väldigt bra platta, även om man kan känna att man överdoserat Veronica 2011.

Närmast: Best of Victorious Weekends – Victorious

Nästan:Vanbot - Vanbot, Ulrik Munther - Ulrik Munther


[ÅRETS MF/ESC-LÅTAR]


Äsch, det går inte att rangordna de här låtarna. Jag vet att jag brukar, men i år när det dels för första gången är låtar jag själv plockat ut i ett juryrum, dels blandat med Eurovisionlåtar från mitt första riktiga ESC på plats i en hel vecka (en av de bästa veckorna i mitt liv), och dels mixat med den vanliga svårigheten att få ha upplevt låtarna/artisterna/tävlingen på plats under MF är det fanimej omöjligt. Här kommer tio favoriter. I bokstavsordning. Alla etta vid olika tidpunkter.

Dance Alone - Love Generation
Vi fick mycket skit från en massa sura låtskrivare jag och min schlagerbloggande kollega för att vi älskade den här låten i Malmö...och tyvärr fick de ju rätt. Svenska folket förstod den inte, och plockade bort ännu ett självklart finalbidrag från årets tävling. Skandal såklart. Men på den här listan var tjejerna självklara.



In the Club - Danny
I juryrummet trodde jag folk skulle uppfatta det här för coolt och för enformigt för att det skulle bli den megasuccé det sedan blev i finalen. Snacka om att jag underskattade Dannys popularitet - och hans förmåga att göra ett av de snyggaste nummer som någonsin gjorts i Melodifestivalen. Det här kan jag se hur många gånger som helst.



Lipstick - Jedward
Självklart spelade min X-Factor-besatthet in i det här - och det faktum att vi faktiskt fick träffa Jedward och med egna ögon se att de är precis sådär på riktigt också - men faktum är att det här är (med ESC-mått mätt) en riktigt bra poplåt, ett oerhört snyggt nummer och ett Nobelpris i hur man döljer två svaga sångare.



My Heart is Refusing Me - Loreen
Jag ska absolut inte ges beröm för att den var med i årets MF, men det är ändå en av de låtar jag är absolut stoltast för att vi plockade upp i juryrummet 2010. Ett exempel på hur en låt jag först inte förstår alls kan bli något alldeles magiskt med rätt artist och nummer.



Oh My God - Le Kid
Jag blir precis lika glad av den här låten nu som första gången jag hörde den, något som borde vara en omöjlighet, eftersom jag förmodligen är den person som spelat den flest gånger i hela världen vid det här laget... Och kolla på det där scenframträdandet igen! Legenadriskt.



Popular - Eric Saade
Jag hojtade faktiskt "Eurovisionvinnare" i det där juryrummet på SVT 2010 - och eftersom den vann sin delfinal i ESC, och gav oss den bästa placeringen (och ESC-veckan) på år och dar, fick jag väl i alla fall lite rätt? Ett fenomen byggt av Erics utstrålning, Kempes hitkänsla och Boströms fantastiska produktion. 2011 hade sett väldigt annorlunda ut för mig utan den här låten.



Que Me Quiten Lo Bailao - Lucía Pérez
En av mina nya vänner för året har lärt mig att man aldrig ska skmmas för musiken man gillar, och därmed behövs inte uttrycket "guilty pleasure". Hm. Självklart har han rätt, men den här låten älskar jag ju inte för att den är bra... Jag älskar den ju bara för den där fåniga tuttskaksdansen som vi så ogenerat dansade varje kväll i tio dagar i Düsseldorf. Och för Romarvagnen i mitten. Och för att den är årets guilty pleasure!



Rockefeller Street - Getter Jaani
Min kompis Pär, som har mycket bättre koll på de lokala ESC-uttagningarna än undertecknad, var den första som visade mig Estländarnas quirky Getty och hennes lustigt sammansatta lilla popdänga - och jag föll direkt. Nästan sönderspelad under april.



Something in Your Eyes - Jenny Silver
Såklart ett minne från deltävlingen i Luleå och Andra Chansen - men ännu mera från den där magiska HBTQ-festivalen när vi dansade sönder oss till den med fröken Silver i egen hög person, för otaliga gånger på Pridevagnen och för alltid i sällskap med Ronny Larsson.



Try Again - Dilba
"Min låt" sedan juryrummet i september 2010. Inte så att det bara var min förtjänst att den kom med - långt ifrån - men den låt jag älskade mest från första stund den där galna väggen av skönt tryck drar igång. En besvikelse i tävlingen, dock.



Nära:Kati Wolf - What About My Dreams, Dino Merlin - Love in Rewind

Nästan: Ell & Nikki - Running Scared, Sebastian - No One Else Could, A Friend in London - New Tomorrow, Sanna Nielsen - I'm in Love, Sara Lumholdt - Enemy, Anna Rossinelli - In Love for a While, Stella Mwangi - Haba Haba


[ÅRETS DUETT/SAMARBETE]

1. Hello - Martin Solveig feat. Dragonettes
2. We are Young - Fun. feat Janelle Monae

3. Karma Karma - Same Difference feat. Alcazar
4. Heart Skips a Beat - Olly Murs feat. Rizzle Kicks
5. Everything's Fine - 047 feat Lisa Pedersen
6. Everybody Dance - Gravitonas feat. Roma Kenga
7. Let You Go - 047 feat Tomas Hallberstad
8. Watch the World Go By - Le Prix, Johan Agebjörn, Lake Heartbeat
9. Sweat - Snoop Dogg vs David Guetta
10. S&M - Rihanna feat Britney Spears

Nära: Move Like Jagger - Maroon 5 feat. Christina Aguilera, Read All About It - Professor Green feat Emelie Sandé, Keep it to Yourself - 047 feat Gustaf Spetz, You Don't Want to Dance with Me - Monarchy feat. Brit Love

Nästan: Eld & Vatten - Lustans Lakejer feat Jenny Silver, Alive - Adrian Lux feat The Good Natured, With Ur Love - Cher Lloyd feat. Mike Posner, Running Scared - Ell&Nikki, Feel 4 You - Dream Beats feat Alcazar, I'm so Happy - Salem al Fakir & Josefin Bornebusch, Never Will Be Mine - Rye Rye feat. Robyn

[ÅRETS REMIX]

1. Set Fire to the Rain (Moto Blanco Remix) – Adele
2. Everybody Dance (Roma Kenga Radio Edit) – Gravitonas
3. Hush Hush (Cahill Full On Remix Edit) – Alexis Jordan
4. Colour of a Man (Pet Shop Boys Organic mix) - The Hidden Cameras
5. I didn’t see it coming (Richard X Remix) – Belle & Sebastian


Nära: We are the Drums (Fear of the Tigers Remix) – Le Kid


Nästan: Huddinge (Le Kid Version) – Orup, Sunday (Bassflow Remix) - Hurts, America (Les Adultes Bonbon Remix) – LeKid

[ÅRETS SCENHÄNDELSE]


1. Kylie Aphrodite Tour i O2 London
2. Kent i Lisebergshallen
3. Prince på Way Out West
4. Patrick Wolf på Debaser
5. Sarah Dawn Finers Winterland Tour

Nästan: The Tallest Man on Earth och Noah and the Wahle på Way Out West, Coldplay i Slottsskogen

2 kommentarer:

nillonf sa...

Jag är väldigt glad att den längsta mannen nästan kom med i din lista :-)

nillonf sa...

Jag är väldigt glad att den längsta mannen nästan kom med i din lista :-)