03 januari 2011

Läget Just Nu - Vecka 1101
Nyårsafton 2010
Ny

Fantastisk mat fördelat på åtta (ÅTTA!) rätter – tre förrätter, två huvudrätter, tre efterrätter, bildbevis på allting hittar ni HÄR – med väl (ut)valda drycker till varje i kombination med den årliga nyårsquizen och ett galet trevligt sällskap är verkligen receptet på hur man firar nyårsafton på bästa sätt. I år var verkligen inget undantag. Stort tack till alla inblandade, och jag hoppas vi kör precis likadant om ett år igen?
Här är hela menyn:

- Anisrimmad torsk med syrad fänkålssallad
- Oxsvansconsommé med smörstekta kantareller på algknäcke och parmesanflarn
- Enbärskryddad ölgravad hjortrulle med rotfruktscreme
- Bakad hälleflundra med musselbeurre blanc och dillpotatisstomp
- Lågtempererat rådjur med tryffelsås, potatiskaka och grön ärtpuré
- Ice Queen - Bakelse på hallon- och blåbärsglass
- Chokladgateau med rominkokta russin och klementincurd
- Syrlig fruktsallad med champagnegelé

"Hänga med R" Ny
Schlagerprofilerna har övet inför den stundande säsongen (som sparkas igång med en gigantisk quiz om någon vecka och introducerandet av en ny adress för bloggen) och det ser väldigt, väldigt bra ut om man ska se till hur trevligt, roligt och mysigt vi hade det under nyår.
"Black Swan" – Film av Ny
Det handlar om konstnärsskap vs galenskap och teknisk briljans vs naturbegåvning, men mest handlar det om en lysande Natalie Portman som det gör ont i hela kroppen att se på, när hon skildrar en balettdansös som drivs allt längre in i förvirring och galenskap i sin jakt på att porträttera den svarta svanen i baletten Svansjön. Snyggt regisserat, effektivt berättat och stundtals mera äckel och kroppsvätskor än i den värsta skräckfilm är det här en av årets första och bästa filmer. Ett måste.
"Downton Abbey" – TV-serie från ITV 2v
2010 års sista TV-besatthet blev med några återstående avsnitt också årets första. Jag längtar redan till andra säsongen i höst.
"Come Fly with Me" – Ny serie av Little Britain-duon Ny
Precis som med Little Britain så är det oftast karaktärerna och sminkningarna/kostymerna som är det mest geniala när Matt Lucas och David Walliams gör TV ihop…själva sketcherna är det lite si och så med och poängerna sitter inte alltid klockrent. Det är dock fortfarande ljusår från det fiasko som i SVT kallas Hipp Hipp, och ramhandlingen för den nya serien – alla figurerna har på något sätt att göra med en flygplats, och formen är den numera så vanliga fejkdokumentärens – är fräsch, tacksam och igenkänningsfaktorn är hög för alla som försökt ta sig utanför Sverige sedan 9-11s säkerhetsökning och lågprisbolagens inträde i vår vardag. Jag lär se vartenda avsnitt."CityVille" – Zyngaspel 2v
Om någon tyckte jag var besatt av farmVille så skulle de förmodligen skratta om de såg mig nu. CityVille har nästan tagit över min vardag, och när jobbet (och schlagern) drar igång på allvar och varje minut är uppbokad, lär jag förmodligen få ta till någon form av avvänjning för att komma ur det här… men än så länge har jag svinskoj! Ingen annan som är lika besatt och behöver vänner?
Semlor Ny
Nej, det är ingen idé att ni som tror att man bara får äta vissa saker på vissa dagar börjar gnälla, för jag äter saker jag tycker är gott så fort jag kan och tycker jag får rent kalorimässigt, och nu är semlorna här och då ska de ätas! Fast Sunes saffranssemlor kan ni undvika. De var skitäcklga. Deras original däremot… Galet gott!
"Andreas wokade köttfärs" Ny
Som om det inte vore nog att jag åt nio rätter av min vän kockens mat på nyårsafton, så återvände vi såklart på söndagen för ännu mera kulinariska höjdpunkter. Mums.
Champagne Ny
Måste bara nämnas så här i nyårstider. Man dricker det alldeles, alldeles för sällan.
Oswald Awards 2010 Ny
Allvarligt? Visst var de alldeles lysande?

"Shrek Forever After" – Film av Mike Mitchell
Å ena sidan är fjärde delen om det gröna träskmonstret ljusår bättre än trean. Bara en sådan sak att här finns en fungerande historia som startar i första rutan med att Rumpelstiltskin i en tillbakablick misslyckas med att ta över kungariket från Fionas föräldrar eftersom Shrek räddar henne ur sitt torn och slutar i sista efter att samme elaking lurat Shrejk att förhandla bort sin födelse mot en dag utan barn och vuxenmåsten för att sedan ha tagit över hela kungariket tills Shrek – såklart – löser allting och allt blir bra, utan en massa meningslösa utfyllnadsscener däremellan. Å andra sidan är fjärde delen ljusår från att ha den spänst och fräschör som första delen hade, ni vet då Dreamworks ännu kändes som om de skulle kunna hota Pixar på det animerade området. Nu ska det alltså vara över lovas det. Lika bra det.

"Never Let Me Go" – Film av Mark Romanek

Jag läste någonstans att det här är en film som man antingen älskar eller hatar, och jag är väldigt klar över vart på den skalan jag hamnar. Usch! Jag har inget emot långsamma filmer, men om det händer absolut ingenting i en film under två timmar så ger jag upp tillslut. Här är det meningen att man ska engagera sig när tre annars väldigt duktiga unga skådespelare, Carey Mulligan, Andrew Garfield & Keira Knightley, växer upp tillsammans, blir lite triangelkära och får veta att de är kloner som är födda bara för att offra alla sina organ och sedan dö – men hela den dramatik som jag faktiskt känner finns i den där meningen när jag skriver den är som bortblåst när Mark Romanek (mest känd för Robin Williams-rullen One Hour Photo och otalet musikvideos som Madonnas Rain och Michael Jacksons Scream) klär allting i Hem till Gården-kostym och drar ned tempot så lågt att en en människa med makut migrän skulle skrika att det behöver gå lite fortare och flimra lite mer. Trist på så rara ärtor och en så snygg trailer.
"Hipp Hipp" – Säsong 3
Det var svagt redan under säsong två, men om första avsnittet på något sätt är riktmärke för hur hela säsong treav den tidigare så roliga sketchserien kommer att se ut, så har jag en het kandidat till 2011 års Årets Besvikelse redan nu…
"She has nothing on (but the radio)" – Ny singel med Roxette
Det är inte bara det att låten är helt omöjlig och blandar stilar från höger och vänster utan att för den sakens skull någonsin hitta något som känns den här sidan 2000… Nope. Det värsta är väl att Roxette efter Maries sjukdom mer och mer bara är ett soloprojekt för Per Gessle med ett klatschigare namn i utlandet på etiketten. Trist. Hör själva.Ungefär så just nu.

4 kommentarer:

Anonym sa...

jag tyckte hip hip var roligt även denna säsongen...=) du som blivit gammal sedan dom andra säsongerna.

Niklas sa...

Jag är helt beroende av CityVille och i stort behov av grannar!

FF sa...

Hipp hipp har ju fastnat i något som var roligt för tio år sedan. Några av karaktärerna håller ännu men manuset känns ju lika daterat som om Galenskaparna skulle slänga ihop en fortsättning på Macken...

Catenacci sa...

Hipp Hipp suger. Har alltid gjort. Kommer alltid att göra. Sorry, men så är det.

I övrigt; thanka a bunch!
Jag kommer snart o spricka om fu fortsätter att överösa mig med så mycket beröm...
But I do love it.
Och jag är glad över att du gillar min mat.
Räkna med fler experiment under 2011.
=D