12 oktober 2010

Filmrecension: The Kids are All Right

The Kids are All Right
Lisa Cholodenko, 2010

Japp, barnen är verkligen okej i den här sköna indiefilmen om en regnbågsfamilj där tonårsbarnen till sina mammors förvåning letar upp sin biologiska far via spermabanken de en gång anlitade. Dels framstår de (trots att de liksom filmens övriga karaktärer känns väldigt mänskliga och komplexa) som de mest trygga och stabila av filmens fem huvudkaraktärer, då de vuxnas underliggande osäkerhet och problem erupterar vid adderantet av en "pappa" i familjen, och dels spelas de alldeles lysande av Josh Hutcherson och Mia Wasikowska (senast Burtons Alice).
Med det sagt så är både Annette Bening och Julianne Moore lysande i huvudrollerna (Oscarsnomineringarna känns välö nästan självklara, men frågan är väl vem som i så fall vinner) och Mark Ruffalo ger sin hetrosexuelle trädgårdsslacker så mycket hjärta att det är svårt att inte sympatisera med honom och hans nyväckta längtan efter en familj, hur klantigt han än beter sig.
Det finns mycket att tycka om med den här filmen; det rappa tempot, oförutsägbarheten i den trots allt smått förutsägbara historien, att karaktärerna får ha en hel hög med problem (likt Nics hobby-alkoholism) som får vara probelm utan att behöva blomma ut i katastrof eller få en enkel lösning, mänskligheten i alla de händelser som sker, att sexualiteten för de här kvinnorna får ta plats och vara komplex istället för stereotyp och mausets tro på att det kvittar hur en familj ser ut för den kommer ändå ha en hög med problem som är lika svåra att lösa och ta sig igenom oavsett.
En både mysig och småjobbig "festivalfilmsupplevelse" som ni borde försöka se innan den förmodligen rätt snart plockas ned från biograferna. Regissören och manusförfattaren Lisa Cholodenko lär vara ett namn att hålla koll på i framtiden.

2 kommentarer:

Frk H sa...

Väl sammanfattat! En annan sak jag uppskattade var att karaktärerna inte förskönades utan framställdes som folk ser ut. Tonåringar som gängliga och osminkade med stripigt hår. Vuxna som svettiga och rufsiga i myskläder (förutom Yaya DaCostas vackra karaktär :-)). Befriande.

Oswald sa...

Väldigt sant!
...och fatta att jag skrev en hel recension utan att nämna att en av birollerna spelades av Yaya som kom tvåa i tredje omgången av America's Next top Model! :D