09 januari 2010

Filmrecension: Precious

Precious
Lee Daniels, USA

Precious, den prisade filmen som i hemlandet har det något otympliga namnet "Precious: Based on the Novel Push by Sapphire", är historien om en överviktig, kraftig sextonårig tjej i åttiotalets Harlem, utsatt för övergrepp både av sin pappa och mamma, som tvingas byta skola då hon blir gravid med sitt andra barn och på så sätt får en liten, liten strimma ljus i en övrigt becksvart tillvaro. Det kanske kan tyckas som en historia du sett på film åtskilliga gånger innan, men frågan är om det någonsin gjorts så här brutalt, välspelat eller – faktiskt – oförutsägbart.
Man förstår nämligen ganska snabbt att det här inte är någon vanlig Hollywood-historia (filmen "hittades" på 2009 års Sundancefestival där den vann hela tjottaballongen och hade producerats av regissörens eget bolag och kom sedan upp på biograferna med hjälp av bland annat Oprah) med sin brutala socialrealism och rent filmiskt så älskar jag sättet på vilket de skildrar hur Precious stänger av/tankar flyger iväg så fort något hemskt händer eller så fort någon pratar om saker hon inte förstår. Det stora med filmen är dock dess skådespelare.
Fyndet Gabourey 'Gabby' Sidibe (som aldrig skådespelat innan) är lysande som den extremt introverta Precious, och Mariah Carey är (kanske inte enastående men väldigt) bra som en kvinna från socialen i en liten biroll. De får båda dock se sig bli uttrumfade totalt av komikern/talkshowvärden Mo'Nique som är alldeles briljant som Precious minst sagt skadade själ till morsa. Otroligt starkt, otäckt och sorgligt och hon är värd varenda kritikerpris, Golden Globe och Oscarsstatyett som kommer kastas i hennes väg (för tro mig – det kommer det göras).
Inget man glatt mumsar i sig popcorn till direkt, men samtidigt tillräckligt fyllt av hopp i det mörkaste mörker för att man ändå ska lämna salongen med en varm och glad känsla i kroppen. Dessutom är det svårt att motstå en söt treåring med Down Syndrom som helt brutalt är döpt till Mongo...och så får ni veta vad Lenny Kravitz gör nu för tiden (tips, Mariah visar sig inte vara den enda sångaren som med rätt regissör har talang för skådespel).

1 kommentar:

Finn sa...

Såg en skitkul intervju med Lee Daniels när han låg i en säng och typ skrek. http://www.cinema.se/cinematv?id=115