06 januari 2010

Filmrecension: Brothers

Brothers
Jim Sheridan, USA

Jag ska säga direkt att Susanne Biers film Bröder från 2005 som det här är en remake på är en av mina absoluta favoritfilmer från 00-talet. Jag hade en oerhört stark filmupplevelse när jag första gången såg den här historien om den skötsamme killen som försvinner i Afghanistan, och om hur hans strulige bror mer och mer ersätter honom hos den familj han lämnat kvar, och kanske är det därför som Jim Sheridans amerikanska variant inte drabbar mig alls lika hårt.
Det är fortfarande en intressant historia, stämningen i filmen är helrätt (väldigt mycket åt Brokeback Mountain-hållet) och skådespelarna i trinageldramat (Maguire, Gyllenhaal och Portman) sköter sig bra med ett extra utropstecken för Maguire. Samtidigt känns det lite för polerat och möjligen lite för distansierat (Danmark är på så många sätt närmare än USA) för att kännas lika på riktigt som i Biers original.
Helt klart en sevärd film och en stark historia (och en sedvanligt snygg Gyllenhaal som jag bara vill ta med mig hem) men jag rekommenderar fortfarande originalet före.


Inga kommentarer: