15 juni 2009

Läget Just Nu - Vecka 0925
"True Blood Säsong 1" – TV-serie i efterhand Ny
Jag hatade piloten. Verkligen avskydde. Funderade över vad Alan Ball fått för sig. Sedan föll först en av mina bästa vänner som en fura – och sedan en enad amerikansk kritikerkår – för samma pilot och jag kände jag behövde ge serien en ny chans. Lösningen blev att se två avsnitt på en flygtur till London i höstas – men inte ens då var jag helt övertygad, även om jag insåg att den här blandningen av mycket (väldigt mycket) sex, avklädda män och blodtörstiga vampyrer borde vara nästintill perfekt TV för mig. Och nu. Nu är jag äntligen fast! Efter att ha ägnat hela veckan åt serien (inför säsongsstarten av tvåan igår i USA) så kan jag säga att jag också förstått serien med den jobbiga dialekten och dödligt snygga vinjetten. Har givetvis varit tvungen att kolla in vad som kan komma att hända framöver på wikipedia och nu är jag superladdad för säsong två med Rachel Evan Wood som Louisianas vampyrdrottning.
Stockholmshelg med R Ny
Jag tror vi hann med det mesta: Scene It, Sex and the City, hemlagad pizza, floder av rosévin, Top Model, dansa på scenen på Paradise, sushi och en sjukt trevlig spelkväll med Felix och Märta. R är verkligen värsta reklampelaren för att åka till Stockholm ofta även om man flyttar till Göteborg och utan konkurrens det jag kommer sakna mest med huvudstaden.
"Tragedy" – Albumspår med Malena Ernman Ny
Jag skrev ju redan allt om den här fantastiska dramadiscon i fredagens recension (som ni kan läsa här) men det här är alltså en låt som är så bögig att den skulle få ett hånglande Village People invirdade i varsin regnbågsflagga på en Melodifestival-scen att se straighta ut om man ställde den bredbvid. Det ekar av mycket Army of Lovers, men även Alcazars Wonderland och obskyra saker som Tommy Seebachs Disco Tango, men i slutänden är det omistligen 100% Fredrik Kempe...producerat av Hansson & Co...med en prata av Alexander Bard. Näst för over the top även för mig, men det ska bli spännande att höra albumet om det går i samma spår. Bäst? När Malena plötsligt börjar bryta på ryska med djupaste basröst.
The Sims 3 – PC-spelfenomen Ny
Snacka om att det varit perfekt dataspelsväder sedan jag skaffade det här suveräna tidsfördrivet... Tur. För nu känns det helt rätt att längta hem för att slå på datorn och ge sig i kast med livet hos Oswald the Sim (istället för Oswlad IRL). Sim-Oswald är ihop med en biffig militär som han träffade på gymmet, men han ligger även med det manliga hembiträdet och hånglar dessutom gärna upp brevbäraren. Hm. Ändå är det inte 100% säkert vilken Oswald som har roligast de här kvällarna vid datorn...
Brunch på Sirap Ny
Jag har bott fem minuter från stället i 3,5 år – men bara varit där tre gånger totalt. Mest för att det inte är Egg&Milk även om det försöker... Men att käka söndagsbrunch där med Torpeden och hans polare var galet trevligt och det är hur synd som helst att jag inte upptäckte den traditionen lite tidigare. Kanske lite mycket sockerkalorier för att egentligen fungera med den nuvarande dieten, men va fan... Har man fått komplimangen(?): "Wow, du har blivit så smal att du ser AIDS-sjuk ut!" under helgen är man värd några pannkakor.
"Get It Right" – Elektropop med Y.A.S Ny
Mirwais verkar veta vad han gör när han plockar in arabiska sångare och influeras av mellanöstern i sitt nya projekt. Jag kan helt enkelt inte sluta lyssna på den här sköna danselektron (och jag var aldrig mycket för hans Madonna-plattor) där jag får Midi, Maxi & Efti-vibbar av de engelska partierna. Och det är alltid, alltid något bra.
"Mercy, Mercy" – Video med Le Kid Ny
En av min iPods mest sönderspelade låtar har fått en jättesöt, supersomrig video där mitt nya favoritband presenterar sig för första gången tillsammans med en kurvig baddräktsbalett, en förvirrad kille med tuba och några hysteriska buggdansare (och några väldigt laidback Felix & Märta i bakgrunden som när de inte fejkspelar instrument mest dricker champagne, pillar sig i håret eller ser allmänt coola ut). Hur bra kan det bli? Popjustice högg direkt, och själv fick jag en grym nytändning på låten bara för jag älskar så att se på videon. Vi tar den igen! Man kan inte se den för mycket..."Zum-Zum" - Mobilspel 2v
Jag blir så arg när jag förlorar att jag är på gränsen att kasta mobilen i golvet flera gånger om dagen (någonstans här kan svaret på varför min C905a går sönder hela tiden – inte minst den knappen man skjuter färgglada kulor med) och egentligen gör nog det här spelet mera skada med all stress det genererar än vad det gör nytta som tidsfördriv. Men va fan. Kul är det!
"Bulletproof" – Singel med La Roux Ny
Jag gillade In for the Kill (låten som låg tvåa hur länge som helst i UK, men som aldrig tog steget till förstaplatsen) medan många störde sig en hel del på Elly Jacksons röst och inte klarade av den låten alls. Det problemet är i så fall (nästan) helt borta här, för Bulletproof är enklare, rakare och helt enkelt en större hit än sin föregångare. Snygg elektropop som låter väldigt, väldigt 2009, gjuten på midsommarskivan – och den här gången missar de nog inte förstaplatsen i Storbritannien.
Min korianderkyckling med ärtpesto Ny
Åt riktigt god vietnamesisk mat med kollegorna på restaurang Nem Nem Quan på Söder i veckan (klassisk asiatisk genomotrevlig service, plastdukskänsla och riktigt god mat) men frågan är om inte min egenpåhittade, egenfixade, lågkalorianrättning med stekt korianderkyckling, squash och lagom tjock (och vitlökssmakande) ärtpesto med stora vita bönor är ännu godare? Ibland kan jag komma på mig själv på jobblunchen med att tycka att det nästan är för god mat för att ätas i ett sådant trist lunchrum.
"Weeds Säsong 5"
Jag har ett väldiigt lustigt förhållande till Jenji Kohans lilla komedimästerverk om den knarklangande morsan i förorten. Stundtals är det så briljant skrivet att jag blir helt lycklig (och jag blir bara så sjukt trött när bekanta som inte sett en minut avfärdar den som "drogglorifierande", yeah right) och framförallt Elizabeth Perkins och Justin Kirk kan fortfarande få mig att jubla med sin briljanta tajming. Samtidigt är det samma sak varje år; det börjar briljant, men efter halva säsongen tappar de greppet och jag intresset – och let's face it: Mary-Louis Parkers Nancy var alldeles för långt nere i skiten i slutet på säsong 4 för att de tidigare så perfekta syrligheterna och de feministiska undertonerna skulle kännas av alls. Första avsnittet av säsong 5 imponerar inte om man ser till att den trenden ska brytas och jag är bara försiktigt optimistisk på att serien ska nå sina forna höjder 100% varje avsnitt. Efter 28 minuter gillade jag bäst bitarna med kidnappade Celia som ingen ville lösa ut, Hunter Parrish (som blir snyggare och snyggare för varje säsong) och så den fantastiska flashmobben på slutet när det blev musikal av alltihopa och ett litet, litet hopp tändes i Nancys ögon. Mera sådant! Då lovar jag följa hela serien fullt ut den här säsongen.
Inga fönster i lägenheten
Alla som följt mig på twitter eller har mig addad på Facebook vet hur jag lidit och tjatat om det här hela veckan – men det är faktiskt en ren mardröm att inte någonsin ha värme, privatliv eller tystnad på det ställe man kallar hemma. Plågan i att inte ha några fönster får verkligen en att fundera på hur bra man har det i sin i-landstillvaro, men det gör inte saken varke roligare eller lättare. Jag har bott i en lägenhet där de sprängde bort trapphuset för en hiss, i en där de byggde en balkong och i en där grannen under blev vansinnig när man hade TVn på efter 22.00 (och alla under mina 3,5 år i Stockholm) – men att inte ha några fönster har varit bland det värsta.
"Diva" – Låt med Beyonce
Själva kärnan av modern musik som spelas massa på radio – och som jag inte förstår alls och innerligt avskyr mer och mer för varje ton jag hör.
Junivädret i Stockholm 2009
Samma temperatur som i norrland. Lika mycket regn som under hela förra hösten (ungefär). Vantar och mössa på morgonpromenaderna (och t.o.m vantar i sängen, pga av fönstersituationen) och raggsockor i skorna. Nästa vecka är det vintersolstånd och sedan går vi mot mörkare tider! Hurra!!
iTunes listning av nya låtar
Då och då – som de senaste två veckorna – så flippar iTunes utmärkta lisning av allt nytt de släpper varje vecka ut helt och istället ser man bara omslaget på typ tjugostycken helt okända, odefinierade singlar från låtkyrkogårdens bakersta, lerigaste hörn. Och ingenstans kan man vända sig för att klaga. Skärpning Apple!
Flytta hem om 3,5 veckor efter 3,5 år
Jag försöker att förtränga det så gott som det går. Trots att jag flyttpackat hela helgen.

Ungefär så just nu.

3 kommentarer:

Susanne sa...

Du vet om att Norrland är halva Sverige va? Och att vi vid den här tiden har samma temperaturer eller varmare även uppe i Norrbotten.

Anonym sa...

Precis. Skellefteå (...eller var det Umeå?) har fan Sverige temperatursrekord för i år hittills. Norrland är nya Kreta!

Oswald sa...

Okej, heja Norrland.
Förstod inte att det var så känsligt.

Nästa gång lovar jag att speca fjällkedja.

Ha så fint på Kreta!
Här är mera Sydpolen.
Och inte södra Polen (ifall det är någon därifrån som läser detta för där är säkert också varmare) utan det där med pingvinerna.