12 juni 2009

Music Friday! Låtrecension: Tragedy

Låtrecension: Tragedy – Albumspår med Malena Ernman

Jag har haft förmånen att under största möjliga sekretess (helt lagligt och med tillåtelse från upphovsmannen himself) få höra en av låtarna på Malena Ernmans kommande album. Den heter Tragedy, och de inblandade har buzzat om den i månader, och jag tänkte jag skulle kolla upp med mig själv i lite olika åldrar vad jag egentligen tycker om den...

"Here comes the tragedy
the sound of agony
"

Oswald 6 år:
Usch, det här är ju inte Fablernas Värld, Trazan & Banarne eller fem Myror! Stäng av! Tanten skriker! Var är min bruna plyschoverall?

Oswald 16 år:
Det här är världens bästa låt. Musik kan inte vara bättre än så här! Nästan lika bra som Crucified eller Supernatural. Men konstigt att La Camilla börjat sjunga så fantastiskt och att det är Alexander Bard som pratar i sticket (som bara e såååå bra – bäst i låten, typ) och inte Jean-Pierre? Skumt. Men verkligen Army of Lovers när det är som bäst. Väntar som fan på den snygga videon. Hoppas det blir mycket stora tuttar, marscherande och så där snygga utsmetade färger med coolt ljus som bara de brukar göra... Måste lyssna igen. Det här bara måste vara världens bästa låt - inget kommer toppa detta någonsin. Så sjukt bra! Synd bara att jag missade slutet på låten för att Kaj Kindwall började prata...

Oswald 26 år:
(Officiellt) Usch, det här är ju inte Kent, Oasis eller något annat brittiskt popband som är hyllat av Per Bjurman direkt från Pet Sounds eller Storstad.
(Inofficiellt/på fyllan) Det här är så sjukt bra. Påminner om Army of Lovers! Borde sätta på de gamla vinylskivorna någon dag. Man vill bara marschera genom studentkorridoren med en flagga. Varför är det bara trista irländska ballader i ESC numera – det här är ju sådan musik man skulle vilja ha där med nån galen diva med vind i håret som kastar av sig luvan i sticket. Måste kolla på Skivhugget om de har en hel CD med det här när jag köper Suedes nya.

"People tell me they like me to smile,
bring joy and relief for a while,
when all the music starts,
they love the sound of tragedy!
"

Oswald 36 år:
För någon som är uppfödd på musik av (alt. som låter som det gjorts av) Alexander Bard/Anders Hansson/Fredrik Kempe så är det ju fantastiskt att få allting amn gillar i samma låt...och det här ÄR verkligen extra allt. Det här är en låt som är så bögig att den skulle få ett hånglande Village People invirdade i varsin regnbågsflagga på en Melodifestival-scen att se straighta ut om man ställde den bredbvid. Det ekar av mycket Army of Lovers, men även Alcazars Wonderland och obskyra saker som Tommy Seebachs Disco Tango, men i slutänden är det omistligen 100% Fredrik Kempe.

Lite oväntat kanske så sjunger inte Malena så mycket opera (förutom sluttonen och en liten skalövning i sticket bakom Alexander Bards underbara La Camilla/Marina-prata) men hon har en klart bättre och djupare popröst här än i La Voix-verserna (jag älskar att hon helt plötsligt kastar in värsta öststatsengelskan i slutet mot låten – helt hysteriskt).
Det här är musik som inte görs längre och som förmodligen är bland det värsta som existerar för vissa (hörde jag 'Larssons Loska' komma vinande) – men som alltså befinner sig i samma land som Army of Lovers - eller varför inte Nuša Derendas Energy för den schlagerskadade – regerade för några decennier sedan och som hos en hel mängd bögar slår an en överdrivet dramatisk, hysterisk och oftast bortglömd dramadisco-nerv som resulterar i en explosion av omotiverad lycka inifrån och ut som är svårförklarad men som bara inte går att motstå.

Den här låten sägs inte vara absolut tongivande för Malenas kommande album – som jag ska bli en av de absolut första att få höra och recensera på måndag...recension i julinumret av QX – men den skruvar absolut upp mina förväntningar på max för att det äntligen, äntligen kommer komma en skiva från en artist som slagit igenom i MF som faktiskt låter precis så som de fans som röstat fram artisten önskat och hoppats på.

"People tell me they like me to smile,
bring joy and relief for a while,
deep inside your heart you want the tragedy!
"

Egentligen så tycker nog dagens Oswald att det här är mest roligt och party (jag börjar bli gammal och torr) - fast det är samtidigt väldigt, väldigt rätt väg att gå för Malena och en låt jag kommer lyssna en hel massa på och bli riktigt glad av (och som jag hoppas på att få dansa till vid tillfälle). Och ja: Jag kommer förmodligen leka musikvideo till den när ingen ser eller när jag glömmer av att folk ser...

Betyget är förstås ett snittbetyg från alla mina fyra åldrar.

3 kommentarer:

Ronny sa...

Sååå roligt! Jag hatar att du inte bara får göra sånt här. Du är ju Jesus för mig i musikskribentsammanhang (och andra popkultursammanhang...eller ja, kanske inte birollstjejer i tv/film:)

Zacke sa...

Fy fan vilken bra recension. Nu blir man ju inte lite nyfiken... Särskilt som min musiksmak verkar vara en spegelbild av din, fast tvärt om då alltså, eller ja, samma alltså. Om du förstår vad jag menar. Vet inte om jag fattade det där själv riktigt... :-)

Anonym sa...

"leka musikvideo till"

helt underbart!

Du skriver så larsson rodnar och nunstedt svimmar

F6