04 maj 2009

Läget Just Nu - Vecka 0919
Champagnefest hos Tomas Ny
En fullständigt briljant födelsedags-festidé kläcktes av den gode Tomas. Istället för att köpa presenter plocka alla med en flaska Champagne (eller två) och stoppar dem i deras gigantiska vinkyl. Sedan är det bara att plocka fram flaska efter flaska och se till att det blir en sjukt trevlig kväll av alltsammans – och med så mycket dyra droppar är det svårt att misslyckas. Lägg till en småljummen väderlek perfekt för balkonghäng, fnissande åt nya porrbloggar (ni måste bara kolla in den här husdjur-i-hemma-porr-bloggen), en massa bra musik och dessutom ett avslut på Gossip för undertecknad där han stötte på en ganska udda mix med människor, och ni förstår säkert vilken toppen första maj jag hade.
"Never the Bride" – Bok av Paul Magrs Ny
Jag har inte ens kommit halvvägs i den här mysgoth-historien om hur Frankensteins brud driver ett BnB och lever ett hemligt, tillbakadraget liv någonstans vid den brittiska kusten – samtidigt som hon löser det allt mer skruvade sciencefiction-fallet efter det andra tillsammans med sin granne och väninna – och det är kanske inte direkt stor litteratur… Men Paul Magrs och hans Brenda har i alla fall lockat ur mig ur min totala läs-koma som jag haft ett bra tag nu och fått mig att bära med mig en bok överallt istället för att spela massa mobilspel eller kolla realityprogram på TV, och bara det är mer än tillräckligt för att få med boken på den här listan. Och så är det ju såklart en riktigt skön idé och kalasmysigt skrivet också.
Sommarväder Ny
Att kunna vakna och morgonpromenera i bara t-shirt och sedan komma hem och sätta sig i en solstol i trädgården och läsa en bok i några timmar – i april! - det är helt fantastiskt. Att kunna sitta ute och dricka vin fast klockan är tio, att folk ser skumt på en när man kommer med Stockholmståget och har jacka när man anländer vid niotiden, och att för första gången i år får den där känslan av att vatten gör ont eftersom man bränt sig på delar man glömt smörja in med solskyddsfaktor...det är underbart.
"Rachel Getting Married" – Film av Jonathan Demme Ny
Alldeles för mycket musik av alla möjliga sorters flummiga sorter för att det här ska kvala in som en riktigt stark filmupplevelse i min bok, men en snygg liten film med starka rollprestationer från Anne Hathaway (den missbrukande systern som bär på en mörk familjehemlighet och som får permission lagom till sin systers bröllop) och Rosemarie DeWitt (den blivande bruden som pendlar mellan syskonkärlek och fullständigt hat till den uppmärksamhets-törstande och självbekräftnings-sökande systern) som är väl värd några timmar framför hemmabiosystemet. Tre frasiga popcorn.
"Stimorol's Chocolate goes Mint goes Fusion" - Tuggummi Ny
Jag har sedan en tid varit lite småbesatt av Stimorols fusion-tuggummin (ni vet de där svindyra små askarna med ganska tjocka tuggummin) och speciellt då de där som smakar vanilj. Hur goda är de inte? Även äpple och jordgubbsvarianterna har fungerat – trots att jag vanligen är helt avståndstagande till fruktsmaker på tuggummi. Men nu har jag hittat ytterligare en favorit i nya choklad/mint-varianten. hur gott som helst! Kolla upp.
"Daniel" – Singel med Bat for Lashes Ny
Fullständigt oemotståndlig och vemodig Tori Amos-pop som jag bara inte kan sluta att lyssna på. Snygg video också!
"Robinson 2009" – TV-program på TV4 Åt
Christian kan ha varit den töntigaste och fegaste Robinson-deltagaren i historien (att först pakta i veckor och sen bara ge upp när man misslyckats är bara så otroligt fjantigt) och utröstningarna kan sedan pakten sprack vara det mest förutsägbara man sett sedan EMD gick till final i Melodifestivalen (hur TV4 än försöker klippa till dem) – men samtidigt så måste jag erkänna att jag längtar till det här programmet varje vecka; 90’s style.
Yoghurt med färska hallon och färsk passionsfrukt Ny
Bara så sjukt gott att starta dagen med på helgerna när man kan lyxa lite, lite extra. Som vanligt är det Kålltorps Frukt & Grönt som ligger bakom. Faktiskt en av anledningarna till att man behöver åka hem till lägenheten i Göteborg så ofta som möjligt.
"Bristande Bevis" – Film av Gregory Hoblit Ny
En sådan där dussinthriller du hittar i "en för 59 två för hundra"-stället på alla Maxi Stormarknad med Anthony Hopkins och Ryan Gosling regisserade av snubben bakom Primal Fear och åtskilliga Lagens Änglar-avsnitt. Inte mycket mer än en sen kväll på Tv3, men som det fungerar det här rättegångsdramat om en iskall mördare (Hopkins) som har ihjäl sin vänstrande fru på ett så smart sätt att inte ens ett erkännande kan få honom fälld av den allt mer desperata åklagaren (Gosling) alldeles utmärkt. En snygg twist på slutet, en Hopkins som lyckas vara creepy på rutin och en Gosling som gör det han alltid gör blir tillsammans en perfekt B-film för slöa helgdagar.
Kaloriräkning med Viktklubben 2v
Valborgshelgen var en katastrof vad gäller alkoholintag kontra kaloriräkning, men annars fungerar den här applikationen alldeles förträffligt i mitt arbete mot att komma i mina kläder i storlek small igen.
Twitter 4v
Fungerar alldeles utmärkt nu i eurovisiontider när man inte själv är på plats i Moskva; så fort en ny video från ett rep dyker upp på YouTube så finns det – såklart – på Twitter.

"X-men Origins: Wolverine" – Film av Gavin Hood
Det här är egentligen en helt okej actionfilm som levererar exakt det den ska göra. Vi får bakgrunden till Hugh Jackmans paradroll Wolverine och får följa honom från ungdomsåren och världskrigen via strider med ett gäng grabbar i ett hemligt (och småskumt) elitförband till den slutgiltiga förvandlingen till oförstörbar mutant och några timmar innan första X-menfilmen börjar. I grunden finns en historia om syskonrivalitet vs blodsband (och frågan är om inte Liev Schreibers Sabretooth är filmens bästa karaktär – ljusår coolare än samma figur i första X-men-filmen) och om hämd för olycklig kärlek – men mest är det nonstop råaction. Ibland bra – ibland dålig. Här i ligger också lite av filmens svaghet. All den charm och dubbeltydlighet som fanns i Singers två första filmer är nämligen helt borta här, handlingen är egentligen tunnare än soppa i Somalia och de två kvinnliga karaktärer som syns på vissa affischer är med kanske en tiondel av filmtiden...tillsammans. Dessutom gör man ett generalfel och super bort snygga Ryan Reynolds i rollen som Deadpool/Weapon XI. Hur kan man ha honom på alla affischer och så visa honom så lite? Skandal! Som sommarens första stora popcornaction är det godkänt...som en film i samma serie som Singers två första filmer är det det inte. Två och ett halvt popcorn blir det från mig.
Americas Next Top Model
Nänä. Don't give me that "Visste du inte det förrän nu" crap! Jag har inget emot en cheezy guilty pleasure med blåsta brudar, utan kan tycka att Tyras "smile with your eyes"-långkörare varit ett skönt inslag i min TV-vardag ett ganska bra tag. Tills nu. För efter att de senaste tre-fyra säsongerna insett att så fort brudarna drar utomlands (typ då det är sex kvar eller så) så är det redan bestämt vem som ska vinna – och plötsligt sätts alla regler ur spel! Nä, jag vet att vi snackar jury och TV här och inte idrott – men faktum är ju att alla realitys har sina egna uppsatta regler. Fysisk styrka + hitta mat = bra i Robinson och "Don't make it too costumy!" i Project Runway. Till exempel. Sådana regler har även ANTM – men så fort beslutet om vem som ska vinna är taget (och vilken "typ" av tjej det blir vet man oftast från start – den här säsongen var det gjutet att en svart tjej stod på tur) så försvinner dessa så den blivande vinnaren ska framstå som supermodell. Och det är så sjukt tröttsamt och gör serien fullständigt omöjlig att se på utan att konstant störa sig – och vill jag se sådan TV kan jag lika gärna se 2½ Men.
Skrämselpropaganda
Aldrig har väl en sjukdom med så låg dödlighet fått så otroligt mycket uppmärksamhet som svininfluensan. Hur kommer världen reagera den dagen då det kommer en riktigt farlig och smittsam sjukdom? Finns det ens löpsedlar så det räcker?
Chalmerscortégèn 2009
Det finns inget värre än när gamla stötar som gjorde något liknande själv för typ sexton år sedan gnäller om att det var bättre förr…men i det här fallet så är det så. Cortegen har såklart alltid varit VM i studentikositet (och jag hatar studentikosa grejer sedan att ha vältrat mig i dem i sex år under nittiotalet) men numera är det inte barnsligheterna eller de låga skämtnivåerna som stör (eller att Cortegeprogrammet blir mindre och mindre prisvärt för varje år) utan den totala bristen på engagemang, bra idéer, genomtänkt utförande och…tja…relevans. Visst; soliga veckor ger sämre vagna pga mycket öl – men det här året var faktiskt under all kritik. Och de där sextitalsvagnarna? Var det nån form av jubileumsgrej? Och hur kom det fram i så fall?

Ungefär så just nu.

Inga kommentarer: