11 april 2009

Kvällens TV-tips: Suddenly Last Winter

Jag fick ju ur mig sällsynt lite filmrecensioner under årets filmfestival i Göteborg, men en av de filmer jag både recenserade och tyckte väldigt mycket om hette Suddenly Last Winter och sänds på SVT ikväll!

Det är verkligen påskens TV-måste för alla homos och en ganska intressant dokumentär för alla andra också. Så här skrev jag då:

Suddenly, Last Winter
Gustav Hofer & Luca Ragazzi, Italien

Det här är en filmupplevelse som blir något alldeles extra av flera olika anledningar; dels är det en dokumentär gjord av ett italienskt (smått bedårande) bögpar som belyser den ganska så otäcka stämningen mot homosexuella i ett Italien som fortfarande är djupt beroende av både den katolska kyrkan och (lite oväntat) sorgen över Romarikets fall. I Italien handlar det verkligen inte om att bögar ska få gifta sig - utan om att de ska ha någon form av partnerskapsrättigheter överhuvudtaget... Det vill säga att få ärva någon du levt hela ditt liv med eller ha rättighet att ha denne som din närmaste anhörig vid sjukdom och så vidare. Saker vi numera tar för givet här i Sverige och de flesta andra europeiska västländer. Men inte i Italien. Där river lagförslaget upp en storm av otcäka känslor från folk som inte ens vet vad den innebär (och hoppar rätt på "om homos får gifta sig kommer snart någon gifta sig med en häst"-argumentet) och ger upphov till oändliga diskussioner i olika utskott (som ironiskt nog pågår så länge att Berlusconi hinner komma tillbaka innan Prodi-regeringen får igenom något konkret).Det är en otäck film på det sättet och den gör mig faktiskt fysiskt illamående stundtals över allt hat som bara rinner ur vad som verkar vara ett oändligt antal italienare på gatan.
Samtidigt är det också en riktig positiv kick filmskaparmässigt. Grabbarna har i stort sett gjort filmen för noll kronor hemma i sitt kök (det som var absolut dyrast med hela filmen var att de ville ha en låt av Anna Ternheim till eftertexterna) men ändå känns den aldrig amatörmässig. Snarare får jag en grym filmskaparlust av att se dem förklara den föreslaga homo-lagen med hjälp av Barbapapa, Disney och Tintin-figurer eller (otroligt modigt) fråga ut demonstrerande högerradikaler i demonstrationståg...och främst blir jag glad av att se när de själva lyser igenom, när man ser deras vardagsliv som par krascha med viljan att göra en bra film. Helt grymt, och jag har en förhoppning om att filmen på något sätt når ut till bögar och flator i Sverige så man får en liten tankeställare om hur förhållandevis bra vi har det, hur vi kunde ha haft det och vad det egentligen är vi behöver ha.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tyckte dem var riktigt härliga det italienska paret fast så har jag en liten förkärlek till italienska (sydeuropeiska) män/ killar.. // Jonas

Anonym sa...

Förresten vad heter den låten med Ternheim??? // Jonas

Anonym sa...

Förresten vad heter den låten med Ternheim??? // Jonas

Oswald sa...

Jag tror den heter "I'll Follow You Tonight".

Anonym sa...

Tack! // Jonas