22 januari 2009

Batman and Sweden is out! The Reader is in!

Oscarsnomineringarna är här - och självklart hade jag en hel del fel när jag tippade igår. Här är några kommentarer.

Sverige lyckades inte bli en av de fem som nominerades till Bästa Icke-Engelskspråkiga film, trots att vi var en av de nio som var möjliga. Trist. Å andra sidan är topp nio väldigt bra också.

Trots att den israeliska Waltz with Bashir nominerades i just den klassen istället, så fick den inte vara med och slåss om att bli Bästa Animerade film (trots att den är just animerad) utan den äran gick bla till Kung-Fu Panda istället...

De amerikanska filmfansen lär rasa just nu, och själv rasar jag över att jag rycktes med i deras hype; The Dark Knight blev inte nominerad till Bästa Film (och tyvärr inte heller Bästa Regi) – de platserna togs över av The Reader.

Just The Reader var förmodligen nomineringarnas största överraskning. Inte bara för de två toppnomineringarna, utan också för att Kate Winslet, som marknadsförts i klassen Bästa Biroll för den insatsen (och som alltså nyss fick en Golden Globe för just att ha spelat biroll i den filmen), blev nominerad i Bästa Huvudroll-kategorin här istället och inte alls för Revolutionary Road...

...en film som roligt nog fick en nominering för utmärkta Michael Shannon istället. Kanske den roll man minns absolut bäst efter att ha sett Revolutionary Road. Bra jobbat! och välförtjänt. Det betyder dock att Slumdog blev helt utan skådespelarnomineringar.

Doubt/Tvivel fick fyra nomineringar för skådespelarinsatserna – men är inte en film med årets bästa regi. Snacka om självgående stjärnor!

Sally Hawkins som vunnit ungefär alla kritikerpris för sin roll i Happy Go Lucky blev snuvad på konfekten till förmån för Melissa Leo i Stockholms Filmfestivals vinnarfilm Frozen River.

På tal om filmfestivaler så må Benjamin Button vara den enda av de Bästa Film-nominerade som just nu går på bio, men alla de andra utom The Reader har premiär på Göteborg International Film Festival som startar i morgon!

Brangelina blev nominerade båda två. What a happy family moment! Undra hur snygga de kommer vara på röda mattan?

Ingen regi-Oscar för Batman-Nolan alltså, men Stephen Daldry som regisserat The Reader fick sin tredje nominering – på tre filmer! Billy Elliott och The Hours gav nämligen båda honom en nominering.

Bara tre låtar nominerades för Bästa Sång – och två av dem var från Slumdog Millionaires underbara soundtrack! (jag tänkte inte nämna något om vinnare nu, men självklart borde Jai Ho vinna). Den tredje låten kom från Wall*E (= ingen Bruce Springsteen och sadly no Regina Spektor).

Danny Elfman nominerades för musiken i Milk. Kul! Han är alltid min favoritkompositör...trots att jag hoppas på Slumdog-vinst här också.

Slutligen; The Curious Case of Benjamin Button fick tretton nomineringar - flest av alla filmer, en från rekordet (14st) och med chans på att slå all time high-rekordet på 11st. Näst flest fick Slumdog Millionaire med tio.

Ni hittar alla nomineringarna HÄR.

1 kommentar:

Erik Ståhlberg sa...

Jag brukar se till att se så många av filmerna som möjligt innan galan går av stapeln, och jag ser verkligen fram emot mycket filmer det här året eftersom Benjamin Button är den enda filmen jag sett innan galan som är nominerad till de tyngsta kategorierna.
Verkar som min och din blogg går stick i stäv med varandra vad det gäller ämnen och sådär, by the way!
Kul att hitta en själsfrände i bloggosfären :P