21 januari 2009

Oscars 2009: Gissa nomineringarna

I morgon klockan halv sex på morgonen amerikansk västkusttid (vilket borde betyda 14.30 här i Sverige, alltså om exakt ett dygn) så meddelas vilka som nominerats till "the 81st Academy Awards", dvs årets Oscars. Självklart spekuleras det vilt (nåja, det har varit ett ganska statiskt år hittills) på internet, och självklart även här i bloggen. Håll till godo.

Bästa Film
The Curious Case of Benjamin Button
The Dark Knight
Frost/Nixon
Milk
Slumdog Millionaire

Jag kan inte påminna mig om något år tidigare då alla verkat vara så överrens om vilka fem filmer som kommer nomineras här. Ett tag var det tveksamt om Batman skulle klara det, men just nu råder det ganska stor enighet om att det kan bli filmen som (på grund av alla nomineringar den kommer att få i de tekniska kategorierna) får chans till flest guldgubbar i år. Utmanare till de fem stora borde vara The Wrestler, Doubt, Wall*E och Revolutionary Road, men frågan är vilken film som då ryker? Möjligen Milk, eftersom både bögar och Sean Penn inte är något Oscarsjuryn direkt älskat tidigare.

Jag har själv sett alla de fem filmerna och ställer mig bara ytterst tveksam till Frost/Nixon. Den är okej, men en filmad pjäs rakt av. The Wrestler och Revolutionary Road är då i mitt tycke långt mycket bättre filmer...för att inte tala om Wall*E, men att hoppas på en animerad film här sedan de fick en egen kategori är nog att hoppas förgäves.

Bästa Regi
Boyle - Slumdog Millionaire
Fincher - Benjamin Button
Howard - Frost/ Nixon
Nolan - Dark Knight
Van Sant - Milk

Jag har sagt det innan och säger det igen; årets regikategori kan bli snudd på en drömuppställning. Har Oscarsjuryn bara mod nog att slänga bort menlöse Ron Howard och istället plocka in Sam Mendes (Revolutionary Road), Darren Aronofsky (The Wrestler) eller Stephen Daldry (The Reader) så skulle det vara en hög med bara hjältar. Tyvärr kommer det nog inte hända om inte något drastiskt händer även i bästa film-kategorin.

Bästa Skådespelare (huvudroll)
Sean Penn – Mik
Micke Rourke – The Wrestler
Frank Langella – Frost/Nixon
Brad Pitt – Benjamin Button
Richard Jenkins – The Visitor
eller Clint Eastwood – Gran Torino

De fyra första namnen känns relativt säkra...eller okej de tre första känns säkra och Brad Pitt verkar inte alls omöjligt. Det svåra är det femte namnet. Jag kör i första hand på Richard Jenkins för att han nominerades till en SAG Award (och Oscarsjuryn består till stor del av skådisar) men jag fegar här och garderar med Clint Eastwood eftersom han är en ultimat Oscarsfavorit som aldrig har vunnit en skådespelar-Oscar. Annars hoppas jag att de tänker på Leonardo DiCaprio som är riktigt bra i Revolutionary Road – eller (ännu hellre) att de inser att Dev Patels roll i Slumdog Millionaire är en huvudroll och kastar in honom här istället.

Bästa Skådespelare (biroll)
Josh Brolin - Milk
Robert Downey Jr - Tropic Thunder
Philip Seymore Hoffman - Doubt
Heath Ledger - The Dark Knight
Dev Patel - Slumdog Millionaire

Det är på något sätt svindlande och sjukt kul att den sämste skådisen i ungdomsserien Skins blev inplockad i en film ingen alls hade några förväntningar på av en ren slump – och nu förväntas bli nominerad till en Oscar! Sjukt nog ligger allt buzz kring Dev Patels huvudroll i Slumdog i birollsklassen eftersom det är där han marknadsförs...but I guess that's Hollywood. Annars är det här Heaths år och att han nomineras här ger förmodligen negativa pengar tillbaka...likaså att han slutligen vinner en Oscar postumt. Faktum är annars att alla fyra grabbarna utom Dev har varit solklara sedan länge, och James Franco och Michael Shannon är nog de enda som möjligen skulle kunna utmana om Patel rättvist hamnar i huvudrollsklassen.

Bästa Skådespelerska (huvudroll)
Anne Hathaway - Rachel Getting Married
Sally Hawkins - Happy-Go-Lucky
Angelina Jolie - Changeling
Kate Winslet - Revolutionary Road
Meryl Streep – Doubt

En långt mycket osäkrare uppställning än motsvarande för herrarna, där bara Streep och Hathaway varit "klara" sedan länge och känns 100% säkra...i alla fall tills Kate Winslet vann två Golden Globes (hennes huvudroll i The Reader marknadsförs som biroll för att inte krocka med rollen i RR). Nu tror de flesta att Oscarsjuryn använder ett ganska öppet år på damsidan till att belöna en aktris man ändå vet någon gång skall få en Oscar och som (om hon får någon nominering i morgon) slår Marlon Brandos rekord i att ha många Oscarsnomineringar vid 32 års ålder. Nåväl. Vinster ska vi prata om en månad. Just nu nöjer jag mig att stoppa in Kate här, och chansa på att superhyllade Sally Hawkins (trots att hon inte fick någon SAG-nominering) och Angelina Jolie (vem kan motstå ett galaklätt OCH dubbelnominerat Brangelina) tar de andra två platserna före Kristin Scott-Thomas, Melissa Leo och Cate Blanchett. Men fan vet. Sally Hawkins har vunnit de flesta kritikerpriser, men verkar vara måttligt populär i Hollywood, så det här kan kanske vara den mest öppna och spännande av skådespelarklasserna...med betoning på kanske...

Bästa Skådespelerska (biroll)
Amy Adams - Doubt
Penelope Cruz - Vicky Christina Barcelona
Viola Davis - Doubt
Kate Winslet - The Reader
Marissa Tomei - The Wrestler

...för det här är (som alltid) en helt omöjlig kategori att gissa. Jo, jag tror Winslet är ganska säker – även om det som sagt egentligen, tydligen är en huvudroll och trots att två olika Oscars-buzzade roller alltid riskerar att göra att människor bara väljer en och så blir man inte nominerad till någon. Penelope Cruz var ju länge favorit till vinsten (nu buzzas det om dubbel-Kate a' la' Golden Globe även i Oscarssammanhang) och borde också vara säker...men sen? Jag går emot mina egna principer och tror Oscarsjuryn har mera kärlek till Marissa Tomei än skådisarna i SAG, och plockar därför bort Benjamin Buttons mamma Taraji P Henson från listan, och även Tilda Swinton som är utmärkt som ensam, rysk diplomatfru i samma film. Kanske skulle jag bytt någon av dem mot Amy Adams, eftersom det kanske inte är så troligt att Doubt får två nomineringar...men jag chansar. Andra aktuella namn? Rosmarie DeWitt, Freida Pinto (om Slumdog verkligen sveper) och Misty Upham.

Det kanske får räcka?
Eller okej...lite till.

I övrigt tror jag Milk, Vicky Cristina Barcelona, The Wrestler, The Visitor och Rachel Getting Married får nomineringar för originalmanus och Benjamin Button, Slumdog, Frost/Nixon, Doubt och The Reader (eller Revolutionary Road) får för manus baserat på förlaga...

...dessutom tänker jag segervisst säga att det är här ni läser först att Sverige återigen kommer nomineras i klassen för bästa icke-engelskspråkiga film, när Jan Troells Maria Larssons Eviga Ögonblick får en nominering tillsammans med filmer från Tyskland, Frankrike, Israel och Kanada...

...och om Clintans Gran Torino (utan att ha synts någonstans annars under hela awards-säsongen) klämmer sig in i alla stora klasser tappar jag allt förtroende för Oscarsjuryn...

...och så kommer Bruce Springsteen nomineras för sin låt i The Wrestler och John Williams kommer förmodligen få sin 46e (!) nominering för musiken till Indiana Jones (like that movie deserved a Oscar nomination) medan jag hoppas de minns Regina Spektors underbara The Call från Narnia-filmen också, och självklart Slumdogs lyckligaste stund: Jaiho!

I morgon vet vi hur fel jag hade...

Inga kommentarer: