10 november 2008

Läget Just Nu - Vecka 0846




"Före-julen smaskens" Ny
Veckan som passerade var ju på många sätt startskottet för julen 2008; glöggpremiär på Systembolaget och full julskyltning i affärerna. Trots att jag är extrem glöggfantast (ni missade väl inte mina tips om årets glöggflipp och glöggflopp i tisdags) så är det förmodligen Apotekarnes Julmust Light som jag häller i mig absolut mest av när höstmörkret blir för kompakt utanför fönstren (snart sätter jag upp min julbelysning på balkongen bara för att lätta upp allt det mörka) och helst då i kombination med Kung Oscars Pepparkakor med ett litet lager Kavli Ädelost med whisky- eller punschsmak på. Mums! Hela grejen med julen är verkligen vägen dit.
"Cristina Vicky Barcelona" – Film av Woody Allen Ny
Med en nästan "Almodovarsk" känsla – men ändå så otroligt mycket Woody Allen – öser den neurotiske regissören ut en kärleksförklaring till Barcelona i ett rasande tempo där alla ligger med alla och ingen är lycklig (utom en gammal spansk poet som ser som sin hämnd på samhället att skriva vackra dikter som han aldrig publicerar). Rekommenderas att stänga ute en kall novemberkväll till, i sällskap med några andra filmintresserade vänner. Läs mera här.
"About You Now" – Singel med Timo Räisänen Ny
Bättre sent än aldrig! Men först en liten varning: Köp inte den här singeln på iTunes – de har nämligen stoppat in helt fel låt under den här rubriken. Vet inte riktigt vad för låt det är man köper istället, men speciellt bra var den inte...i alla fall inte om man förväntar sig den hör fantastiska covern av en av Sugababes bästa singlar. Japp, den fantastiska texten kommer nästan fram ännu tydligare i munnen på Håkan Hellströms gamle bästis, och jag ser verkligen fram emot hela coverplattan med Timo som kommer i om ett litet tag. Och japp, självklart fick jag pengarna tillbaka av iTunes och kunde köpa rätt låt efter några dagar (den finns ju som B-sida på den Timo-singel som sändes i januari). De är ju trots allt (och trots sådana här oförlåtliga misstag) bland det bästa sätt du kan skaffa musik på numera.
"Helt Klart Gott" – Lunchställe i Kista Ny
Okej, om ni inte tillbringar era dagar ute i Kista så kanske inte det här är ett ställe ni behöver ta en direkt omväg för att besöka...men om ni däremot hänger där ute varje vardag och har tröttnat på Streets överpriser, Food Courtens stök och slagsmål om platser eller skolmatsalskänslan på Micro Hof och Zenit, ja då ska ni absolut styra stegen hit. Litet, trevligt, bra priser, god mat, trevlig personal och gott kaffe (och negerboll)...och fem minuters väg från stolen där jag sitter minst 40 timmar i veckan. Vad kan man mer begära?
"Persume Too Much" – Låt med Merz Ny
Om jag inte har helt fel så hade FF råkat se ett TV-program med Per Gessle (av alla människor - jag får fortfarande kväljningar av Silly Really) där den här underbara singer-songwriter-balladen med en kille som heter Conrad Lambert, men som kallar sig Merz, dök upp. Låten är ungefär så perfekt en låt kan bli när det vräker ned regn och blåser halvt storm utanför ditt fönster, och den finns på Merz album Moi et Mon Camion som kom tidigare i år (och såklart finns på iTunes). Låten kommer även i sällskap med en video som ser ut som nedan. Vill ni veta ännu mer får ni hoppa in på Wikipedia eller MySpace.



"Glasvegas" – CD med Glasvegas Åt
Jodå, jag vet att skivan redan har legat här på listan för ett bra tag sedan och att hajpen av Glasgow-bandet redan är nästan kvävande överallt annars, men eftersom jag fortfarande spelar Flowers & Football Tops, Daddy's Gone, Geraldine och It's My Own Cheating Heart That Makes Me Cry i stort sett varje dag, och eftersom skivan ligger otroligt bra till att bli utnämnd till Årets Bästa när The Oswald Awards ska presenteras i december, så tyckte jag bara det var rättvist att den fick komma tillbaka och ligga här en vecka till...
"Out of Control" – CD med Girls Aloud 2v
...speciellt eftersom den här skivan (som är den som jag lättar upp den skotska ångesten med) nu får en andra vecka här på listan. Love is the Key spelas flitigt, men The Loving Kind är fortfarande ohotat höstens absolut bästa låt i mina öron.
Höstpromenader 2v
De där morgonpromenaderna klockan sex på morgonen i ett iskallt och hyfsat lugnt Stockholm är förmodligen några av de timmar jag kommer minnas mest när jag flyttar därifrån (när och om det nu blir).
"Beautiful People" – Komedi på BBC2 4v
Jag kan inte riktigt förstå att det är över nu och jag hoppas verkligen BBC2 så snart som möjligt bestämmer sig för att göra flera avsnitt. Fram till dess får jag hoppas att den nyutkomna DVDn finns till vrakpris när jag åker till London om två veckor, så jag kan se den här lilla brittiska pärlan om och om igen ett bra tag framöver.
"Hals Över Huvud" – Låt med Lena & Orup Ny
Med inte så lite influenser från Supremes Chain Reaction startar Lena & Orups kommande duettskiva. Visst, det låter kanske lite mera Belle & The Devotions Love Games (ESC 1984, ni vet) än vad det låter Motown, men jag är ändå väldigt svag för både sådana här sextiotalsdängor och (trots att "Lerup"-samarbetet numera känns tröttare än undertecknad när klockan ringer för morgonpromenad 5.45 varje morgon) Lena & Orup. Vad jag tycker och tänker om hela skivan får ni dock vänta med att få veta till decembernumret av QX dyker upp om ett par/tre veckor.





President Barack Obama
Jag ångrar inte en sekund att jag satte klockan på 4.30 och satte på TVn för att se det numera smått klassiska talet när USA fick sin första svarta president...inte ett öga var torrt. Very Hollywood. Very 24. Självklart återstår det att se om det blir någon skillnad för oss här i Europa eller ens för amerikanarna själva, men än så länge – tills han flyttar in i Vita Huset i januari – så kan vi ju i alla fall leva med förhoppningen. Bäst denna veckan med anknytning till valet var annars avsnittet av South Park som gick dagen efter valet – och ändå redan hade med tecknade scener med bitar av Obamas tal, med McCanes dito (jag fattar inte hur de hann) och sedan ett helt avsnitt som handlade om hur Obama blivit president bara för att han, McCane, Palin mfl skulle kunna göra en juvelkupp Ocean 11-style. Hur kul (och galet snabbt jobbat) som helst.




Bortslösade dagar
Om man har en lång lista på saker man bör hinna med under helgen, och dessutom har sett fram jättemycket till att träffa och gå ut med en kompis man inte umgåtts med på länge, då är det jätte, jättedumt att festa sönder sig på fredagen, sova till ett dagen efter, och sen inte lämna soffan på hela dagen mer än för att hämta en gigantisk pizza.
"Private Practice" – Säsong 2
Programmet som var uppe och vända på den gröna delen av listan efter att ha gett mig nytt hopp efter sin nystart har därefter återigen verkat ramla rakt ner i den bottenlösa avgrund av meningslöshet där första säsongen simmade omkring. Hur kan Shonda Rhimes inte inse att den här serien måste fyllas av patienter i varje avsnitt för att den ska funka? När de på sin höjd har en sjukling i omlopp - och låter resten av programtiden gå till karaktärernas relationer - så fungerar det ju inte över huvudtaget eftersom det finns ungefär NOLL kemi mellan alla karaktärerna. Ni som klagar på att Grey's Anatomy blivit sämre (har inte bara fel utan) har förmodligen aldrig sett Addisons nya äventyr i Los Angeles.
"Berättelsen om Narnia: Prins Caspian" – Film av Andrew Adamson
Peter Pevensie var en av mina första stora idoler. Gud vad jag också ville gå genom en garderob och komma ut som kung i ett mäktigt fantasiland på andra sidan när jag var liten! Jag läste aldrig Tolkien, men däremot plöjde jag hela serien om landet Narnia flera gånger och självklart drömde jag redan då om en filmatisering av alla mina älskade historier. Hm. Kanske är det för att de dyker upp tjugo år för sent som jag har så svårt att tycka om dem nu när jag ser dem...eller så är det helt enkelt för att de genom Disneys polerade men våldsamma (men ändå barntillåtet oblodiga) filter nästan går under av sitt Sagan om Ringen-komplex. Första filmen var okej (om än lite för övertydlig i sina "Aslan är en metafor för Gud"-hintar) och den andra är väl egentligen inte mycket sämre...men när man här inte har samma kraftfulla och kända berättelse att falla tillbaka på väljer man att helt stuva om och ändra i C S Lewis bok, och när man märker att det inte heller hjälper så kastar man glatt in lite actionsekvenser (som till exempel ett helt nytt anfall på telemarinernas slott) och hoppas på det bästa. När man dessutom stoppat in en helt karaktärslös bildskön men ack så träig Ben Barnes i huvudrollen som Caspian så finns inte mycket hjälp att hämta...andra vändan till Narnia blir en ganska meningslös historia, späckad men animerade kentaurer, Peter Dinkage som ännu en dvärg och en comic relief-blingad mästermusen i stövlarna. Märkligt nog märker jag att William Moseleys Peter fortfarande är min favorit, och när Regina Spektors utmärkta The Call spelas över "The High Kings" avskedsord så blir jag ändå lite ledsen över att hans tid i Narnia är förbi...men det är så dags då.
MTV European Music Awards
Så många andra har redan sagt det men jag säger det igen: Varför göra en europeisk variant av den här galan om det ändå ska hurras för den amerikanske nyvalde presidenten och nomineras artister som The Jonas Brothers och Miley Cyrus? Och hur kass var inte Seconds to Mars med Jared Leto i spetsen som programledare? Tröttsamt. Men The Killers framträdande kändes nästan lite legendariskt och borde egntligen fått plats på den gröna delen av listan. Ursnyggt!



Ungefär så just nu.

13 kommentarer:

Anonym sa...

HKG måste testas!

Oswald sa...

Det tycker jag absolut!
Även om jag hoppades att så få fellow Kista-medmänniskor som möjligt skulle läsa den här bloggen så det kunde fortsätta vara sådär skönt lagom med folk i det lilla krypin:et som när jag och Favvo-P var där. :)

Anonym sa...

Haha! Jag ska inte tipsa någon annan, jag lovar! :)

Oswald sa...

Gärna om bloggen...men inte om HKG! :D

Anonym sa...

I LÖV dina listor! :-D
Har fortfarande inte smakat Blossaglöggen...väntar traditionsenligt till lördagen innan första advent. MEN! Jag har tjuvlyssnat på julmusik. Fast det skyller jag på att jag måste skriva recensioner. ;D
"Kom till Kipo" var det roligaste sms:et jag fått i år. :-D

Anonym sa...

Jag varken läste eller såg ringenfilmerna, läste inte Narniaböckerna heller. MEN Jag såg serien om Narnia som gick på TV och älskade den. (Det måste du väl veta?!) // Jonas

Anonym sa...

( Att den gick på TV alltså, inget annat) // Jonas

Anonym sa...

Måste bara tillägga; Nu har jag lyssnat på hela Lena + Orup skivan, gillar den verkligen. MED ett (eller fem kanske) STORT plus på 1 skäl. // Jonas

Oswald sa...

Ellen: Vet du vad det sjukaste var? Vi var inte ens på "Kipo". Det var ju fredag.

Jonas: Hur du inte kan ha sett Sagan om Ringen-filmerna övergår mitt förstånd. I love them. Läste aldrig Tolkien som barn heller - den gamla svenska översättningen SÖG - men på engelska är de ljuvliga fantasyberättelser. Självklart såg jag TV-filmerna om OZ när jag var liten, men tyckte alltid de kändes lite billiga. Jag tyckte för mycket om böckerna och hade för klara bilder i huvudet. När jag nu ser de påkostade filmerna blir jag däremot rädd för hur barnsliga och genomkristna de där böckerna nog egentligen var...

Och vad gäller Lena & Orup så kan jag inte avslöja vad jag tycker om skivan ännu, för jag har fått den av QX - men jag kan nog säga så mycket att du och jag kommer inte vara överrens. Alls.

Anonym sa...

Ahja,, alla kan ju inte tycka illa, och sagan om ringen? Njaee jag orkar inte titta på det bara.. // Jonas

Anonym sa...

"tycka lika" ska det vara..

Oswald sa...

självklart inte.

Däremot har jag ingen som helst förståelse för det där att "inte orka" se fantastiska saker.

Jag ser och hör hellre tio kassa grejer för att hitta en fantastisk, en låter bli för att jag är för lat.

Anonym sa...

OK,, Orkar gör jag MEN jag är inte särskilt intresserad låter nog bättre förresten,, OCH Lerup är helt ok MEN jag hade faktiskt hellre sett en soloplatta med Lena (helst diskopopschlager) skulle bara säga det. ;) // Jonas