03 november 2008

Läget Just Nu - Vecka 0845




"Mad Men" Säsong 2 Åt
Så var även säsong två över av Matthew Weiners utmärkelseöverösta kabelkanalserie om en reklamfirma på Madison Ave. i New York i början på sextiotalet... och frågan är om inte andra säsongen var om möjligt ännu mera stilig, subtil och fantastisk TV än den Emmyvinnande första. Jon Hamm prisas ju redan överallt, men jag vill framhålla brudarna. January Jones, Elisabeth Moss och (framförallt) Christina Hendricks är de som framförallt gör att just jag älskar Mad Men. Och så manuset såklart. För hur ofta ser man någonting på TV där man känner att de som skrivit det antar att du är en tänkande människa som inte behöver få allting förklarat eller actionspäckat eller avslutat? Väldigt, väldigt sällan.
Brunch & Speldag Ny
Vem bryr sig att solen skiner från en klarblå himmel ute om man kan stänga in sig med neddragna gardiner en hel dag och käka en stadig brunch och sedan spela iväg flera timmar på Scene It? och Buzz?
"Out of Control" – CD med Girls Aloud Ny
Jag skulle ha kunnat lägga låten The Loving Kind överst på veckans lista...och med tanke på hur sjukt mycket jag lyssnat på den föregående vecka (och hur lite förslag jag hade till veckans förstaplats) så borde jag nog kanske gjort det till och med. Den är (som jag skrev i anslutning till listan i fredags) ett unikum i hur ofta man kan lyssna på en låt under en vecka. Men nä. Jag känner att om en skiva dessutom har låtar som The Promise, Love is the Key, Live in the Country, Miss You Bow Wow och Rolling Back the Rivers in Time så måste den faktiskt få ligga här i sin helhet. Fast inte överst. Där finns ju låtar som Fix Me Up också. Och då fick det bli såhär. Fast ni vet ju allt det där för ni har ju redan läst det här såklart.
"Beautiful People" – Komedi på BBC2 3v
Nope, jag tjatar inte. Jag bara påminner er om hur rolig jag tycker den här serien är vecka efter vecka. I förra avsnittet dansades det till Steps genombrottssingel...och så dog både prinsessan Diana och en av mina favoritkaraktärer i serien – och ändå var det hur kul som helst. SVT måste köpa nu! Här är förresten ännu ett fantastiskt klipp på Simon och Kylie (som vi för första gången såg som vuxen sist) som ger en schyst bild av tonen i serien...



"Facts in Five" – Amerikanskt sällskapsspel Ny
sjukt kul kunskapsspel där fem popkulturella ämnen skall besvaras med svar på fem olika bokstäver – i matrisform. Tjugofem svar på tre minuter ställer krav på sjukt mycket allmänbildning och ett galet trevligt sällskap för att bli lyckat – och jag hade tydligen båda två för det var en fantastiskt trevlig spelkväll i tisdags. Längtar redan till nästa!
FFs Mango-Cosmos Ny
Jag tänker inte avslöja något recept (det får vara FFs hemlighet eftersom han uppfann det alldeles själv) utan tänker bara berätta att det var sjukt gott och kändes som att äta en flytande, mogen 40%-ig mango. Mums.
"Mannen som Älskade Yngve" – Film av Stian Kristiansen Ny
Norsk prisbelönad film byggd på en populär bok. En ung kille på åttiotalet inser plötsligt att han både är kär i sin flickvän och i klassens nya, udda tennisspelande snubbe som heter Yngve. Bra skådisar, bra musik (hallå Joy Division, liksom) och ett överraskande udda och sorgligt slut väger upp att det här egentligen inte är en homofilm överhuvudtaget.
"Grey's Anatomy" Säsong 5 Åt
Grey's Anatomy kan kännas lite som ens bästa vänner...eller rent kranvatten. Något man uppskattar och är sjukt glad för att det alltid finns när man behöver det – men som man kanske alldeles för ofta glömmer berätta för andra hur mycket man tycker om det. Grey's tillhör nämligen (precis som Desperate Housewives) de TV-serier som lyckats fortsätta vara – om inte lika genialt och nyskapande som sina första två säsonger så i alla fall ha – konstant jämn hög kvalité. Senaste avsnittet i USA innehöll allting från en underbar Christina (Kevin McKidd är perfekt som Sandra Ohs sparringpartner), inlägg om djurförsök, en Izzy och en Alex som blivit kul att följa igen, en barbiedocka med uttagbara organ och fyra grisar...plus en lesbian som kom ut ur garderoben. Vad kan man mera begära?
Satsumas Ny
När C-vitamin i fruktform kostar tio kronor kilot på PriseXtra – och dessutom är helt kärnfria – då finns det ingen som helst anledning att inte frossa hur många Satsumas som helst om dagen. Men passa på nu! Snart kommer clementinerna och de är torrare, "köttigare", har kärnor och...well...är helt enkelt äckligare.
"Britannia High" Säsong 1 ITV Ny
Jag vet att det förmodligen är någon form av smakmässig dubbelmoral att dissa hela High School Musical-fenomenet och så samtidigt hylla den här brittiska varianten på konceptet.
Samma superklyschiga söta tonårskaraktärer som spelas av hellre-än-bra skådespelare (självklart med ett och annat lysande undantag - jag gillar fortfarande Skins Mitch Hewer trots att han här spelar hetero i Idol-Olas nya frisyr) med karaktärsdrag så tydliga att det kunde stå "bitch" eller "osäker, småtjock underdog som vi alla älskar" i pannan på dem. Så ja. Alla över fjorton borde dissa. men va fan... När alla originallåtarna är skrivna av Gary Barlow och låter brittisk tjejpop (i nästa avsnitt medverkar två av tjejerna i Girls Aloud i serien) så vet ni ju att jag inte kan låta bli att gilla det (speciellt efter de andra låtarna på soundtracket är till exempel Robyn) och någonstans så finns det även hos de värsta cynikerna en plats för lite förutsägbar Dirty Dancing-möter-Fame dramaturgi med bildsköna kids och taffligt manus. Eller så är det bara jag som alltid smälter för alla Londonbilder (två veckor kvar). Så kan det också vara.





"Quantum of Solace" – Film av Marc Forster
Ungefär allt ni läst om nya Bond-filmen är sant. Det är en direkt uppföljare till förra filmen (vilket jag tycker känns lite underligt...handlingen är liksom ett typexempel på taskig uppföljare som använder ettan som en ursäkt för att få finnas utan att tillföra så mycket nytt), Daniel Craig är fortfarande en utmärkt James Bond, Judi Dench stjäl alla scener hon är med i (och jag skulle kunna döda för det där tuffa skärmbordet hon har) medan Olga Kurylenko är en pinsamt blek Bondbrud efter grymma Eva Green sist och Mathieu Amalric ser mera ut som en parkbänksalkis än en Bondskurk (nä, de behöver inte ha järntänder eller vita katter...men Le Chiffre grät åtminstone blod senast). Sämst dock är förmodligen Bondlåten och öppningsanimeringarna – ljusår från Casiono Royals underbara öppning.
Actionscenerna har jag däremot inget problem med. Scenerierna är kanske inte helt nya, men okej (Italien, London, Bolivia) och varför ljuga – bortsett från min absoluta favorit-Bond någonsin (Goldeneye) så är det här bättre än det mesta Brosnan gjorde. De största problemen jag hade med Casion Royale (som så här i backspegeln faktiskt är en av de bästa Bondfilmer som gjorts) finns dock kvar: Allt det som gjorde Bond till Bond är borta. Naturalism är skoj i Batman för han är så orealistisk – men i Bond vill jag ha det lite tvärt om. Om inte Bond har lite glimt i ögat, lite kul gadgets, några extremt elaka skurkar, några klassiska repliker och Q, Monepenny mfl så är det inte Bond för mig. Goldeneye är fortfarande mitt rättesnöre vad gäller en riktigt bra Bondfilm (den har allt) och jag tycker det börjar bli mera och mer relevant att ställa sig frågan om man inte ska göra samma sak med regissören till Bondfranchisen som man försöker göra i alla andra franchises – hålla sig till den som klarar det bäst. Martin Campbell har revitaliserat Bond två gånger på tio år – och sedan har andra schabblat bort serien igen. Varför inte försöka styra upp det här när man nu har en utmärkt Bond innan han också börja köra osynliga bilar till fruktansvärda Madonna-låtar? Nya Bond får fem skakade Martinis av tio möjliga.




Influensavaccinering
Okej. Jag medger att oroandet innan var väldigt onödigt och överdrivet (jag ska lyda Rs råd om att välja EN sak att vara galet rädd för (och då blir det flygresor)) även om jag kanske ändå så här i efterhand skulle ha undvikit att kolla rakt på den där lilla otäcka saken. De ser verkligen inte trevliga ut hur små de än är. Nåväl. Det mest trista med hela vaccinationsbiten kom dock dagen efter. Först en sjukt öm arm som kändes som om den drabbats av intensiv träningsvärk utan att jag varit i närheten av en vikt – och sen (låg, men dock ändå) feber och allmän influensa hängighet på det. Hallå...jag tog inte den där för att bli sjuk utan för att fortsätta vara frisk.
Krånglande trådlösa modem
Har ni 3s trådlösa modem? Då kan jag meddela er att det inte fungerar med den senaste Java-uppdateringen som du säkert glatt installerar när (det fruktansvärda skitoperativsystemet som är värt en egen spot på den här delen av listan varje vecka) Windows Vista föreslår det. Det gjorde i alla fall jag - och slet sedan mitt hår i tre timmar under en tågresa för att försöka få kontakt med Internet..och fortsatte sedan slita resten av mitt hår resten av dagen tills jag hittade (via en annan dator) att det enda som behövdes var en exe-fil från 3s hemsida. Gör inte samma misstag. Veckans bästa tips.
Självuppspelande Trailers
Ett otäckt virus som sprider sig i mina vänners bloggar är film och TV-trailers som sätter igång vare sig man vill det eller inte. Visst, jag fyller den här bloggen med (kanske för många) YouTube-klipp – men där måste man ju själv aktivt trycka på dem för att få se dem. Går man däremot in i någons blogg som anammat den här senaste irriterande trenden så måste man skrolla i en kvart för att stänga av alla ljud och röster och musiktrudeluttar innan man kan börja läsa. Snark.
"Heroes" – Säsong 3
Det som stör mig allra, allra mest är inte att handlingen är fullständigt meningslös och manusförfattarna inte verkar ha en aning om vad de gör. Nope. Det jag avskyr allra mest är att i varje avsnitt dör det två, tre stycken som sedan på något sätt återuppstår. Tidresa? Självläkande? "Just in somebodys mind"? Tydligen finns det en oändlig tsunami av sätt att ropa varg och göra serien fullständigt ointressant.

Ungefär så just nu.

3 kommentarer:

Unknown sa...

jag ska aldrig, ALDRIG lägga upp en mamma mia-trailer igen... jag looovar...
=D

Anonym sa...

Så länge Catenacci bjuder på brunch kan iallafall jag ha lite överseende med trailers på bloggen!

FF

Anonym sa...

Satsumas is the shit! Råkade köpa clementiner senaste gången jag handlade, och de var liksom helt smaklösa! Nej fy.
Btw, jag bloggar igen. :-) Och den här gången är det på riktigt, jag lovar.