18 augusti 2008

Lite OS-historia: Rom XVII 1960

Spelen för den XVII olympiaden arrangerades i Rom 1960 (25 augusti till 11 september).

54 år efter att Rom fick ge upp sina senaste försök att arrangera OS fick de chansen igen och vilka spel det blev. Sceneriet som Rom bjöd på kunde knappast vara bättre. Brottningstävlingarna gick i Maxentius Basilika och gymnastiken hölls i ruinerna av Caracallabadet. Målgången av maratonloppet arrangerades i Konstantins triumfbåge. Kopplingarna till antiken var många men klarast men kanske än mer okänt är dock att Rom faktiskt stod värd för ett antikt olympiskt spel 80 f.v.t. Den dåvarande diktatorn i Romarriket, Sulla, ville nämligen fira en stor militär triumf och flyttade helt enkelt spelen dit eftersom Grekland var underkuvat Rom då. En annan antik notis för övrigt är att den gamla romerske kejsaren Nero deltog och segrade i ett flertal grenar 150 år senare. Valet av Rom var helt enkelt perfekt. För första gången sändes tävlingarna internationellt över television i större skala.

Dansken Paul Elvstrøm vann guld i enmansjolle för fjärde året i rad och medan ungraren Aladar Gerevich tillsammans med landets sabellag tog sitt sjätte raka guld. I fotboll lyckades det jugoslaviska laget vinna till slut efter att i tre spel i rad förlorat i finalen istället. Dock kvalade laget in till final genom lottning i krona eller klave. Sante Gaiardoni från hemmanationen blev den enda bancyklisten hittills att vinna både tidsloppet och sprintloppet i ett och samma spel och Clement Courtey från Ghana blev genom sin silvermedalj i boxningen lätta weltervikt den första svarta afrikanen att vinna medalj i OS. Fem dagar senare slog den barfota etiopiern Abebe Bikila marockanen Rhadi Ben Abdesselam i maratonloppet och blev därmed första svarta afrikanska olympiska mästaren i OS.
I löparspåren syntes en ny graciös stjärna, en kvinna som hade fötts för tidigt och som under uppväxten därefter hade drabbats av polio, dubbelsidig lunginflammation och scharlakansfeber. Wilma Rudolph från USA tog guld på 100 meter respektive 200 meter och bidrog också till guldet i damernas korta stafett. 1994 gick dock Wilma bort i en allt för tidig död orsakad av hjärncancer.

Medaljligan:
1. Sovjetunionen - 43 guld, 29 silver, 31 brons
2. USA - 34 guld, 21 silver, 16 brons
3. Italien - 13 guld, 10 silver, 13 brons
4. Tyskland - 12 guld, 19 silver, 11 brons
5. Australien - 8 guld, 8 silver, 6 brons
6. Turkiet - 7 guld, 2 silver
7. Ungern - 6 guld, 8 silver, 7 brons
8. Japan - 4 guld, 7 silver, 7 brons
9. Polen - 4 guld, 6 silver, 11 brons
10. Tjeckoslovakien - 3 guld, 2 silver, 3 brons
13. Danmark - 2 guld, 3 silver, 1 brons
16. Sverige - 1 guld, 2 silver, 3 brons
17. Finland - 1 guld, 1 silver, 3 brons
21. Norge - 1 guld

Island deltog utan att ta medalj.

Inga kommentarer: