Spelen för den VIII olympiaden arrangerades i Paris 1924 (4 maj till 27 juli). Paris fick spelen troligtvis mest tack vare de Coubertin men Amsterdam ville också arrangera dessa men de tilldelades spelen 1928 istället om Paris fick spelen 1924.
Vid spelen i Paris användes för första gången det olympiska mottot ”Citius, Altius, Fortius” som betyder ”Snabbare, högre, starkare” och vid avlutningsceremonin etablerade man traditionen att hissa tre flaggor, den olympiska, det arrangerande landets och nästa arrangerande lands flaggor. Även en olympisk by för de tävlande byggdes för första gången och i simningen användes nu en femtiometersbassäng. Antalet deltagande länder ökade nu också dramatiskt och så även den mediala bevakningen vilket gav de olympiska tävlingarna ett slags erkännande.
25 januari till 5 februari arrangerades en vintersportvecka i Chamonix med flera olika grenar på snö och is och detta blev en sådan succé att IOK senare bestämde sig för att denna vecka skulle kallas för de första Olympiska vinterspelen och hållas i samma land som OS i den mån det gick (fram till 1936).
Damernas fäktning gjorde debut i spelen med florett och danskan Ellen Osiier blev först att vinna denna turnering utan att förlora en enda kamp. Johnny Weissmuller från USA vann tre guld i simning och var med i bronslaget i vattenpolo. Han blev dock mer känd efter OS när han sökte lyckan i Hollywood och där fick rollen som Tarzan i inte mindre än tolv filmer.
I damernas simning tog amerikanskan Gertrude Ederle brons men två år tidigare fick hon hela världen att häpna när hon som första kvinna simmade över Engelska kanalen på en tid som dessutom var två timmar snabbare än någon man tidigare noterat.
De ”flygande finnarna” Paavo Nurmi och Ville Ritola tog tillsammans nio guld och två silver i långdistanslöpning och den största prestationen stod Nurmi för den 10 juli när han först vann 1500 meter och en timme senare ställde upp i 5000 meter som han också vann.
Britterna Harold Abrahams och Eric Liddell vann varsitt guld på 100 meter respektive 400 meter och deras kamp filmatiserades 1981 i filmen Chariots of Fire.
Medaljligan:
1. USA - 45 guld, 27 silver, 27 brons
2. Finland - 14 guld, 13 silver, 10 brons
3. Frankrike - 13 guld, 15 silver, 10 brons
7. Norge - 5 guld, 2 silver, 3 brons
8. Sverige - 4 guld, 13 silver, 12 brons
12. Danmark - 2 guld, 5 silver, 2 brons
/Tomas
-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar