Spelen för den IX olympiaden arrangerades i Amsterdam 1928 (17 maj till 12 augusti).
Amsterdam valdes tillsammans med Paris att arrangera spelen 1924 och 1928 trots att Los Angeles också ville arrangera spelen. Los Angeles försökte förmå IOK att ändra sitt beslut om Amsterdam 1922 och 1923 men de gav till sist upp och valdes senare till att få arrangera spelen 1932. Vid spelen i Amsterdam tändes för första gången den olympiska elden på Olympiastadion, en tradition som numera är mer eller mindre synonym med de olympiska spelen. På invigningen marscherade Grekland in först och Nederländerna i egenskap av värdnation sist, även det en tradition numera.
För första gången på mycket länge hölls spelen under en tid av världsfred och en tid i ekonomisk trygghet. Tyskland fick efter två spels avstängning åter tävla i olympiska sammanhang och i friidrott och gymnastik fick damerna äntligen vara med och tävla medan tennis ströks från det olympiska programmet. Dessa spel blev för övrigt de första att sponsras av Coca Cola, en ”tradition” som också lever kvar än idag.
Japanen Mikio Oda vann trestegsfinalen för herrar och blev därmed den första asiaten att ta guld. Senare tog även hans lagkamrat Yoshiyuki Tsuruta guld på 200 meter bröstsim. Landhockeyn vanns av Indien och detta blev deras första av sex i raden olympiska guld i sporten. Ett annat lag som påbörjade sin första av en lång rad guldmedaljer var det ungerska fäktningslaget i sabel. De skulle från 1928 ta sju guld i rad i grenen.
I rodd inträffade en märklig händelse när australiern Henry Pearce rodde i kvartsfinal. Halvvägs genom loppet stannade han till för att låta en andfamilj passera framför honom och trots detta stopp vann han inte bara kvartsfinalen utan också senare guld i finalen.
Paavo Nurmi tog sitt sista guld på 10000 meter att lägga till de åtta tidigare han vunnit och amerikanskan Betty Robinson blev genom sin vinst på 100 meter den första kvinnan att vinna olympiskt guld i friidrott.
Medaljligan:
1. USA - 22 guld, 18 silver, 16 brons
2. Tyskland - 10 guld, 7 silver, 14 brons
3. Finland - 8 guld, 8 silver, 9 brons
4. Sverige - 7 guld, 6 silver, 12 brons
8. Nederländerna - 6 guld, 9 silver, 4 brons
13. Danmark - 3 guld, 1 silver, 2 brons
19. Norge - 1 guld, 2 silver, 1 brons
-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar